Ο ένας είναι παράγοντας ΠΑΕ της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος φέρεται να κατέβαινε στα αποδυτήρια της οµάδας του πριν από αγώνες της και να έδινε οδηγίες στους παίκτες για το αποτέλεσµα που ήθελε…


Ο άλλος είναι πρόεδρος ΠΑΕ που ποντάρει στο στοίχηµα δυσανάλογα ποσά σε σχέση µε την οικονοµική του κατάσταση, έτσι όπως αυτή εµφανίζεται µέσα από τη φορολογική του δήλωση.

Αυτές είναι δύο νέες υποθέσεις που έρχονται στο φως από την έρευνα της∆ικαιοσύνηςκαι της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην Σ∆ΟΕ) µε τη συνδροµή του ΟΠΑΠ γύρω από τα ύποπτα παιχνίδια.

Σύµφωνα πάντα µε τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, σε ό,τι αφορά τον παράγοντα ΠΑΕ της Βόρειας Ελλάδας, η εισαγγελέας που διενεργεί την Προκαταρκτική Εξέταση φέρεται να έχει «δέσει» την υπόθεση, αφού όπως λέγεται υπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρεις παίκτες της οµάδας οι οποίοι έχουν ενόρκως καταθέσει εις βάρος του προέδρου της ΠΑΕ. Λέγοντας, µάλιστα, πως κατά τη διάρκεια των επίµαχων αγώνων ο πρόεδρος «καθόταν µε λάπτοπ στην εξέδρα και στοιχηµάτιζε σε εταιρείες του εξωτερικού». Ο συγκεκριµένος πρόεδρος φέρεται να έχει λάβει κλήση από την εισαγγελέα προκειµένου να καταθέσει για την υπόθεση. Το ερώτηµα είναι αν θα καταθέσει µε την ιδιότητα του κατηγορουµένου.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά άλλον πρόεδρο – λέγεται πως είναι οµάδας της Superleague – ο οποίος έκανε πονταρίσµατα στο στοίχηµα, τα οποία δεν δικαιολογούνται µε βάση τη φορολογική του δήλωση.

Ο εν λόγω παράγοντας φέρεται να στοιχηµάτιζε ποσά από 6.000

έως 9.000 ευρώ σε διάφορες αγωνιστικές. Οπως προκύπτει όµως από τη φορολογική του δήλωση, τέτοια πονταρίσµατα δεν µπορεί να δικαιολογηθούν µε βάση τα ετήσια έσοδά του.

Η συγκεκριµένη υπόθεση, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί από την έρευνα που έχει πραγµατοποιήσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονοµικών. Και ένα σηµαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως ο παράγοντας στοιχηµάτιζε στον ΟΠΑΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε µια σειρά από άλλα, µε πιο πρόσφατα αυτά που αφορούν τους αγώνες Ξάνθης – Παναθηναϊκού (16/3/2008) και ΠΑΣ Γιάννινα – Πανθρακικού.

Σύµφωνα µε όσα έχουν δει το φως της δηµοσιότητας, γιος παράγοντα στοιχηµάτισε στη Μαλαισία 1.600.000 ευρώ στο µατς Ξάνθης – Παναθηναϊκού (3-2) και κέρδισε… 13.000.000 ευρώ.

Τόσο η εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα γιατα παιχνίδια µε περίεργο στοιχηµατισµό, όσο και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονοµικών, ζήτησαν (και έλαβαν) τη συνδροµή του ΟΠΑΠ προκειµένου να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Από τα 40 παιχνίδια που έχουν υποδειχθεί από την UEFA ως ύποπτα, ο ΟΠΑΠ έχει απαντήσει για τα 25. Ενώ οι αρµόδιες υπηρεσίες του Οργανισµού διερευνούν αυτήν τηνπερίοδο άλλα 15 παιχνίδια, τα οποία διεξήχθησαν πέρυσι.

Ολα τα στοιχεία λοιπόνκαταλήγουν στο ότι είναι θέµα χρόνου να βρεθούν ενώπιον της ∆ικαιοσύνης ορισµένοι από τους εµπλεκοµένους στην υπόθεση µε τα ύποπτα παιχνίδια. Οι έρευνες της ∆ικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην Σ∆ΟΕ) προχωρούνµε ταχείς ρυθµούς και ήδη στοµικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται οι τραπεζικοί λογαριασµοί 160 ατόµων (παραγόντων, ποδοσφαιριστών, διαιτητών).

