Στα 8 εκατοµµύρια χρόνια πριν από σήµερα τοποθετούνται οι απαρχές του ανθρώπινου είδους, σύµφωνα µε έρευνα ειδικών από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Φιλντ, στο Σικάγο.

Μέχρι σήµερα, πολλοί επιστήµονες πίστευαν ότι ο άνθρωπος διαχωρίστηκε από τον πίθηκο πριν από 5 εκατοµµύρια χρόνια, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιος συσχετισµός και πως το ανθρώπινο είδος είναι αυθύπαρκτο.

Η έρευνα έγινε από τον έφορο Βιολογικής Ανθρωπολογίας στο µουσείο Ρόµπερτ Μάρτιν και τους συνεργάτες του. ∆ούλεψαν µαζί µε µαθηµατικούς, ανθρωπολόγους και µοριακούς βιολόγους, προσπαθώντας να «αποσπάσουν» πληροφορίες από διάφορα απολιθώµατα που έχουν βρεθεί, ώστε να συµπληρώσουν τα κενά στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου.

Ο Μάρτιν λέει ότι για να προσδιορίσει κανείς χρονικά το πότε εµφανίζεται ένα είδος, δεν αρκεί µόνο να συγκρίνει το DNA συναφών ζώων. Αν το έκανε, θα µπορούσε να αποκτήσει µια σαφή εικόνα του τρόπου µε τον οποίο εξελίχθηκαν τα κοινά γονίδια των ζώων οδηγώντας στη γένεση νέων ειδών, όµως αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να προσδιορίσει και το πότε χρονικά εµφανίζεται ένα είδος.

Ο µόνος ασφαλής τρόπος για να λάβουµε αυτή την πληροφορία, σύµφωνα µε τον Μάρτιν, είναι µέσα από την εξέταση απολιθωµάτων θηλαστικών που εξαφανίστηκαν πριν από πολύ καιρό σε συνδυασµό µε την αξιοποίηση δεδοµένων από τα θηλαστικά που ζουν σήµερα και από το DNA τους.

Ακολουθώντας µία τέτοια µεθοδολογία, οι ειδικοί από το Μουσείο Φιλντ έφτιαξαν ένα στατιστικό υπολογιστικό µοντέλο που εκτιµά την εµφάνιση του ανθρώπου στα 8 εκατοµµύρια χρόνια. Αυτό σηµαίνει ότι ο λεγόµενος Σαχελάνθρωπος – το κρανίο του οποίου είχε βρεθεί στο Τσαντ της Κεντρικής Αφρικής πριν από µερικά χρόνια, και παρουσιάζει ορισµένα ανθρωπόµορφα χαρακτηριστικά – µπορεί να εκληφθεί ως ανθρώπινο είδος µιας και χρονολογείται στα 7 εκατοµµύρια χρόνια πριν από σήµερα.