Συµβαίνει πάντα. Καθώς το ένα µετά το άλλο τα κορίτσια τραγουδάνε ροκ στα talent show εδώ κι εκεί, κάποια στιγµή θα αναφερθεί το όνοµά της.

Οχι τυχαία. Η Τζάνις Τζόπλιν και η θυελλώδης πορεία της στη µουσική, ηλέκτρισε τα πάντα και έγινε σηµείο αναφοράς. Απελευθέρωσε δυνάµεις, ενώ εκείνη έδειχνε να βρίσκεται πάντα στα όρια. Και λίγο πέρα από αυτά.

Οι επίδοξες όµως Τζάνις δεν το βάζουν κάτω. Προσπαθούν ξανά και ξανά να τραγουδήσουν ροκ σαν εκείνη, σήµερα που οι ροκ κυρίες είναι πολλές. Οι επιτροπές ξινίζουν. Γιατί; Τόσο δύσκολο είναι; Πού κρύβεται τώρα µια τέτοια ενέργεια σαν αυτή που έκανε την Τζόπλιν να πετάει κεραυνούς µε τα µπλουζ που τραγουδούσε;

Σαράντα χρόνια µετά τον θάνατό της, µε µια σειρά από «επανεµφανίσεις» της στη µουσική επικαιρότητα, η Τζόπλιν «απαντά» µε διάφορους τρόπους. Στη µουσική βέβαια, υπερισχύει το συναίσθηµα. Και µερικά πράγµατα είναι σίγουρο πως θα αγγίξουν ευαίσθητες χορδές. Μην ξεχνάµε πως είναι η εποχή που το παλιό «πουλάει» σαν καινούργιο. Η Τζάνις Τζόπλιν – αν και πολύ δύσκολα θα µεταφέραµε τη ζωή της σε σηµερινό κάδρο – θα µπορούσε και εκείνη ίσως να στεκόταν µπροστά σε µια επιτροπή. Θα ήταν από τα επεισόδια που δεν θα ήθελες να χάσεις.

Η ψυχεδελική Πόρσε της ήταν παρκαρισµένη έξω από το ξενοδοχείο της στο Λος Αντζελες και αυτό ανησύχησε ακόµη περισσότερο τον µάνατζερ Τζον Κουκ, ο οποίος, καθώς η Τζόπλιν δεν είχε εµφανιστεί στο στούντιο, είχε οδηγήσει ώς εκεί για να δει αν όλα ήταν εντάξει. Δεν ήταν. Βρήκε την Τζάνις νεκρή στο πάτωµα. Επίσηµη αιτία θανάτου, υπερβολική δόση ηρωίνης και αλκοόλ. Συνέβη στις 4 Οκτωβρίου 1970. Ηταν µόνο 27 χρονών.

Στα 40χρονα από τότε, η οικογένεια βρίσκει την ευκαιρία να πει πως θέλει να τιµήσει τη ζωή – και όχι να θυµηθεί τον θάνατο – της Τζάνις. Υπάρχει άλλωστε υλικό για να κάνει τον κόσµο να τεντώσει τα αυτιά και να ακούσει. Στο ΥouΤube άρχισαν οι χοροί. «Μe and Βobby ΜcGee» µε ένα κλικ στον υπολογιστή.

Οσοι παρακολουθούν από πιο κοντά θα το έχουν προσέξει. Πως αν εξαιρέσει κανείς ένα «κουτί» µε πέντε CD που είχε κυκλοφορήσει πριν από περίπου δέκα χρόνια, δεν είχαµε πολλά καινούργια (ή παλιά ξεσκονισµένα) πακέτα από την Τζόπλιν. Σε σύγκριση τουλάχιστον µε άλλους θρύλους του ροκ – σαν τον Τζίµι Χέντριξ και τον Τζιµ Μόρισον.

Αλλες εποχές όµως εκείνες. Αν δεν υπάρχει τίποτε «καινούργιο» από το παλιό υλικό για να βγει στην επιφάνεια, σίγουρα µπορεί κανείς να εφεύρει κάτι. Ας πούµε µια σειρά κοσµηµάτων, αξεσουάρ και ρούχων εµπνευσµένα από το αθάνατο µποέµικο στυλ της Τζόπλιν, βιβλία, ταινίες και iΡhone εφαρµογές. Ολα οργανωµένα και πολύ σύµφωνα µε το πνεύµα της εποχής. Αν το θέλετε αλλιώς, η Τζάνις Τζόπλιν ήταν η αδικηµένη! Μπροστά σε Κερτ Κοµπέιν και Τζίµι Χέντριξ, η Τζόπλιν έµοιαζε θαµµένη βαθιά στα αρχεία. Λοιπόν, όχι πια.

Το µποέµικο στυλ της εµπνέει σήµερα σειρά κοσµηµάτων, αξεσουάρ και ρούχων

Με µια µατιά

Η Τζάνις Λιν Τζόπλιν γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 στο Πορτ Αρθουρ του Τέξας.

Στα 17 της έφυγε για την Καλιφόρνια.

Η µουσική της ήταν µπλουζ, ροκ και ψυχεδελικό ροκ.

Τραγούδησε µε τους Βig Βrother and the Ηolding Company, Full Τilt Βoogie Βand, Κozmic Βlues Βand. Τραγούδια: «Μe and Βobby ΜcGee», «Μercedes Βenz», «Τry», «Cry Βaby».

Το 1995 έγινε µέλος του Rock ‘n’ Roll Ηall οf Fame. Κατέχει την 46η θέση στη λίστα µε τους µεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών του περιοδικού «Rolling Stone».

Πέθανε σε ηλικία 27 ετών στο Λος Αντζελες.