Σκηνικό για προσέγγιση της Ρηγίλλης με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη στήνουν γαλάζια στελέχη, την ώρα που η ηγεσία της Ν.Δ. τραβά διαχωριστικές γραμμές με τη «συμμαχία των προθύμων» και τα «εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ»- όπως αποκάλεσε και χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς τη διαγραφείσα βουλευτή και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Λαμία.


Απέναντι στην επίσημη κομματική γραμμή βρέθηκε δημόσια χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος απηύθυνε ουσιαστικά συστάσεις στη Ρηγίλλης να ανοίξει διαύλους με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη, όχι μόνον για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στους ενοίκους της δεξιάς «πολυκατοικίας», αλλά για να επανενταχθούν στη Ν.Δ. «Οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη να επιστρέψουν στη Ν.Δ. Δεν φτάνει να είναι στην ίδια πολυκατοικία. Να παίξουν ρόλο εντός της Ν.Δ. που είναι και το κόμμα εξουσίας», ήταν η προτροπή του πρώην υπουργού (Κανάλι 1), η οποία προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς συνοδεύθηκε και από μια δεύτερη διαφοροποίηση του κ. Κεφαλογιάννη από τις επίσημες κομματικές θέσεις και ειδικότερα την πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την προσφυγή στην τρόικα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν αποκήρυξε την πρόταση του κ. Σαμαρά και παρείχε πολιτική κάλυψη στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Δεν χρειάζεται να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή για να αποδείξουμε πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, αλλά αφού είναι της μόδας…», ανέφερε με σκωπτική διάθεση και πρόσθεσε: «Δεν σκοπεύουμε να αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν τα βάζει στην τσέπη του. Δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου και η Ν.Δ. εκτιμώ ότι δεν θέλει να αποδείξει αυτό, αλλά την απάτη με τα swap».

Παράλληλα με τη διπλή διαφοροποίηση του κ. Κεφαλογιάννη, αίσθηση προκάλεσε χθες και η παρέμβαση του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να ανοίξει ένας επίσημος διάλογος ανάμεσα στις συνιστώσες της ελληνικής Δεξιάς και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα! «Συζητώντας πολιτικά πάρα πολλές φορές με τον αξιότιμο πρώην πρόεδρο της Βουλής, έναν ευφυή άνθρωπο, είπα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη διαλόγου. Το να κάνουμε σαν τα παιδιά του δημοτικού και να μην υπάρχει αυτός ο διάλογος είναι αστεία πράγματα…», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ (στον Βήμα 99,5) και πρόσθεσε ότι στις σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να συμμετάσχουν όχι μόνον η ηγεσία της Ν.Δ., το κόμμα του και η κ. Μπακογιάννη, αλλά όλα τα στελέχη που προέρχονται από τη Ν.Δ., όπως οι κ.κ. Μάνος, Ανδριανόπουλος και Τατούλης. Επίσης ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε τη θέση του ότι για την έξοδο από την οικονομική κρίση πρέπει να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

nasopoulos@dolnet.gr

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σχεδόν αποκήρυξε την πρόταση Σαμαρά, παρέχοντας πολιτική κάλυψη στον Γ. Παπακωνσταντίνου

Συνεχίζεται ο βιντεοπόλεμος


ΑΠΟ ΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ, πάντως, συνέχισαν και χθες τον βιντεοπόλεμο κατά της κυβέρνησης με στόχο να αναδείξουν «προεκλογικά ψεύδη» του Πρωθυπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, κατά την περιοδεία του στη Φθιώτιδα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να σπείρει τον φόβο και την απελπισία» και στη γραμμή αυτή θα κινηθεί και στις επόμενες περιοδείες του (το Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο και τη Δευτέρα στην Κέρκυρα). «Δεν ήξερε…»!

Στις γαλάζιες βιντεοπροβολές απάντα πλέον άμεσα το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας από την πλευρά του αποσπάσματα από προηγούμενες ομιλίες του προέδρου της Ν.Δ. Μία από αυτές, τον Μάιο του 2009, όταν ο κ. Σαμαράς παρουσίαζε το ύψος του ελλείμματος στο 4,5%, ανάγκασε χθες τον εκπρόσωπο του κόμματος Παν. Παναγιωτόπουλο να αποστασιοποιηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Καραμανλή. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού. Δεν συμμετείχε ούτε στην Κυβερνητική Επιτροπή, ούτε είχε πρόσβαση στις οικονομικές εξελίξεις και στα οικονομικά στοιχεία της περιόδου εκείνης. Με τα όσα είπε, μετέφερε τις οικονομικές προβλέψεις, για τις οποίες είχε ενημερωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τους αρμοδίους επί της Οικονομίας υπουργούς…», ήταν η απάντησή του.