Λένε πως µε ένα ποδήλατο µπορείς να κάνεις τον γύρο του κόσµου.

Πόσω µάλλον να διανύσεις τα 728 χιλιόµετρα του ∆ιεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας που έχει γράψει τη δική του ιστορία.


Ο αγώνας που διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1968 µε την ονοµασία Επαθλο Αρχαιοτήτων και εµπνευστή τον Νίκο Καψοκέφαλο, επαναδιοργανώνεται φέτος 13-17 Απριλίου.

Αλλωστε ο ίδιος αυτός ο αγώνας είναι ένα ταξίδι µέσα στην πλούσια ελληνική Ιστορία, δεδοµένου ότι οι ποδηλάτες περνούν από τις πιο όµορφες τοποθεσίες της ελληνικής γης, συνδυάζοντας ένα ταξίδι γνώσης – κυρίως για τους ξένους – και αναµνήσεων – µάλλον για τους Ελληνες.

Είναι ευχής έργον ότι η Ελληνική Οµοσπονδία Ποδηλασίας (ΕΟΠ) κατάφερε φέτος, έπειτα από διακοπή τεσσάρων χρόνων (τελευταία φορά είχε διοργανωθεί το 2006) να επαναφέρει στο καλεντάρι της αυτό τον ιστορικό αγώνα.

Μέσα από τα πέντε ετάπ και τα 728 αγωνιστικά χιλιόµετρα οι 132 ποδηλάτες από 25 επαγγελµατικές οµάδες από όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να διανύσουν µια εκπληκτική διαδροµή, διερχόµενοι από το Μαντείο των ∆ελφών, τον ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο, την αρχαία ∆ωδώνη…

«Αυτές τις δύσκολες εποχές, ο αθλητισµός µπορεί να ενώσει τους λαούς. Αυτόπρεσβεύει και ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας. Θα αγωνιστούν αθλητές από πολλές χώρες και θα προβάλει ταυτόχρονα τη χώρα µας. Το ποδήλατο είναι το πρώτο δώρο που ζητάει ένα παιδί από τους γονείς του και εµείς θέλουµε να γίνει το ποδήλατο τρόπος ζωής και οι αθλητές µας πρότυπο για τους νέους», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΠ Θανάσης Τερζής. Ο Γιώργος Κατσέλης εκ των οµοσπονδιακών προπονητών πρόσθεσε: «Ελπίζουµε η κίτρινη φανέλα να φορεθεί από έλληνα αθλητή. Οι πιο φορµαρισµένοι αθλητές µας είναι ο Γιάννης Ταµουρίδης και ο Περικλής Ηλίας και η τακτική που θα ακολουθήσουν θα είναι µε στόχο να πανηγυρίσουµε στο φινάλε».

Ιωάννινα, αρχαία ∆ωδώνη, Πρέβεζα, αρχαία Νικόπολη, Μεσολόγγι, Γαλαξίδι, Ιτέα, ∆ελφοί, Μαραθώνας, Σούνιο είναι οι πιο ση µαντικές τοποθεσίες από όπου θα περάσει ο ποδηλατικός γύρος.

Αναλυτικά τα πέντε ετάπ:

1ο ετάπ (13 Απριλίου): Ιωάννινα – ∆ωδώνη – Πρέβεζα (140 χλµ.)

2ο ετάπ (14 Απριλίου): Πρέβεζα – Μεσολόγγι (120 χλµ.)

3ο ετάπ (15 Απριλίου): Μεσολόγγι – ∆ελφοί (145 χλµ.)

4ο ετάπ (16 Απριλίου): ∆ελφοί – Μαραθώνας (178 χλµ.)

5ο ετάπ (17 Απριλίου): Μαραθώνας – Αθήνα (120 χλµ.)

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το 2ο ετάπ περιλαµβάνει και αγώνα ατοµικής χρονοµέτρησης 20 χλµ., στη διαδροµή Αρχάγγελος Πρεβέζης – Μυρσίνη-Αρχάγγελος Πρεβέζης. Στην ατοµική χρονοµέτρηση, οι αθλητές αγωνίζονται ένας – ένας µε εκκίνηση ανά λεπτό της ώρας. Στην ολοκλήρωση του 5ου ετάπ διοργανώνεται το ατοµικό σιρκουί στο κέντρο της Αθήνας (οι αθλητές θα καλύψουν περίπου τη µισή διαδροµή που είχε ακολουθηθεί στους Ολυµπιακούς Αγώνες), όπου οι ποδηλάτες θα τερµατίσουν στο ∆ηµαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά αφού κάνουν από εκεί 12 κύκλους και σε κάθε τρεις θα γίνεται και αγώνας σπριντ. Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επαγγελµατικές οµάδες είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερµανία, Ολλανδία, Ιταλία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα. Η χώρα µας θα εκπροσωπηθείαπό τρεις επαγγελµατικές οµάδες, την SP Tableware, την Worldofbike.gr και την KTM-MURCIA.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

«Το ποδήλατο είναι το πρώτο δώρο που ζητάει ένα παιδί. Θέλουµε να γίνει τρόπος ζωής και οι αθλητές µας πρότυπο για τους νέους», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΠ Θανάσης Τερζής