Τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας καθώς και για την ανάγκη να καλλιεργηθεί το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να επέλθει συμβιβασμός στο ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασαν χθες στην άτυπη συνάντησή τους στις Πρέσπες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκολα Γκρουέφσκι.


Η συνάντηση, η οποία προηγήθηκε της τριμερούς Παπανδρέου- Μπερίσα- Γκρουέφσκι, με πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ώστε να υπογραφεί κοινή δήλωση για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών, επικεντρώθηκε στην εκκρεμότητα της ονομασίας και στην επιθυμία της ΠΓΔΜ να λάβει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα και οι δύο ηγέτες έκαναν ανασκόπηση για ό,τι έχει γίνει στο θέμα της ονομασίας από το 1990 και μετά. Η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες ότι η γραμμή των Σκοπίων, που επιμένουν στο ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας, καθώς και στο να θέσουν την όποια συμβιβαστική συμφωνία για την ονομασία σε δημοψήφισμα, θα αλλάξει από μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, όπως σημείωνε ανώτερη διπλωματική πηγή, «η πρώτη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι ότι η ΠΓΔΜ αισθάνεται πια πραγματική πίεση και αντιλαμβάνεται ότι εμείς είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε, και άρα κι εκείνοι πρέπει να προσέλθουν στον διάλογο με άλλο πνεύμα». Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι μετά την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στις Βρυξέλλες, ατύπως και με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, έχει δημιουργηθεί ένα «μομέντουμ», το οποίο δίνει κάποιες δυνατότητες προόδου, έστω και μέσω της άσκησης πίεσης, καθώς έχει γίνει σαφές ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή και καθαρή και συνίσταται στην «ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Στις Βρυξέλλες. Πάντως, ενδεικτικό των προσδοκιών που τρέφουν οι Βρυξέλλες για την πιθανότητα προόδου στο Σκοπιανό πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι το γεγονός ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που συζητείται από χθες στο συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες (CΟRΕΡΕR), το μέρος που αφορά τα Σκόπια είναι κενό, καθώς ευελπιστούν ότι μπορεί να προκύψει πρόοδος από την απευθείας επαφή Παπανδρέου- Γκρουέφσκι.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται μάλλον για ευσεβείς πόθους των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν εισηγηθεί θετικά στη χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια, την ώρα όμως που η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Ο Σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. Καρλ Μπιλτ, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στα Σκόπια το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ότι η πρόοδος στο ζήτημα εξαρτάται από τους κ.κ. Παπανδρέου και Γκρουέφσκι. Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε ελληνικό βέτο τον Δεκέμβριο, ενώ χαρακτήρισε θετικό το ότι αυξάνεται η περιφερειακή συνεργασία.