ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕστον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Λάκη Σάντα απηύθυνε χθες το απόγευµα πλήθος κόσµου στην κηδεία του, η οποία έγινε στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο, παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην Προέδρου της ∆ηµοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, των πρώην προέδρων της Βουλής Απόστολου Κακλαµάνη και ∆ηµήτρη Σιούφα, υπουργών, βουλευτών από όλα τα κόµµατα,αλλά και δεκάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Η κηδεία έγινε δηµοσία δαπάνη ενώ µεσίστια ήταν ηελληνική σηµαία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και σε όλα τα κτίρια και τις υπηρεσίες του δηµόσιου τοµέα. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, στις 30 Μαΐου του 1941, µαζί µε το Λάκη Σάντα κατέβασαν τη ναζιστική σηµαία µε τησβάστικα από την Ακρόπολη. Αυτή ήταν και η πρώτη πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού, µόλις έναν µήνα µετά την είσοδο των γερµανικών στρατευµάτων κατοχής στην Αθήνα.
Ο Μανώλης Γλέζος επικαλέστηκε τις συζητήσεις του µε τον Λάκη Σάντα, στις οποίες ο τελευταίος διατύπωνε πάντα την άποψη ότι από το 1821 και µετά «οι ολετήρες του έθνους έχουν υποδουλώσει τη χώρα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονοµικά». Και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην οικονοµική υποδούλωση, για την οποία, είπε, «από µέρα σε µέρα η θηλιά γύρω από τον λαό σφίγγει όλο και περισσότερο».
Παράλληλα ανέφερε ότι και τα άλλα οράµατα για εθνική ανεξαρτησία, δηµοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχουν µπορέσει να υλοποιηθούν και έδωσε την υπόσχεση στον εκλιπόντα ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα για να πίνουν οι νέοι ελεύθεροιτο κρασί της χαράς».
Η κόρη του Λάκη Σάντα, Αλεξάνδρα, αποχαιρετώντας τον πατέρα της τόνισε: «Σε θυµούνται και σε τιµούν όλοι. Αρα υπάρχει ελπίδα. Είµαστε περήφανοι γιατί ανέβασες στα ύψη την ανθρωπιά, τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας. Μας µίλαγες για ανθρωπιά, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ησουν διεθνιστής και πατριώτης, ένα ελεύθερο πνεύµα, που δεν έµπαινες σε καλούπια.
Γι’ αυτό και πλήρωσες το κόστος γι’ αυτόν το µοναχικό δρόµο που επέλεξες, αν και, όπως µας έλεγες, εκατό επιπλέον χρόνια ζωής να είχες τα ίδια θα έκανες».