Η… ασιατική επιχείρηση γοητείας που άρχισε µε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα και τη σαφή υποστήριξή του προς τα ελληνικά κρατικά οµόλογα και το ευρώ συνεχίσθηκε χθες στις Βρυξέλλες.


Οι ηγέτες των «27» της Ενωσης και 19 ηγέτες χωρών της Ασίας – όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Κορέα και άλλες αναδυόµενες και µη οικονοµίες – συγκεντρώθηκαν στα χειµερινά ανάκτορα του Βελγίου προκειµένου να συζητήσουν τρόπους για την αµοιβαία ενίσχυση των οικονοµιών τους.

Η ατζέντα της διήµερης συνάντησης ουσιαστικά περιλαµβάνει… τα πάντα – από την καταπολέµηση της τροµοκρατίας και το εµπόριο µέχρι τον περιορισµό των πυρηνικών και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Στην πραγµατικότητα, ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους Ευρωπαίους είναι να κερδίσουν από την ανάπτυξη που σηµειώνουν οι ασιατικές χώρες – και πρωτίστως η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, η Κορέα – σε µια εποχή κατά την οποία η ανάπτυξη στην Ενωση όχι απλώς είναι ισχνή και ασταθής αλλά κινδυνεύει και από τα συντονισµένα προγράµµατα λιτότητας.

Ετσι, η Γερµανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζονται στις εξαγωγές τους για την ανάπτυξη και τη θετική εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θέλουν να µεγιστοποιήσουν αυτήν τους τη δυναµική – χωρίς την οποία θα περιπέσουν στην ύφεση που πλήττει χώρες όπως η Ελλάδα. Υποσχέσεις για οµόλογα

Αλλες πάλι χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονοµική κατάσταση ελπίζουν ότι θα αποσπάσουν από τον κινέζο πρωθυπουργό υποσχέσεις για τα οµόλογά τους αντίστοιχες µε αυτές που έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται µεν υπό την κηδεµονία του ΔΝΤ και της Κοµισιόν, αλλά η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βλέπουν καθηµερινά τα spreads τους να ανεβαίνουν σε… ύψη χρεοκοπίας. Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, η υπόσχεση του κ. Γουέν Τζιαµπάο για αγορά ελληνικών οµολόγων αποτέλεσε από τα κυρίαρχα θέµατα συζήτησης στις κουβέντες των ηγετών κατά την ώρα που ανέµεναν την έναρξη των εργασιών της διήµερης συνόδου. Το µεσηµέρι, ο εκπρόσωπος της Κοµισιόν είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Πεκίνου, λέγοντας ότι θα συµβάλει στην ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας ενώ λίγο αργότερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών µε ανακοίνωσή του εξέφραζε την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες της Αθήνας και τις πρωτοβουλίες της µε τρίτα κράτη «για να εξέλθει από την κρίση και να ενισχύσει την ανόρθωση της οικονοµίας της».

Δούναι και λαβείν

Πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι µόνοι που «θέλουν» από τους Ασιάτες – και οι φιλοξενούµενοι των Βρυξελλών ήρθαν µε προσδοκίες, όπως κυρίως εµπορικές συµφωνίες µε την Ενωση για τα προϊόντα τους. Στο πλαίσιο αυτού του δούναι και λαβείν, σε περίοδο οικονοµικής κρίσης, και τα δύο µέρη είναι υποχρεωµένα να βάλουν… νερό στο κρασί τους – κυρίως οι Ευρωπαίοι που είχαν συνηθίσει να αντιµετωπίζουν µε «λίστα όρων» τους όποιους επίδοξους συνεργάτες τους. Ως εκ τούτου, το αίτηµα της Ενωσης αλλά και των ΗΠΑ για υποτίµηση του κινεζικού νοµίσµατος, του γουάν, θα παραµείνει σε θεωρητικό επίπεδο. Αντιστοίχως, θα µείνουν στην άκρη όλα τα ζητήµατα που αποτελούν σηµεία τριβής: το πυρηνικό πρόγραµµα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, οι συναντήσεις Ευρωπαίων µε τον Δαλάι Λάµα, η ένταση Κίνας – Ιαπωνίας. Και, φυσικά, για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι θα «καταπιούν» µε µια εντελώς στρογγυλεµένη διατύπωση τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, είτε πρόκειται για τις καθηµερινές εκτελέσεις στην Κίνα, την απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου, την παιδική εργασία, την παιδική πορνεία, το εµπόριο σαρκός κ.λπ.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

ποντάρουν στο να κερδίσουν από την ανάπτυξη των ασιατικών χωρών, αφού η ανάπτυξη στην Ενωση είναι ισχνή και ασταθής

«Εχω ξεκαθαρίσει ότι η Κίνα υποστηρίζει το σταθερό ευρώ»


ΕΚΤΕΝΗΣ ΗΤΑΝ για δεύτερη συνεχή µέρα η κάλυψη από τον ξένο Τύπο των συµφωνιών µεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Στη γαλλική «Figaro» το ζήτηµα ήταν το πρώτο θέµα στις οικονοµικές σελίδες της εφηµερίδας, η οποία χαρακτήρισε πολιτική και όχι µόνο οικονοµική τη στήριξη της Κίνας προς την Ελλάδα, αφήνοντας όµως υπαινιγµούς γύρω από τις πραγµατικές προθέσεις του Πεκίνου. Οι συντάκτες του άρθρου µε τίτλο «Η Κίνα παζαρεύει τη βοήθειά της στην Ελλάδα», χαρακτηρίζουν το χέρι που τείνει η Κίνα προς την Ελλάδα ιδιοτελές και εκτιµούν ότι η παρουσία της Cosco στο λιµάνι του Πειραιά αποτελεί το πρώτο βήµα ενός συγκεκριµένου σχεδίου εµπορικής διείσδυσης της χώρας στην Ευρώπη. Τα σχέδια του Πεκίνου, υποστήριξαν οι γάλλοι συντάκτες, είναι µακροπρόθεσµα και δεν εξαντλούνται στις συµφωνίες που υπογράφτηκαν το Σαββατοκύριακο. Τις θεωρούν µάλιστα ως τον δούρειο ίππο της Κίνας στην Ευρώπη.

Η έντυπη έκδοση της «Wall Street Journal» σε κεντρικό θέµα της µε τίτλο «Η Κίνα προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα», κάνει εκτεταµένη αναφορά στην «ψήφο εµπιστοσύνης» – όπως τη χαρακτηρίζει – του κινέζου πρωθυπουργού προς τη χώρα µας. Το ΒΒC από την πλευρά του επικεντρώθηκε στη στήριξη που προσέφερε ο κινέζος πρωθυπουργός στο ενιαίο νόµισµα, φιλοξενώντας σχετικές δηλώσεις του: «Εχω ξεκαθαρίσει ότι η Κίνα υποστηρίζει το σταθερό ευρώ», είπε ο Γουέν Τζιαµπάο.