«Όταν έφθασα στη Γαύδο, οι κάτοικοι μπορούσαν να ακούν μόνο αραβικούς σταθμούς.

Άρχισα να παίζω τις μουσικές που μου άρεσαν. Στην αρχή κάποιοι με έβλεπαν με μισό μάτι. Σήμερα, η φωνή τους μπορεί και ακούγεται ώς την άλλη άκρη του κόσμου».


Ησχέση του 51χρονου σήμερα κ. Βασίλη Τζουνάρα με το ραδιόφωνο είναι, όπως λέει, ερωτική. Τα πρώτα του ερεθίσματα ήρθαν από πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αγγλίας, όπου πήγε για σπουδές στην τεχνολογία του ήχου, το μόνο αντικείμενο που, όπως παραδέχεται, του κέντρισε το ενδιαφέρον. Νεαρός, έζησε τα χρόνια του πειρατικού ραδιοφώνου, έπαιζε μουσικές σε μαγαζιά, ενώ το 1985, όταν πήγε για διακοπές στην Κρήτη, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί και να στήσει τους πρώτους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η Κρήτη παρ΄ όλα αυτά αποδείχθηκε… μεγάλη για να τον χωρέσει. Το ταξίδι- για διακοπές και πάλι- στη Γαύδο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ήταν γι΄ αυτόν σταθμός στη ζωή του. Μαγεύτηκε από το μέρος και αποφάσισε να κάνει κάτι ακόμα πιο παράτολμο: να στήσει τον νοτιότερο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα. Σήμερα, ο Γαύδος FΜ 88,9, ο «Φάρος του Νότου», όπως τον αποκαλεί, εκπέμπει σε τρεις νομούς της Κρήτης, ενώ εδώ και λίγο καιρό, μέσω του Διαδικτύου, μεταδίδει τις αγαπημένες του μουσικές σε όλο τον κόσμο.

«Την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου, ένιωσα έναν τρελό έρωτα για τη Γαύδο. Αμέσως είπα μέσα μου: “Εδώ θα στήσω έναν ραδιοφωνικό σταθμό”. Στην αρχή με περνούσαν για τρελό. Μου έδιναν το πολύ έξι μήνες παραμονής στο νησί, αλλά παρ΄ όλα αυτά οι κάτοικοι με δέχθηκαν σαν δικό τους. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τζουνάρας. Το καθημερινό πρόγραμμα του σταθμού περιλαμβάνει μουσικές εκπομπές με λίστες επιλεγμένων τραγουδιών από όλα τα είδη της ελληνικής και ξένης μουσικής, δελτία ειδήσεων και καιρού, αλλά και καθημερινή ζωντανή ενημερωτική εκπομπή, όλα βασισμένα στο προσωπικό γούστο του ραδιοφωνικού παραγωγού. «Παίζω τη μουσική που μου αρέσει από όλα τα είδη και έχω δώσει στους ακροατές μου να καταλάβουν και να νιώσουν την άλλη πλευρά του ραδιοφώνου. Πολλοί σήμερα μου λένε ότι παράγω… πολιτισμό!».

Ελάχιστες υποδομές. Οι δυσκολίες από την αρχή ήταν πολλές, δεδομένου ότι στο νησί των μόλις 45 κατοίκων υπήρχαν ελάχιστες υποδομές, αλλά και δυνατότητες μετακίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ηλεκτροδότηση έφθασε μόλις το 2006, ενώ μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν μόνο γεννήτριες. Τα πρώτα βήματα έγιναν αργά, αλλά σταθερά, σε συνεργασία με ραδιοερασιτέχνες της Κρήτης, αλλά και με πολύ σκληρή προσπάθεια από τον «εραστή» του ραδιοφώνου. Σωτήρια ήταν η εγκατάσταση πριν από μερικά χρόνια κεραίας από μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

«Στην αρχή ήταν μια οδύσσεια που δεν περιγράφεται. Χρειάστηκε πολύς κόπος να μεταφέρω μηχανήματα, υπολογιστές και όλα τα απαιτούμενα για να στηθεί ο σταθμός. Στην αρχή, ανέβαινα στο βουνό με έναν σκληρό δίσκο και έναν υπολογιστή για να μπορέσω να πάρω το σήμα από την κεραία και να κάνω την εκπομπή», θυμάται ο κ. Τζουνάρας.

Παρ΄ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, τα προβλήματα δεν λείπουν. Ενώ αρχικά είχε εξασφαλίσει δύο κρατικές διαφημίσεις, ώστε να καλύπτονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού, ξαφνικά του ανακοινώθηκε πως αποσύρεται η μία, ενώ ταυτόχρονα και η ελάχιστη ιδιωτική διαφήμιση που είχε περιορίστηκε σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Προσπάθησε να ζητήσει την επιστροφή της κρατικής διαφήμισης, ωστόσο η επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών του επεστράφη πρωτοκολλημένη.

Το σήμα φθάνει σε τρεις νομούς της Κρήτης, ενώ μέσω του Διαδικτύου ακούγεται σε όλο τον κόσμο

[ ΙΝFΟ ]

Gavdos FΜ 88,8 FΜ

www.gavdosfm.gr

gavdosfm@yahoo.gr

«Δεν ζητάω δανεικά, αλλά στήριξη»


«Προσπάθησα να ενταχθώ στο ΕΣΠΑ, αλλά η απάντηση που έλαβα ήταν ότι θα έπρεπε να είχα κατά την προηγούμενη τριετία εισόδημα 90.000

ευρώ! Μα, αν το είχα, δεν θα χρειαζόμουν στήριξη.

Το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά αρκετά χρήματα για διαφημίσεις, οι οποίες δεν φτάνουν στη Γαύδο. Προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι δεν ζητώ δανεικά, αλλά η κρατική διαφήμιση να διασχίσει τα 12 ναυτικά μίλια από την Κρήτη και να φθάσει στη Γαύδο που φωνάζει, αλλά κανείς δεν την ακούει», λέει ο κ. Τζουνάρας.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει.

Ανάσα του δίνουν οι ακροατές του, οι οποίοι του στέλνουν μηνύματα μέσω Διαδικτύου από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου.

«Κάποιες φορές η αγανάκτηση με κάνει να λέω ότι θα τα παρατήσω, αλλά κρατά μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Είμαι πεισματάρης και επειδή το αγαπώ πολύ δεν θα το αφήσω. Το ραδιόφωνο είναι τροφή για το πνεύμα. Άλλωστε, ο κόσμος πλέον αναγνωρίζει ότι μέσα από τον σταθμό, η Γαύδος βγαίνει από την απομόνωση και οι λιγοστοί κάτοικοί της αποκτούν πρόσβαση σε μέρη πέρα από το νησί. Μέσα από τον “Φάρο του Νότου” ακούγεται η φωνή του νοτιότερου άκρου της Ελλάδας».