Επτά χρόνια μετά την έκδοση 44 ενταλμάτων σύλληψης για υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών έγραψαν τον επίλογο με την καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων που κάθισαν στο εδώλιο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η δικογραφία, που κατά την εκτίμηση των διωκτικών αρχών ήταν μία από τις μεγαλύτερες στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, με κυρίαρχο στοιχείο τον εκβιασμό εις βάρος ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων, με το πέρασμα του χρόνου και την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού από τις δικαστικές αρχές συρρικνώθηκε.

Οι σαράντα κατηγορούμενοι εξάλλου είχαν βρεθεί εκτός δικαστικού πεδίου από προηγούμενα στάδια, καθώς άλλοι αθωώθηκαν πριν καν παραπεμφθούν σε δίκη, ενώ ορισμένοι καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές που είτε έχουν εκτιθεί είτε έχουν ανασταλεί. Έτσι, ο «λογαριασμός» έμενε ανοιχτός για τους Βασ. Στεφανάκο, Γ. Σκαφτούρο (σ.σ.: και οι δύο διώκονται για συμμετοχή στο αποκαλούμενο νέο συνδικάτο του εγκλήματος, η δράση του οποίου συνδέεται με την απαγωγή του εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλου), Γ. Μπασταλή και Αργ. Δενζιτζόργλου.

Η μετ΄ αναίρεση δίκη που τους οδήγησε για δεύτερη φορά στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου «σφραγίστηκε» με την ενοχή τους για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, παρά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος είχε προτείνει καταδίκη μόνο για τους δύο πρώτους κατηγορουμένους.

Η κατάθεση

Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε τον Βασ. Στεφανάκο για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην επίθεση που είχε δεχθεί έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης η πρώην φίλη του, στις 26 Μαΐου 2002. Στην κρίση των δικαστών, όπως φάνηκε από την ετυμηγορία τους, μέτρησε η πρόσφατη κατάθεση της γυναίκας (σ.σ.: ήταν προστατευόμενη μάρτυρας), η οποία εξεταζόμενη ανακάλεσε όσα είχε πει παλαιότερα θεωρώντας ότι πίσω από την εις βάρος της επίθεση κρυβόταν ο Βασ. Στεφανάκος, αν και ο ίδιος από τότε που αποκαλύφθηκε η υπόθεση είχε αρνηθεί την ανάμειξή του σε αυτήν.

Η τελική ποινή για τον Βασ. Στεφανάκο ήταν κάθειρξη έξι ετών, ενώ σε έξι χρόνια και έξι μήνες καταδικάστηκε ο Γ. Σκαφτούρος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στην οργάνωση, προμήθεια όπλου και παράνομη οπλοφορία. Διαφορετική ποινική αντιμετώπιση επιφύλαξαν οι δικαστές για τους άλλους δύο κατηγορουμένους Γ. Μπασταλή και Αργ. Δενζιτζόργλου – για τους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός είχε εισηγηθεί την αθώωσή τουςεπιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 3 ετών στον καθένα με δικαίωμα εξαγοράς.