Μία γυναίκα είναι ό,τι έχει αποµείνει στο ΠΑΣΟΚ για να προσωποποιεί τον ιδρυτικό µύθο του. Η Βάσω Παπανδρέου µετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο το 1974! Εκτοτε έχει πετύχει τα περισσότερα από όσα µπορεί να επιδιώξει κάποιος στην
πολιτική: υπουργός, επίτροπος, δελφίνος. Κυρίως όµως παρέµεινε εµβληµατική φυσιογνωµία ενός κόµµατος στο οποίο πολλά κρίνονται µε µέτρο την ικανότητα προσαρµογής στις µεταµορφώσεις του αλλά και στις προσωπικές σχέσεις
Η Βάσω θα µπορούσε να είναι αυτή η Παπανδρέου που θα διαδέχονταν τον Παπανδρέου.Οταν επέστρεψε το 1993 απότις Βρυξέλλες,δαφνοστεφής επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων του Ντελόρ και αντιΘάτσερ σύµβολοστο ευρωπαϊκό στερέωµα της εποχής, θεωρήθηκε ότι θα µπορούσενα γίνει η πρώτη ελληνίδα πρωθυπουργός. Οπως υπήρξε και η πρώτη γυναίκα µέλος της Κοµισιόν.
Μοναχική, ολιγοµίλητη, ιδιότυπη και σχεδόν αντικοινωνική,αλλά εργατική και πολύ αυστηρή – και µε τον εαυτό της –, είχε διαµορφώσει το προφίλ µιας στιβαρής πολιτικού, κατάλληλης να υπερβεί το παρακµιακό «σκηνικό των δεινοσαύρων», ήτοι των υπερήλικων αντιπάλων του 1965 που εξακολουθούσαν να µονοµαχούν µε φόντο τις παλιές διαφορές τους.
Τελικά την «έφαγε» το 1996 στη στροφή της Ρεµατιάς Χαλανδρίου ο Κώστας Σηµίτης. Προηγουµένως είχε φάει και το κοτόπουλο µιλανέζα – µε πρώτο πιάτο σπανακόπιτα – που περιλάµβανε το µενού το βράδυ της 13ης Νοεµβρίου του 1994, όταν τον κάλεσε στο σπίτι της, µαζί µε τον Θόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό. Εκείνη η συνάντηση θα µπορούσε να είναι µια ακόµηκοινωνική συναναστροφή ή έστω µια παρακοµµατική σύναξη της εποχής αν ο αριστοτέχνης σε ζητήµατα τακτικής Θόδωρος Τσουκάτος – ιθύνων νους της εσωκοµµατικής καµπάνιας του Σηµίτη – δεν φρόντιζε να την κοινολογήσει µε την ηχηρή λεζάντα: «Μυστική συνάντηση των τεσσάρων».
Με τον Ανδρέα. Η διαφορά της
Βάσως µε τουςάλλους ήταν ότι έκλεινε και τους λογαριασµούς της µε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οταν την έστειλε το 1989 στις Βρυξέλλες, το πήρε σαν εξορία. Σύντοµα όµως προσαρµόστηκε και µε διευθυντή στο γραφείο της τον ψύχραιµο Αντώνη Τριφύλλη διαχειρίσθηκε αποτελεσµατικά ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο και θεµελίωσε την Κοινωνική Χάρτα στην Ενωµένη Ευρώπη. Με 200 αεροπορικά ταξίδια σεόλο τον κόσµο ως επίτροπος, η πολιτική σκέψη της αποβαλκανιοποιήθηκε. Πήρε αποστάσεις απότη σκληρή γραµµή του ΠΑΣΟΚ στο Μακεδονικό, δεν κατέθεσεστη δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά και ήταν η πρώτη από το «ιστορικόΠΑΣΟΚ» που εισήγαγε στον εγχώριο δηµόσιο βίο ευρωπαϊκά δαιµόνια.
Αυτό την έφερε κοντά µε τον Σηµίτη, που προωθούσε διά του ΟΠΕΚ το εκσυγχρονιστικό εγχείρηµα. Αλλά την αποµάκρυνε κι άλλο από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ηδη της καταλόγιζε ότι η έκθεση της Κοµισιόν Ντελόρ για τον δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό της ελληνικής οικονοµίας, που µετέφερε η ίδια στον πρωθυπουργό Ζολώτα τον Μάρτιο του 1990, του κόστισε τη νίκη στις εκλογές που επακολούθησαν. Η Βάσω όµως έγραφε την ιστορία της εκείνη την περίοδο. Αυτή η ιστορία είχε αρχίσει στις αρχές του καλοκαιριού του 1974, ένα βράδυ στο Λονδίνο, όταν η ψηλή κοπέλα από τα Βαλιµίτικα Αιγίου που έκανε παρέα µε στελέχη της οργάνωσης Φίλοι του ΠΑΚσυνάντησε για πρώτη φορά τον ίδιο τον θυελλώδη αρχηγό του ΠΑΚ. Επέστρεψε µαζί του στην Ελλάδα τον Αύγουστο, έπαιξε ρόλο στις µεγάλες εσωκοµµατικές συγκρούσεις ώς το 1977, έφυγε και πάλι για ένα διάστηµα στην Αγγλία, επέστρεψε µε την Αλλαγή και προσπάθησε να κάνειακαδηµαϊκή καριέρα στην ΑΣΟΕ. Καθώς ήταν µάλλον υπό δυσµένεια– και δεν εντάχθηκε ποτέ στην ΕΓΕ – δεν της αναλογούσε τίποτε περισσότερο από την προεδρία του ΕΟΜΜΕΧ. Τα πράγµατα άλλαξαν το 1985.
Μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και πήρε αξιώµατα σε κυβερνήσεις Παπανδρέου ως υφυπουργός και εν συνεχεία αναπληρώτρια υπουργός Βιοµηχανίας. Στο τέλος ο Ανδρέας τής έβγαλε εισιτήριο για την Ευρώπη. Ηταν µαζί µε τον Κώστα Λαλιώτη, τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γιώργο Γεννηµατά τα µόνα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν άνεση στην επικοινωνία µε τον Ανδρέα. Και οι τρεις δηµιουργούσαν γύρω της προστατευτικό κλοιό, όταν εσωκοµµατικές και άλλες ισορροπίες έστρεφαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εναντίον της. Ενα βράδυ, πριν από τις εκλογές του 1993, ο Ακης τήςανήγγειλε τηλεφωνικά την «απόφασητου προέδρου» ναµη συµπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας για το οποίο είχε προετοιµαστεί. Εκανε ένα 48ωρο πένθος και πήγε ορµητικά στηΒ’ Αθήνας,όπου πήρε τους περισσότερουςσταυρούς που πήρε πολιτικός σε ολόκληρη την Ευρώπη – πάνω από 250.000.
Ενα χρόνο αργότερα, πάλι ένα βράδυ, ο Γιώργος Κατσιφάρας δεν κατάφερε να την βρει για να την ρωτήσει αν θα µπειστην κυβέρνηση µε χαρτοφυλάκιο που είχε διαµορφωθεί ειδικά για το προφίλ της. Τελικά, το υπουργείο Εργασίαςκαι Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέληξε στον Στέφανο Τζουµάκα και η Βάσω έκανε γιάφκααντιπαπανδρεϊκών το σπίτι της.
Με τον Σηµίτη. Οταν ήλθε η ώρα των αποφάσεων στην «οµάδα των τεσσάρων», στήριξε τον Κώστα Σηµίτη υπολογίζοντας ότι θα έλθει η σειρά της, καθώς είναι πλέον η «Ηγερία του εκσυγχρονισµού». Πήρε κορυφαία υπουργεία, κατηγορήθηκε για κάποιες υποθέσεις, αλλά ώς το 2001 είχανστενή συνεργασία. Οι σχέσεις τους πάγωσαν όταν ο πρώην συνδαιτυµόνας της παρέδωσε το κόµµα αντί σ’ αυτήν στον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά την ήττα του 2007, βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Η Βάσω έκανε κάποιες διερευνήσεις αλλά συντάχθηκε µε τον Γιώργο και πήρε το χαρτοφυλάκιο της άµυνας στιςσκιώδεις κυβερνήσεις του. Οµως όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην κυβέρνηση, παραµερίστηκε και δεν έχει ούτε καν την ευχέρεια της προσωπικής επικοινωνίας µαζί του.
Μπαρουτοκανισµένη στην πολιτική και στο κόµµα, έχει τον τρόπο να κάνει τον Πρωθυπουργό να την προσέξει. Αλλά συνήθως την πληρώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που την βρίσκει συχνά απέναντί του ως πρόεδρο της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής. Η τελευταία εµφάνιση της Βάσως ως «επικεφαλής των ατάκτων» πρέπει να θορύβησε πολύ το Μέγαρο Μαξίµου ανκριθεί από την ανάθεση της προεδρίας στηνεπιτροπή για το ευρωπαϊκόοµόλογο που επακολούθησε. Ηοµιλία της την Τρίτη για τον προϋπολογισµό όµως έδειξε ότι δεν µπορεί να εξηµερωθεί εύκολα.
ΕΙΠΕ
Υπάρχει έλλειµµα συντονισµού και ταχύτητας στην κυβέρνηση
Δεν αισθάνοµαι αλληλεγγύη για όσους από το ΠΑΣΟΚ έκαναν περιουσίες
ΕΙΠAN ΓΙ’ΑΥΤΗΝ
Είναι σκληρή και απότοµη, αλλά δεν ντρέπεσαι να δουλεύεις µαζί της
Συνεργάτης της στις Βρυξέλλες