ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ της µοίρας. Σήµερα ο Πρωθυπουργός ΓιώργοςΠαπανδρέου έχει γενέθλια. Για την ακρίβεια, κλείνει τα 59 χρόνια του – γεννήθηκε στις 16 Ιουνίουτου 1952. Προφανώς δεν είναι η επέτειος γενεθλίων που θα φαντάζονταν ποτέ. Αλλά η πολιτική είναι αµείλικτη µε τους συµβολισµούς ενίοτε. Π.χ., ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία την επέτειο της επιστροφής του από την Αµερική. Και άφησε την τελευταία πνοή του την ηµέρα των γενεθλίων του Κώστα Σηµίτη. Ο οποίος νίκησε δις τον Ακη (Αθανάσιο – Απόστολο)
Τσοχατζόπουλο ανήµερα των δύο ονοµαστικών εορτών του!
Αλλά αυτό που κάνει και τον πιο ψύχραιµο να γίνει προληπτικός είναι ότι σήµερα τιµάται η µνήµη του Αγίου Μνηµονίου! Πολλές πληροφορίες για τη ζωή του συγκεκριµένου αγίου δεν έχουµε, πέραν του ότι αγίασε στην Κύπρο ως επίσκοπος και όσων αναφέρει γι’ αυτόν ο Αγιος Τύχωνας που τον χειροτόνησε!
«Δεν µπορούµε…»
ΠΑΝΤΩΣ, οι εξελίξεις προέκυψαν λιγότερο µεταφυσικά. Π.χ., η απόφαση του Πρωθυπουργού να ζητήσει το βράδυ της Τρίτης επείγουσα συνάντηση µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για την εποµένη υπαγορεύτηκε από δυο διαφορετικές πληροφορίες. Η µία ήλθε από τη Βουλή. Η φηµολογούµενη πρόθεση δύο τουλάχιστον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθούν – ίσως και χθες – έκανε πιο βαρύ το κλίµα που είχαν ήδη διαµορφώσει στο Καστρί τα τελεσίγραφα του Αλέκου Αθανασιάδη και του Γιώργου Λιάνη. Η άλλη ήλθε από τις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός ενηµερώθηκε ότι στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup σχεδόν κούµπωσε η πέµπτη δόση του δανείου. Αλλά τα ανταλλάγµατα που θα ζητηθούν αυτή τη φορά θα είναι ακόµη πιο βαριά από τα αναµενόµενα.
«Ζητούν πράγµατα που δεν µπορούµε να κάνουµε», σύµφωνα µε εν θερµώ σχόλιο συνεργάτη του που γνώριζε το παρασκήνιο των Βρυξελλών.
«Κίνηµα υπουργών»
ΗΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει ραντεβού µε τον Κάρολο Παπούλια υπήρξε εντελώς προσωπική. Αλλά η επείγουσα σύσκεψη που συγκλήθηκε στοσπίτι του στο Καστρί επρόκειτο να του δηµιουργήσει προβλήµατα και µε την κυβέρνησή του – πέραν όσων είχε µε τους βουλευτές του. Μισή ντουζίνα υπουργών δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους όταν πληροφορήθηκαν ότι οι αποφάσεις επρόκειτο να ληφθούν ερήµην τους.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι στην πιο κρίσιµη σύσκεψη της θητείας του ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Παύλο Γερουλάνο, τον Δηµήτρη Δρούτσα , τον Γιάννη Ραγκούση και µόνο τον Δηµήτρη Ρέππα από τα παλαιά πολιτικά στελέχη έβγαλε κόσµο στα κεραµίδια. Οι παρουσίες του Νίκου Αθανασάκη και της Ρεγγίνας Βάρτζελη θεωρήθηκαν υπηρεσιακές και αυτονόητες. Το πρωί στο Μέγαρο Μαξίµου πληροφορήθηκαν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη «κίνηµα υπουργών». Ηταν όµως αργά. Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί και τα γεγονότα έτρεχαν. Αλλά οι υπουργοί παρέµεναν στο µαύρο σκοτάδι και διασταύρωναν ώς το µεσηµέρι τηλεφωνήµατα µεταξύ τους…