Η µέρα του αρχίζει µε αθλητικά παπούτσια και τελειώνει αφού φορέσει πολλά ζευγάρια αποστειρωµένα γάντια. Ο Δηµοσθένης Ευαγγελίδης είναι µαραθωνοδρόµος και ειδικευόµενος γιατρός. Ενας από τους πολλούς «εργάτες» των δρόµων που ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους σε κοπιαστικές προπονήσεις.


Κι όµως, είναι πρωταθλητής. Το 2008 τερµάτισε τρίτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα Μαραθωνίου σε 2 ώρες και 28 λεπτά. Πέρυσι έφτασε στο Καλλιµάρµαρο Στάδιο τέταρτος ανάµεσα στους έλληνες δροµείς. Το ταξίδι του όµως προς το βάθρο δεν ήταν εύκολο. Επρεπε να προσαρµόσει τις προπονήσεις σε ένα ανελαστικό πρόγραµµα δουλειάς µε αρκετές υπερωρίες, άγρυπνες νύχτες και ασφυκτική αίσθηση ευθύνης. Ο Δηµοσθένης Ευαγγελίδης είναι ειδικευόµενος ορθοπεδικός στο Νοσοκοµείο Παναγία της Θεσσαλονίκης.

«Η δουλειά µου είναι απαιτητική και ανταποδοτική. Σε γεµίζει τόσο πολύ, που δεν χρειάζεται να τρέξεις για να ξεσκάσεις ή να επιβεβαιωθείς. Αλλά τα συναισθήµατα που σου προσφέρει το τρέξιµο είναι τόσο ισχυρά που δεν µπορείς να αντισταθείς στη γοητεία του», λέει. Ο Μαραθώνιος δεν είναι µια απλή παράλληλη δραστηριότητα, µια ενασχόληση του Σαββατοκύριακου. Ξεκινά µε µια δέσµευση: τον τερµατισµό. Απαιτεί πολύµηνη προετοιµασία και ολοκληρώνεται έπειτα από εκατοντάδες – ή και χιλιάδες – προπονητικά χιλιόµετρα.

Δεν χωρούν εκπτώσεις

Σε έναν µήνα ο κ. Ευαγγελίδης πρέπει να χωρέσει οκτώ εφηµερίες στο νοσοκοµείο και τουλάχιστον 400 χιλιόµετρα τρέξιµο. Οικογένεια, φίλοι και συνάδελφοι πρέπει να προσαρµοστούν στο πρόγραµµά του. Ο Μαραθώνιος δεν χωρά εκπτώσεις. «Δεν είναι εύκολο. Η στήριξη των συναδέλφων, ηθική και πρακτική, κερδίζεται σταδιακά, εξηγώντας τους ότι δεν αρκεί µια προπόνηση µερικών εβδοµάδων τον χρόνο και δείχνοντας συνέπεια και επιµονή στην προσπάθειά σου. Οταν αρχίσουν να σε φωνάζουν ‘’µαραθωνοδρόµο’’ θα πηγαίνεις πιο εύκολα για προπόνηση µετά τη δουλειά», λέει.

Για τον Μιχάλη Φωτόπουλο κάθε προπόνηση αποτελεί και µια µικρή απόδραση. Ο κ. Φωτόπουλος υπηρετεί στο Πολεµικό Ναυτικό ως φαροφύλακας στον Κάβο Μαλέα. Η βάρδιά του στον φάρο διαρκεί 10 συνεχόµενες ηµέρες. «Προσπαθώ να τη βλέπω σαν περίοδο προετοιµασίας για τον επόµενο αγώνα µου», λέει. «Τρέχω κάθε µέρα στη φύση και τον καθαρό αέρα. Δεν είναι εύκολο να προπονούµαι µόνος, αλλά µε κερδίζει το περιβάλλον, ενώ σπάω τη µονοτονία της δουλειάς».

Δίπλα της οι συνάδελφοι

Για την 31χρονη Νίκη Αλιµήση η ισορροπία ανάµεσα στο τρέξιµο και τη δουλειά είναι πιο εύκολη υπόθεση. Οταν έρθει η ώρα του γηπέδου έχει στο πλάι της συναδέλφους της, ενώ η ελεγκτική εταιρεία στην οποία εργάζεται, η ΡWC, της παρέχει και προπονητή. «Στόχος της εταιρείας είναι να έρθουν πιο κοντά οι εργαζόµενοι. Να ξεδώσουν και παράλληλα να αποκτήσουν πιο συλλογικό πνεύµα», λέει. Φέτος θα αγωνιστεί στον πρώτο της Μαραθώνιο στην Αθήνα και ελπίζει ότι οι τέσσερις προπονήσεις που κάνει την εβδοµάδα θα της εξασφαλίσουν έναν καλό χρόνο.

Στο Ζάππειο

Μύθος ή αλήθεια εντέλει ότι ο αρχαίος οπλίτης φώναξε «νενικήκαµεν» στους αρχαίους Αθηναίους και ξεψύχησε µετά τη Μάχη του Μαραθώνα; Η απάντηση επιχειρείται να δοθεί απόψε (19.30) στο Ζάππειο µέσα από ένα θεατρικό δρώµενο και µια βιντεοπροβολή. Θα ακολουθήσει βράβευση σηµαντικών αθλητών – θρύλων του µαραθωνίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η βραδιά θα κλείσει µε συναυλία της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Προσαρµόζουν τις προπονήσεις σε ένα ανελαστικό πρόγραµµα δουλειάς µε αρκετές υπερωρίες

Πρεσβευτές της άθλησης


ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ η πρώτη του συµµετοχή σε µαραθώνιο.

Ο αυστριακός πρεσβευτής στην Αθήνα Μίχαελ Λίνχαρτ δηλώνει αθλητικός τύπος.

Ασχολείται µε το ποδόσφαιρο, το τένις και το σκι. Και τώρα, στα 52 του χρόνια, θα τρέξει στον Μαραθώνιο της Αθήνας. «Ηθελα να συµµετάσχω και πέρσι, αλλά µια ίωση µε κράτησε σπίτι», λέει. «Φέτος ήταν η ιδανική στιγµή λόγω της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Την περασµένη άνοιξη µεταφέραµε στη Βιέννη µαζί µε τον δήµαρχο του Μαραθώνα τη φλόγα του αγώνα. Ηταν µια σπουδαία στιγµή. Εβλεπες παντού την Ελλάδα και σύµβολα µε τη φράση “Νενικήκαµεν”.

Σκοπός µου είναι να τερµατίσω στην πρώτη µου συµµετοχή. Και πιστεύω ότι είµαι σε καλή φυσική κατάσταση».

Στη µικρότερη απόσταση των πέντε χιλιοµέτρων θα αγωνιστεί την Κυριακή ο ουγγαρέζος πρεσβευτής Τζόζεφ Τοτ.

«Τρέχω τρεις φορές την εβδοµάδα στον διάδροµο του γυµναστηρίου και άλλες µέρες στον δρόµο, στο Ψυχικό. Τα πέντε χιλιόµετρα θα είναι πρόκληση για µένα, αλλά θα τα καταφέρω», λέει στα «ΝΕΑ». Και ο ιάπωνας πρεσβευτής Χιρόσι Τόντα, θα λάβει µέρος στις δροµικές δραστηριότητες της Κυριακής αγωνιζόµενος στα 10 χιλιόµετρα.