Για τον ελληνικό και τον ξένο Τύπο το πρόσωπο του πρόσφατου ανασχηµατισµού ήταν ο νέος «τσάρος» της οικονοµίας. Για τους χρήστες του Διαδικτύου, όµως, ο σταρ του κυβερνητικού σχήµατος ήταν σαφέστατα άλλος: ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Παντελής Οικονόµου. Για το «ναι» που απάντησε στο τηλεφώνηµα της υπουργοποίησής του και για το γεγονός ότι εξαφανίστηκαν για λίγες ώρες από την προσωπική του ιστοσελίδα παλαιότερες δηλώσεις του κατά του Μνηµονίου.

Στο προφίλ του στο facebook από το πρωί της Παρασκευής µέχρι και χθες το βράδυ, ανέβαινε κάθε λίγα λεπτά και ένα καινούργιο σχόλιο. Και η πλειονότητα αυτών των ποστ – των ηλεκτρονικών σχολίων – δεν ήταν καθόλου κολακευτικά για τον νέο αναπληρωτή υπουργό.

Το ύφος των «φίλων» τού άλλοτε σφοδρού επικριτή του Μνηµονίου ποικίλλει. Κάποιοι είναι ευγενικοί και εκφράζουν κόσµια την αντίθεσή τους στην απόφασή του να δεχθεί µια θέση στην κυβέρνηση. Οπως ο Β.Κ. που γράφει: «Θα ήθελα να ξέρω πώς αισθάνεται κάποιος που δηµόσια λέει κάτι και µετά το αναιρεί. Θα ήθελα να ξέρω πώς αισθάνονται αυτοί οι συνδικαλιστές που έδιναν αγώνες ως συνδικαλιστές για τα δίκαια του εργάτη και όταν έγιναν βουλευτές – υπουργοί έκαναν τα χείριστα έναντι αυτών. Αυτό λέγεται αναξιοπρέπεια και ευτελισµός, αν µη τι άλλο».

Αλλοι, πάλι, προτιµούν να αφήσουν το σχόλιό τους µε µια δόση ειρωνείας. Οπως ο Ν.Μ. που απευθύνοντας µια ερώτηση επισηµαίνει στον κ. Οικονόµου αυτό που ουκ ολίγοι συζητούν στις πλατείες και τα καφενεία:

«Τι το ήθελες βρε Παντελή το υπουργιλίκι; Δεν ήξερες ότι θα συνοδευόταν µε µπινελίκι;». Μερικοί µάλιστα σε αυτή την κατηγορία αποδεικνύονται ένα «κλικ» πιο εριστικοί, όπως ο Αριστείδης Λέτσιος που ρωτάει: «Θέση στο ελικόπτερο κράτησες;».

Στους χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, πάντως, που επιλέγουν να ειρωνευτούν το νέο κυβερνητικό στέλεχος δεν λείπει το χιούµορ. «Τρέµε κυβέρνηση του Μνηµονίου… Ο Παντελής Οικονόµου θα το ακυρώσει από τα µέσα! Μπράβο σου κύριε Οικονόµου! Δεν σε κατάλαβε κανείς! Παρεξηγήθηκες! Ελπίζω να µην προκάλεσα την καταστροφή της κάλυψής σου! Με την ευκαιρία, κατάλαβες ότι έγινες η καινούργια µας λατρεία… Καλά ξεµπερδέµατα! Ουστ!», γράφει ο Π.Σ. Υπάρχει βέβαια και µια τρίτη κατηγορία επικριτών του κ. Οικονόµου, οι ατάκες των οποίων είναι αυστηρώς ακατάλληλες για ανηλίκους. Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ. Πλην της απόφασης του νέου αναπληρωτή υπουργού να δεχθεί το πόστο που του προσέφερε ο Πρωθυπουργός, την οργή των χρηστών του Διαδικτύου προκάλεσε και η επιλογή των συνεργατών του να κατεβάσουν από την ενότητα «τελευταία νέα» στην προσωπική του ιστοσελίδα, www.poikonomou.gr οτιδήποτε έχει πει και γράψει εναντίον του Μνηµονίου. Οπως τονίζει και ο Γ.Α. στο σχόλιό του: «“Το Μνηµόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση, διότι δεν οδηγεί σε λύση. Η µόνη λύση την οποία µπορεί η κυβέρνηση να κάνει, είναι να καταγγείλει τη δανειακή σύµβαση”. Δήλωση Οικονόµου 31/3. Οµως µετά ήρθε η καρέκλα… και η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ!». Ειδικά η εν λόγω δήλωση, η οποία δεν εµφανιζόταν για κάποιες ώρες, ήταν το απόλυτο θέµα συζήτησης στα ψηφιακά πηγαδάκια. Αν µάλιστα βάλει κανείς στη διαδικτυακή µηχανή αναζήτησης Google, τη φράση κλειδί «έξοδος από το Μνηµόνιο + Παντελής Οικονόµου», εµφανίζονται 75.000 σχετικά αποτελέσµατα. Χθες το απόγευµα µπορούσε κανείς µε ένα κλικ στο σάιτ του Παντελή Οικονόµου να διαβάσει την επίµαχη δήλωση στο κείµενο των θέσεών του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, την αποφράδα – όπως αποδείχθηκε για εκείνον εκ των υστέρων – ηµέρα του Μαρτίου του σωτηρίου 2011.

Η οµάδα του είχε σπεύσει να διορθώσει το «λάθος».

Οι χρήστες του facebook τού θύµιζαν παλαιότερη δήλωσή του κατά του Μνηµονίου