Με λαµπρούς προσκεκληµένους γιόρτασε χθες τα δεύτερα γενέθλιά του το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ). Ο Μάικλ Ντάγκλας και η σύζυγός του Κάθριν Ζέτα Τζόουνς µε τα δυο παιδιά τους ήταν εκείνοι που έκλεψαν ταβλέµµατα των επισκεπτών πουαπό νωρίς είχαν κατακλύσει τις αίθουσες του δηµοφιλούς µουσείου. Εκείνη µε λευκό σορτς καικόκκινη µπλούζα κι εκείνος µε γκρι παντελόνι και µπλε µπλουζάκι, συνοδευόµενοι από ξεναγό, εµφανίστηκανστο προαύλιο του µουσείου.

Οι επισκέπτες, αν και αναγνώρισαν αρχικάτον ηθοποιό – ο οποίος έχει χάσει αρκετά κιλά µετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του –, δεν διέκοψαν την οικογένεια Ντάγκλας από την περιήγησή τους, ενώ η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς περνούσε σχεδόν απαρατήρητη, καθώς είχε επιλέξει απλά ρούχα. Αυτόπτες µάρτυρες υποστηρίζουν πως ήταν σχεδόν αγνώριστη µετά τα ψυχολογικά προβλήµατα που αντιµετώπισε και τα οποία την οδήγησαν σε κλινική. Περισσότεροι από 4.500 επισκέπτες είχαν περάσει το κατώφλι του ΝΜΑ έως τις 20.00, ενώ έχουν ξεπεράσει τα 3,3 εκατ. οι επισκέπτες στα δύο χρόνια λειτουργίας του. Ανάµεσά τους και ο υπουργόςΠολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος που έφτασε στο µουσείο γύρω στις 18.00

και αφού ενηµερώθηκε από τον πρόεδρό του ∆ηµήτρη Παντερµαλή για τα «µυστικά» του εντυπωσιακού ανθεµίου που έστεφε τον Παρθενώνα – το οποίο είχε αναδειχθεί σε «τιµώµενο» έκθεµα – έφυγε µε δώρο: ένα αντίγραφο του Ξανθού Εφήβου, της κεφαλής ενός αγάλµατος που διασώζει ίχνη κίτρινου χρώµατος και χρονολογείται το 480 π.Χ., το οποίο αποτελεί το πρώτο από σειρά αντιγράφων που θα ετοιµάσει το ΝΜΑ για τα πωλητήριά του. «Σε µια τόσο δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης προσφέρει στον επισκέπτη µια διαφορετική εικόνα και αποδεικνύει τι µπορούµε να καταφέρουµε όταν βάζουµε υψηλούς στόχους. Τα δεύτερα γενέθλια του ΝΜΑ µάς γεµίζουν αισιοδοξία για µια Ελλάδα εξωστρεφή, δυναµική, αισιόδοξη, που πιστεύει στον εαυτό της και στον πλούτο του πολιτισµού της και των ανθρώπων της» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

Στις 21.00 το µουσείο, που έµεινε ανοιχτό ώς τα µεσάνυχτα και υποδεχόταν το κοινό µε µειωµένο εισιτήριο, φιλοξένησε στην αυλή του τη Συµφωνική Ορχήστρα του ∆ήµου Αθηναίων, υπό τον Ελευθέριο Καλκάνη, που ερµήνευσε έργα των Τσαϊκόφσκι, Πιατσόλα και Στράους.

«Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης προσφέρει την εικόνα µιας Ελλάδας εξωστρεφούς, δυναµικής, αισιόδοξης» είπε ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού