Τα λιπάσµατα που χρησιµοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες δείχνουν οι ειδικοί ως πιθανό «ένοχο» για την επιδηµία γαστρεντερίτιδας που έχει ξεσπάσει στη Γερµανία
Καθησυχαστικοί εµφανίζονται οι έλληνες επιστήµονες για το ξέσπασµα της γαστρεντερίτιδας στη Γερµανία, υπογραµµίζοντας ωστόσο ότι οι καταναλωτές οφείλουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, πλένοντας τα ωµά λαχανικά µε άφθονο νερό. Ωστόσο, ο καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ ∆ηµήτρης Τριχόπουλος χαρακτηρίζει «περίεργη επιδηµία» το ντόµινο µολύνσεων που έχουν καταγραφεί στη Γερµανία και σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, αφαιρώντας τη ζωή 11 ανθρώπων.

Και αυτό γιατί το Ε. coli είναι ένα βακτήριο του οποίου τα στελέχη είναι στην πλειονότητά τους ακίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισµό. Οσο για το συγκεκριµένο στέλεχος το οποίο έχουν εντοπίσει οι γερµανικές αρχές ως τον «βασικό ύποπτο», ο ∆ηµήτρης Τριχόπουλος τονίζει ότι «δεν έχει τεκµηριωθεί επιστηµονικά ότι µπορεί να προκαλέσει επιδηµία σοβαρών κρουσµάτων».

Πάντως, ο διακεκριµένος ακαδηµαϊκός λέει στα «ΝΕΑ» ότι η επιδηµία που έχει ξεσπάσει πιθανόν µετά την κατανάλωση µολυσµένων αγγουριών είναι πιο σηµαντική και άρα χρήζει µεγαλύτερης προσοχής σε σύγκριση µε τα διατροφικά σκάνδαλα που αφορούν, για παράδειγµα, τις διοξίνες.

«Οι συγκεντρώσεις διοξινών στα τρόφιµα είναι ιδιαίτερα χαµηλές, συνεπώς δεν απειλούν τον ανθρώπινο οργανισµό. Τουλάχιστον, δεν τον απειλούν σε τέτοιον βαθµό και µε τέτοια αµεσότητα όσο η λοίµωξη από τροφογενή παθογόνα», προσθέτει.

Πιο συγκεκριµένα, τα παθογόνα αυτά – όπως είναι για παράδειγµα το επικίνδυνο βακτήριο STEC – όταν βρίσκουν τρόπο να εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισµό, πολλαπλασιάζονται προκαλώντας σταδιακά ζηµιά. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις τα συµπτώµατα καθυστερούν να εκδηλωθούν, ανάλογα µε την περίοδο επώασης.

Οσο για την πηγή µόλυνσης των αγγουριών, ο ∆ηµήτρης Τριχόπουλος εκτιµά ότι είναι πιθανόν να ευθύνονται τα ειδικά ζωικά λιπάσµατα (η κοπριά) που χρησιµοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες.

Στο µεταξύ, σε εγρήγορση δηλώνουν ότι βρίσκονται οι αρµόδιες αρχές της χώρας έτσι ώστε να µην εξελιχτεί η επιδηµία γαστρεντερίτιδας στη Γερµανία σε ελληνικό πρόβληµα. «Από την Κυριακή το βράδυ ενεργοποιήθηκαν οι υγειονοµικές περιφέρειες της χώρας, µε τα νοσοκοµεία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση στην περίπτωση που ασθενείς εµφανίσουν συµπτώµατα που συνδέονται µε την επιδηµία γαστρεντερίτιδας», λέει η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεµαστινού.

