ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ μυστικά της οπιούχου παπαρούνας ξεκλείδωσαν για πρώτη φορά Καναδοί επιστήμονες εντοπίζοντας μεταξύ των 23.000
γονιδίων της τα δύο γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κωδεΐνης και μορφίνης. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής των δύο παυσίπονων ουσιών είτε μέσω παρασκευής τους στο εργαστήριο είτε ελέγχοντας βιοτεχνολογικά την παραγωγή των ουσιών στο φυτό.
Οι οπιούχες παπαρούνες παράγουν με φυσικό τρόπο μορφίνη και (σε μικρότερες ποσότητες) κωδεΐνη. Υπολογίζεται όμως πως δέκα φορές περισσότερο όπιο (ο αποξηραμένος γαλακτώδης χυμός που βγαίνει από την άγουρη κάψα της παπαρούνας) χρησιμοποιείται για το παράνομο εμπόριο ηρωίνης σε σύγκριση με τη νόμιμη παρασκευή μορφίνης και κωδεΐνης. Εφόσον καταστεί δυνατός ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής των δύο αυτών ουσιών, δεν θα χρειάζεται πια η καλλιέργεια τεράστιων αγροτικών εκτάσεων με οπιούχες παπαρούνες και θα είναι σαφώς πιο εύκολο να ελεγχθεί το εμπόριο ηρωίνης.
Τα φάρμακα
Έχοντας πια απομονώσει τα δύο υπεύθυνα γονίδια, η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Φατσίνι, ελπίζουν πως σύντομα θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή των φαρμακευτικών ουσιών σε μαγιά ή βακτήρια, μέσα σε τεράστια δοχεία ζύμωσης. Το όπιο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό εδώ και περισσότερα από 6.000 χρόνια. Το ακατέργαστο όπιο περιέχει περίπου 10% μορφίνη, η οποία χρησιμοποιούνταν ευρέως τον 19ο αιώνα με την ονομασία λάβδανο.