Τα ξακουστά Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, η Πυρσόγιαννη, η Καστάνιανη, οι Χιονιάδες και τα τόσα ακόμη χωριά με τους φημισμένους μαστόρους που «…χτούσανε τον κόσμο όλο, χτούσανε και τα γιοφύρια του». Τα πολλά «πρόσωπα» του Σμόλικα, με τη Δρακόλιμνη και τους πέτρινους οικισμούς. Όλα είναι εδώ, στην είσοδο της Πίνδου στην Ελλάδα και προκαλούν για ταξίδι
Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, η πόλη της Κόνιτσας ξεχωρίζει από τις ομορφιές που την περιβάλλουν. Οι επιβλητικοί βράχοι της Γκαμήλας που ορθώνονται μπροστά κάθετοι, γρανιτένιο σύνορο του κονιτσιώτικου κάμπου. Η απότομη οροσειρά της Νεμέρτσικας, στον δυτικό ορίζοντα. Η Γκραμπάλα και ο ασάλευτος ίσκιος του Βίκου, στον Νότο.
Η κεντρική πλατεία αποτελεί ιδανική αφετηρία για έναν σύντομο περίπατο στην πόλη. Κατηφορίζετε στην παλιά αγορά και στη συνέχεια ανηφορίζετε από τα σκαλοπάτια για το δημαρχείο. Στα αριστερά ο δρόμος οδηγεί στις παλιές γειτονιές της Κόνιτσας και το σπίτι της Χάμκως , της μητέρας του Αλή Πασά. Το ερειπωμένο σήμερα αρχοντικό χρονολογείται στους τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας. Μέσα από ερείπια ορθώνονται τοίχοι και κατασκευές που θυμίζουν τον όγκο και την επιβλητικότητα του αρχοντικού πριν από τη σταδιακή ερήμωσή του. Στο εσωτερικό, γκρεμισμένα από τον χρόνο, θα βρείτε παλάτια, αποθήκες, στρατώνες, στάβλους. Κοντά, ψηλό σαν πύργος, στέκει και το αρχοντικό του Χουσεΐν Μπέη, του18ου αιώνα, εποχή σημαντικής ακμής της πόλης. Διώροφο αρχοντικό μεγάλων διαστάσεων, που είχε εσωτερικά αξιόλογη ξυλόγλυπτη διακόσμηση στις οροφές, στις πόρτες, στα παράθυρα και στις κόγχες των τοίχων. Μετά την εγκατάλειψή του από τους ιδιοκτήτες στέγαζε για πολλά χρόνια το Γυμνάσιο Κόνιτσας.
Στη συνέχεια θα συναντήσετε τον ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου με δημιουργίες των Χιοναδιτών αγιογράφων. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων στη Λάκα και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι οι μόνοι που σώζονται εντός του οικισμού από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο Μητροπολιτικός Ναός χτίστηκε το 1842 στον τύπο της τρίκλιτης θολωτής βασιλικής.
Τον 16ο αιώνα ιδρύονται στην Κόνιτσα δύο μεγάλα τζαμιά. Το τζαμί Χουσεΐν Σιάχ (κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του 1920), που χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση στα 1500 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ και το τζαμί Σουλτάν Σουλεϊμάν, που σώζεται ερειπωμένο στη θέση Λάκα, δίπλα στο γεφύρι της Κόνιτσας.
Από την κορυφή του Προφήτη Ηλία θα απολαύσετε την καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης. Για να έρθετε ώς εδώ πρέπει να πάρετε τον δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας και να στρίψετε αριστερά στο 2ο χλμ.
Η Κόνιτσα είναι ιδανικός τόπος για τους λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη ή τον Αώο, βόλτες με άλογα, τζιπ ή mountain bike και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία Νo Limits του κ. Νίκου Κυρίτση (τηλ. 26550 23777, 6944 751418,
www.nolimits.com.gr).