Στο µεταξύ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων (ΕΦΕΤ) συνεχίζει να διεξάγει προληπτικούς ελέγχους για πιθανή εισαγωγή ισπανικών αγγουριών και στην Ελλάδα – παρόλο που οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν απίθανο τα ένοχα προϊόντα να βρίσκονται στην εγχώρια αγορά, ενώ το Κεντρικό Εργαστήριο ∆ηµόσιας Υγείας βρίσκεται σε ετοιµότητα στην περίπτωση που χρειαστεί να ανιχνεύσει το συγκεκριµένο στέλεχος.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Τζένη Κρεµαστινού υπογραµµίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ούτως ή άλλως προσεκτικοί όταν µαγειρεύουν και ιδίως όταν ετοιµάζουν σαλάτες. Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται η τήρηση των κανόνων υγιεινής και το καλό πλύσιµο των ωµών λαχανικών.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων συνεχίζει να διεξάγει προληπτικούς ελέγχους για πιθανή εισαγωγή ισπανικών αγγουριών και στην Ελλάδα

Πλήγµα και για τα ελληνικά εξαγόµενα προϊόντα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ


ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΗΓΜΑ για τις ελληνικές εξαγωγές κηπευτικών και φρούτων φοβούνται οι ειδικοί ότι θα προκαλέσουν τα κρούσµατα µόλυνσης και οι θάνατοι στη Γερµανία που αποδίδονται στα αγγούρια ισπανικής προέλευσης, καθώς οι πρώτες ενδείξεις είναι ήδη ορατές.

Ελληνες εξαγωγείς κάνουν λόγο για τις πρώτες µειώσεις στις παραγγελίες κηπευτικών προϊόντων από αλυσίδες σούπερ µάρκετ της Αυστρίας και της Γερµανίας – της χώρας που απορροφά το 24% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών σε νωπά και µεταποιηµένα φρούτα και κηπευτικά. Αλλά ο µεγαλύτερος φόβος τους είναι µη τυχόν η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών πλήξει και τα ελληνικά προϊόντα καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η θερινή περίοδος των εξαγωγών και η Γερµανία αποτελεί την πρώτη αγορά.

Τουλάχιστον, το ευτύχηµα για τους έλληνες εξαγωγείς, όπως λέει ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύµβουλος της Incofruit Hellas, του συνδέσµου ελληνικών επιχειρήσεων εξαγωγής και διακίνησης φρούτων λαχανικών και χυµών, είναι ότι έχει ήδη εξαχθεί προς τη Γερµανία ο κύριος όγκος των 12.000 τόνων αγγουριών που εκτιµάται ότι θα αποστείλουµε φέτος. Η Γερµανία απορροφά το 48% περίπου των ελληνικών εξαγωγών αγγουριών. «Εχουµε µια µείωση στη ζήτηση και κατ’ επέκταση των παραγγελιών αφού οι καταναλωτές αποφεύγουν να αγοράζουν κηπευτικά, όχι µόνο από την Ισπανία, αλλά από οποιαδήποτε χώρα, µε πρώτα θύµατα τις εξαγωγές, εκτός από τα αγγούρια, τις τοµάτες, τα µαρούλια και κατά δεύτερο λόγο τις πιπεριές, τις µελιτζάνες και άλλα είδη», αναφέρει.

Το κακό σενάριο, σύµφωνα µε τον Γιώργο Πολυχρονάκη, θα είναι να ανακοπεί εξαιτίας του προβλήµατος µε τα αγγουράκια γενικά η αυξητική τάση των ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών που καταγράφεται την τελευταία διετία προς τη Γερµανία.

Χρόνο µε τον χρόνο τα εγχώρια νωπά και µεταποιηµένα φρούτα και κηπευτικά αυξάνουν το µερίδιό τους στη γερµανική αγορά, κι αυτό καθώς φροντίζουν να έχουν όλο και λιγότερα υπολείµµατα φυτοφαρµάκων, καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις των γερµανικών αλυσίδων.

SOS σε ολόκληρη την Ευρώπη


Από τη Νορβηγία έως τη Νότια Γαλλία, τα Επείγοντα Περιστατικά έχουν γεµίσει µε ασθενείς που υποφέρουν από ακατάσχετη διάρροια, εµέτους, αφυδάτωση και πυρετό. οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν γυναίκες, επισηµαίνουν οι γιατροί και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους πως το επόµενο κύµα θανατηφόρων κρουσµάτων θα αφορά νέους ανθρώπους

Ξέσπασε… πόλεµος Βορείων και Νοτίων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΩ ΒΑΚΑΛΟΠΟΎΛΟΎ


