Την εβδομάδα που πέρασε η κ. Λάλη συνόδευσε τον επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ σε όλα τα ραντεβού του στην Αθήνα – και πιστεύει ότι η δουλειά της μπορεί να είναι… πολλή, αλλά ταυτοχρόνως είναι και ελπιδοφόρα. Μάλιστα, αρκετοί στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η παρουσία της βοήθησε αρκετά ώστε η τοποθέτηση του γερμανού «επιτηρητή» στην Ελλάδα να συνοδευτεί από δηλώσεις πολύ πιο φιλικές για τη χώρα μας, σε σχέση με εκείνες που συνηθίζουν τα στελέχη της τρόικας.
ΑΠΟ ΤΟ 1981. Για τη Ζωρζέτα – ακόμη και οι απλοί γνωστοί της συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μόνο το μικρό της όνομα – το 2011 δεν σηματοδοτεί απλώς την επιστροφή της στην Αθήνα ως ελεγκτή. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ένταξή της στο δυναμικό της Κομισιόν – εν ολίγοις, από το 1981 οπότε και εντάχθηκε η Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ. Σήμερα είναι η μοναδική Ελληνίδα με τον ανώτερο βαθμό Α2, δηλαδή διευθύντρια.
Το διάστημα αυτών των τριάντα ετών έχτισε πολυσχιδή και συνεχώς ανοδική καριέρα. Ενδεχομένως σε αυτό να έπαιξε ρόλο και η αφετηρία της: έχοντας σπουδάσει Νομικά, συνέχισε με Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο στο Στρασβούργο, το οποίο παραμένει έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η… γιαγιά με τον διακριτικό δυναμισμό που ορισμένοι υπουργοί γνώρισαν τις περασμένες ημέρες πίστευε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα πολύ πριν η Ελλάδα γίνει μέρος του.
Ασφαλώς, από τα χρόνια που παρέμεινε στις Βρυξέλλες, εκείνα που επαγγελματικά είχαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – και τη μεγαλύτερη ένταση – ήταν αυτά που δούλεψε στο γραφείο της πρώην επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου. Μάλιστα, η Ζωρζέτα Λάλη επελέγη βάσει του βιογραφικού της και της συνέντευξης. Η επίτροπος που έφτασε να συγκρουστεί με τη Μάργκαρετ Θάτσερ δεν την γνώριζε ούτε είχε καμιά σύσταση γι’ αυτήν προηγουμένως.
Από το 1989 έως το 1993 όταν η Βάσω Παπανδρέου υπηρετούσε στην Κομισιόν, η Ζωρζέτα χειρίστηκε στο γραφείο της θέματα εργατικά, νομικά, αλλά και ζητήματα συνθήκης του Μάαστριχτ – συνθήκης που έθεσε τα θεμέλια της σημερινής ΟΝΕ και ταυτίστηκε με τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ.
Οταν η κ. Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα, η Ζωρζέτα συνέχισε την καριέρα της στις Βρυξέλλες, εργαζόμενη στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού, της βιομηχανίας, της διασύνδεσης Επιτροπής με την Coreper, τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των χωρών μελών – κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για όποιον θέλει να κατανοήσει τον τρόπο διαπλοκής της εθνικής με την ευρωπαϊκή πολιτική – αλλά και στην εμπορική ναυτιλία.
Το 2001, η κ. Λάλη δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από μια παλιά – και αγαπημένη όπως προέκυψε με τα χρόνια – γνώριμη, τη Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου μόλις είχε αναλάβει υπουργός Περιβάλλοντος, για να ανακαλύψει ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλός της λεγόταν Κτηματολόγιο. Η Ζωρζέτα δεν δίστασε ούτε στιγμή, πήρε άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν και μετακόμισε στην Αθήνα. Ανέλαβε την προεδρία της Κτηματολόγιο ΑΕ και εστίασε στην επίλυση των περίπλοκων προβλημάτων που είχε εκείνη την περίοδο η εταιρεία με τις Βρυξέλλες.
