Πολλοί νέοι πατέρες παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού τους, αλλά τα περισσότερα κρούσματα ούτε ανιχνεύονται ούτε θεραπεύονται, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές. Πόσοι πατέρες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη; Έως ένας στους τέσσερις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη!
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι συνηθισμένη στις νέες μητέρες (υπολογίζεται πως την αναπτύσσει ποσοστό έως 15% των νέων μητέρων, ενώ το 50-85% παθαίνουν επιλόχειο μελαγχολία), αλλά έως τώρα δεν πιστευόταν πως μπορεί να την παρουσιάζουν και τόσο πολλοί άντρες.
Γράφοντας στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), οι ερευνητές αποδίδουν την κατάθλιψη των πατέρων στην έλλειψη ύπνου, στις αυξημένες ευθύνες, αλλά και στο ότι συχνά πρέπει να υποστηρίζουν τις γυναίκες τους οι οποίες είναι ψυχικά επιβαρημένες μετά τη γέννηση του μωρού – μια ψυχική επιβάρυνση που εν πολλοίς οφείλεται και στις ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα.
Η νέα μελέτη βασίζεται στην ανάλυση 43 προγενέστερων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 28.004 γονείς, από 16 χώρες του κόσμου (μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και η Βρετανία).
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι νέοι πατέρες είναι ευτυχισμένοι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού, με την κατάθλιψη να εκδηλώνεται έπειτα από 3 έως 6 μήνες σε ποσοστό 10% έως 25% από αυτούς.
Επιπλέον, η κατάθλιψη μοιάζει να είναι κάτι που μοιράζονται οι δύο σύντροφοι, καθώς είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλωθεί σε έναν πατέρα εάν πάσχει από αυτήν και η μητέρα.
Οι δρες Τζαίημς Πώλσον και Σαρνάιλ Μπάζμορ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Βιρτζίνια, που πραγματοποίησαν την νέα μελέτη, επισημαίνουν ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να εντοπίζονται οι καταθλιπτικοί πατέρες και να παραπέμπονται για θεραπεία.
Και αυτό διότι «ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως η πρώιμη γονεϊκή κατάθλιψη δεν πλήττει μόνον τους ενήλικες, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές συναισθηματικές, συμπεριφορικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις και στα παιδιά», σημειώνουν.
«Εάν μια γυναίκα διαγνωστεί με επιλόχειο κατάθλιψη, πρέπει να ελεγχθεί και ο σύντροφός της και το αντίστροφο», προσθέτουν. «Παρομοίως, η πρόληψη και οι παρεμβάσεις για την κατάθλιψη στους γονείς, πρέπει να εστιάζονται στο ζευγάρι και σε ολόκληρη την οικογένεια, και όχι μόνο στο άτομο».