Ενας νέος πόλεµος µεταξύ Βορείων και Νοτίων ξέσπασε στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά, οι Νότιοι δεν είναι «τεµπέληδες» αλλά «βρωµιάρηδες», καθώς ευθύνονται για ένα από τα µεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα όλων των εποχών. Και από τον καβγά δεν θα µπορούσε βέβαια να λείπει η διαβόητη «Μπιλντ»… Μέχρι στιγµής 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν µολυνθεί στη Γερµανία από τα ισπανικής καταγωγής αγγούρια που είναι µολυσµένα µε το βακτήριο E. coli. H Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές ορισµένων νωπών λαχανικών από την Ισπανία και τη Γερµανία και προειδοποίησε ότι µπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές νωπών λαχανικών από όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αυστριακές Αρχές έστειλαν χθες επιθεωρητές σε 33 σούπερ µάρκετ βιολογικών προϊόντων για να εξασφαλίσουν ότι τα ύποπτα ισπανικά λαχανικά έχουν αποµακρυνθεί από τα ράφια. Στην Ιταλία, οι καραµπινιέροι είναι σε επιφυλακή για τυχόν εισαγωγές µολυσµένων προϊόντων από την Ισπανία, την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. ∆εκάδες κρούσµατα έχουν αναφερθεί ακόµη στη Σουηδία και την Πολωνία.

«Γινόµαστε µάρτυρες σκηνών από έναν άλλο κόσµο, ο οποίος ξαφνικά έχασε την εµπιστοσύνη του στις σαλάτες», αναφέρει η «Μπιλντ». Κι αυτό, επειδή οι ειδικοί προειδοποιούν ότι από τα αγγούρια µπορεί να µολυνθούν και άλλα λαχανικά που βρίσκονται κοντά τους, όπως ντοµάτες, µαρούλια και µελιτζάνες. «Η Γερµανία είναι πνιγµένη στον φόβο», σηµειώνει η εφηµερίδα. «Φοβάται τον πράσινο κίνδυνο που απειλεί ό,τι µέχρι σήµερα θεωρούνταν καλό και ωφέλιµο». Από τη στιγµή που γερµανοί επιδηµιολόγοι υπέδειξαν τα αγγουράκια ως τον πιθανότερο φορέα του βακτηρίου, οι υποψίες στράφηκαν αµέσως σε δύο αγροκτήµατα βιολογικής καλλιέργειας στην Αλµερία και τη Μάλαγα της Ισπανίας, τα οποία είχαν πρόσφατα πραγµατοποιήσει εξαγωγές στο Αµβούργο. Η γερµανική στάση έκανε έξαλλους του Ισπανούς: όχι µόνο γιατί θίχτηκε η εθνική τους υπερηφάνεια – για δεύτερη φορά, µετά τις κατηγορίες της Γερµανίας ότι οι Νότιοι πηγαίνουν πολλές εβδοµάδες διακοπές και έχουν προκαλέσει την κρίση της ευρωζώνης – αλλά και γιατί βρέθηκαν µπροστά στο ενδεχόµενο µεγάλων απωλειών από µια πολύ σηµαντική αγορά εξαγωγών.

«Είναι απολύτως ανεύθυνο», τονίζει η ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν. «∆εν υπάρχει καµία απόδειξη ότι τα κρούσµατα συνδέονται µε οποιοδήποτε προϊόν της χώρας µας». Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από την Ε.Ε. αποζηµίωση για την «ανεπανόρθωτη και άδικη» ζηµιά που έχει προκαλέσει η όλη υπόθεση στα ισπανικά λαχανικά, αφού ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στην απαγόρευση των εισαγωγών από την Ισπανία. Αξιωµατούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι η αλυσίδα της µεταφοράς είναι µακρά και πως τα αγγούρια από την Ισπανία µπορεί να επιµολύνθηκαν σε οποιοδήποτε σηµείο. Οπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, έρευνες γίνονται και για τρίτο ύποπτο φορτίο, που προέρχεται είτε από την Ολλανδία είτε από τη ∆ανία.

Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να φτάσουν στη ρίζα του προβλήµατος.