Το μάνατζμεντ της Κτηματολόγιο ΑΕ έδωσε στην υπάλληλο της Κομισιόν εμπειρία που θα τη βοηθήσει στη σημερινή της ιδιότητα. Είναι από τα λίγα κοινοτικά στελέχη που έχει ζήσει την ελληνική δημόσια διοίκηση και γνωρίζει τόσο τις δυνατότητες όσο και τα μειονεκτήματά της.
Το πέρασμά της από την Κτηματολόγιο θεωρήθηκε επιτυχημένο. Αλλωστε, το 2004 με την έλευση της ΝΔ, ο Γιώργος Σουφλιάς που διαδέχθηκε την κ. Παπανδρέου στο υπουργείο τής ζήτησε να παραμείνει στη θέση της.
Ωστόσο, λόγοι προσωπικοί την υποχρέωσαν να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Από τότε επισκέπτεται την Ελλάδα μονάχα στις διακοπές και μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι «τη θάλασσα θα τη χαρώ τελικά μόνο αφού πάρω σύνταξη».
Πίσω στην Κομισιόν, εντάχθηκε στη γενική διεύθυνση Βιομηχανίας και ασχολήθηκε με αντικείμενα όπως τα αυτοκίνητα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, έχοντας συχνά υπό τις οδηγίες της τριάντα ανθρώπους.
Φέτος βρέθηκε στη διεύθυνση Ενέργειας, δεδομένου ότι ο κανονισμός της Κομισιόν υποχρεώνει τους υπαλλήλους να αλλάζουν αντικείμενο σε τακτά διαστήματα.
Δεν πρόλαβε να συνηθίσει τη νέα θέση της και άλλο ένα τηλεφώνημα έμελλε να την οδηγήσει πάλι στην Ελλάδα: ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της task force, γνωρίζει τη Ζορζέτα και τη θεώρησε κατάλληλη να εκπροσωπεί τη μονάδα στην Αθήνα, να «τρέξει το πρόγραμμα». Οπως λένε οι συνάδελφοί της στις Βρυξέλλες, «ο Γερμανός έκανε καλή επιλογή. Είναι και Ελληνίδα αλλά και Ευρωπαία, επιπλέον ξέρει από σκληρή δουλειά».
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ. Η κ. Λάλη θεωρεί πως η υπόθεση της task force για την Ελλάδα είναι σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο, εκτός από το έργο της. «Είναι πρώτη φορά που η Επιτροπή κάνει κάτι τέτοιο, παίζεται η αντίληψη της αλληλεγγύης». Διευκρινίζει όμως πως «οι προκλήσεις είναι από την πλευρά της Ελλάδας, οι κυβερνώντες ουσιαστικά ξέρουν τι πρέπει να κάνουν».
Αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη για τη Ζωρζέτα στις Βρυξέλλες. Πρέπει να μαζέψει τα πράγματά της και να αποχαιρετήσει φίλους και συναδέλφους. Το πιο δύσκολο από όλα, όμως, θα είναι ο προσωρινός αποχωρισμός από τα εγγόνια της τη Ζωή, τριάμισι ετών, και τον Αρη, 3 μηνών. Ενδεχομένως και η αίσθηση ότι δεν θα βλέπει «τα παιδιά» – τον αρχιτέκτονα γιο της, παντρεμένο με Φλαμανδή – τόσο συχνά, να της στοιχίζει εξίσου, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα το παραδεχθεί δημοσίως.
Οι φίλοι της στοιχηματίζουν πως «κάθε τρεις και λίγο θα παίρνει το αεροπλάνο» προκειμένου να δει έστω και για λίγο τα εγγόνια της. Και μάλλον έχουν δίκιο, δεδομένου ότι το σπίτι της στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να κλείσει. Αλλωστε, όπως λέει η ίδια, «όσοι από εμάς βρίσκονται στις Βρυξέλλες θέλουν να πάνε στην Ελλάδα και όσοι είναι στην Ελλάδα θέλουν να γυρίσουν στις Βρυξέλλες» .
Πρόκειται γι’ αυτή την κατηγορία «μεταναστών» στις Βρυξέλλες, οι οποίοι αγαπούν ταυτοχρόνως την Ελλάδα και την Ευρώπη – χαρακτηριστικό δείγμα των οποίων είναι η Ζωρζέτα….