Οι πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ηµέρες στην Ευελπίδων είναι λίγες, αλλά εξαιρετικά σηµαντικές για την τελική έκβαση της υπόθεσης µε τα ύποπτα παιχνίδια στην Ελλάδα. Κι αυτό, γιατί δείχνουν πως η δικαστική έρευνα αρχίζει σιγά σιγά να ξετυλίγει το κουβάρι του παρασκηνίου που ευθύνεται για την κατάσταση.

GuillemotleftΦΤΩΧΟΣGuillemotright

Εκτός από τον πρόεδρο ΠΑΕ της Βόρειας Ελλάδας, η ∆ικαιοσύνη ερευνά περίπτωση άλλου µεγαλοπαράγοντα που στοιχηµάτιζε ποσά από 6.000 έως 9.000 ευρώ κάθε φορά, αλλά από τη φορολογική του δήλωση τέτοια πονταρίσµατα δεν δικαιολογούνται

Οι ζηµιές αγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ


∆ΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τοµέας στο επαγγελµατικό ποδόσφαιρο που να µην παρουσιάζει σηµάδια σήψης και παρακµής.

Βία, στηµένα παιχνίδια, διακίνηση µαύρου χρήµατος και ατιµωρησία είναι στοιχεία τα οποία έρχονται πρώτα στο πρόβληµα που λέγεται επαγγελµατικό ποδόσφαιρο. Οµως, αν και είναι τα πιο εµφανή, εν τούτοις δεν είναι τα µόνα. Αφού µε βάση τους ισολογισµούς, οι ΠΑΕ της Superleague έχουν ζηµιές που «αγγίζουν» τα 350 εκάτ. ευρώ.

Από µια πρόχειρη ανάγνωση των οικονοµικών στοιχείων των ΠΑΕ , η έκπληξη αφορά τον «Νέο Πανιώνιο» (αυτή είναι η ονοµασία του). Η οµάδα της Νέας Σµύρνης αν και έκανε χρήση ευεργετικού νόµου το 2002 και πέτυχε τη διαγραφή χρεών ύψους 13.000.000 ευρώ, σήµερα, 9 χρόνια µετά, εµφανίζεται και πάλι να είναι καταχρεωµένη, αφού οι συσσωρευµένες ζηµιές της εταιρείας φθάνουν τα 11.000.000 ευρώ και υπάρχουν επίσης χρέη ύψους 9 εκάτ.

ευρώ προς το ∆ηµόσιο.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο Ντέµης Νικολαΐδης µε την ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΕ κατάφερε να την εντάξει στο άρθρο 44. Τα χρέη της ΑΕΚ ήταν τότε 164 εκάτ. ευρώ. Μειώθηκαν στα 16 εκάτ. ευρώ (µε δικαίωµα αποπληρωµής σε διάστηµα 10 χρόνων), όµως, µέχρι και τον Ιούνιο του 2010 οι ζηµιές της εταιρείας έφθασαν και πάλι τα 42 εκάτ. ευρώ.

Ο πρωταθλητής Ολυµπιακός είναι… πρωταθλητής και στις συσσωρευµένες ζηµιές, οι οποίες έφθαναν τα 97.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2010. Την ίδια εποχή οι ζηµιές για τον Παναθηναϊκό ανέρχονταν σε 81.399.000 ευρώ, για τον ΠΑΟΚ τα 23.415.000 ευρώ. Στο ίδιο διάστηµα οι πιο «νοικοκυρεµένες» ΠΑΕ της Superleague ήταν η Λάρισα µε ζηµιές 336.000 ευρώ και ο Αστέρας Τρίπολης µε 620.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο ποδοσφαιρικές εταιρείες οι οποίες υποβιβάστηκαν µε βάση τα αγωνιστικά τους αποτελέσµατα, µε τον Αστέρα να κερδίζει εκ των υστέρων της παραµονή του στην κορυφαία κατηγορία ελέω Ηρακλή.

Το ζητούµενο βεβαίως δεν είναι τα χρέη και οι ζηµιές αυτές καθεαυτές των ΠΑΕ. Αλλά το γεγονός πως οι αρµόδιες αρχές (υπουργείο Οικονοµικών) δεν προχωρούν σε κινήσεις στις οποίες θα είχαν καταφύγει για οποιαδήποτε άλλη Ανώνυµη Εταιρεία.

Για χρόνια ολόκληρα το επαγγελµατικό ποδόσφαιρο αναπτύσσεται σε ένα σαθρό περιβάλλον εκµεταλλευόµενο το ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιµετώπιζαν το πρόβληµα µε γνώµονα το πολιτικό κόστος που θα προέκυπτε από τυχόν ρηξικέλευθες αποφάσεις.