ρεπορταζ Βούλα Κεχαγιά
Ως τονωτική ένεση στην ψυχολογία της κυβέρνησης λειτούργησε η υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Κατάρ και τον Ομιλο Ελληνικός Χρυσός, την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε την ένταξη 30.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Την αισιοδοξία ότι θα αρχίσουν να εισρέουν επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα τροφοδότησε και η ανανέωση του ενδιαφέροντος των καταριανών αξιωματούχων για το Ελληνικό και επιπλέον η διάθεσή τους να αγοράσουν μετοχές οργανισμών που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αποκρατικοποίησης, όπως η ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ.
Η δημιουργία 1.500 θέσεων εργασίας στα ορυχεία χρυσού της Χαλκιδικής, εκ των οποίων οι 500 θα ανοίξουν άμεσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ελπίζει για ανάπτυξη αλλά και στέλνει ένα μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς άλλες χώρες – ακόμη και ευρωπαϊκές – ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα εμπιστοσύνης στην οποία αξίζει κανείς να επενδύσει τα κεφάλαιά του. «Είναι μια εν δυνάμει πλούσια χώρα, που στο παρελθόν έκανε απλώς κακή διαχείριση αυτών των πόρων, αλλά και κακή διαχείριση του πολυτάλαντου, μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της. Αυτό πλέον αλλάζει και αλλάζει με πολύ γοργούς ρυθμούς», δήλωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα αλ Τάνι και τον Πρωθυπουργό Χαμάντ Βιν Γιάσιμ Βιν Γιαμπρ αλ Τάνι.
Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν παρών και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «τρέχει» πλέον μετά την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη το πρότζεκτ του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Καταριανοί επανέλαβαν στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο Ελληνικό και εξ αυτού του λόγου ο υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να μεταβεί εντός του Οκτωβρίου στην Ντόχα για περαιτέρω συνομιλίες, στις οποίες θα περιληφθούν και οι προοπτικές εξαγοράς μεγάλου πακέτου μετοχών κρατικών επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας, όπως η Εταιρεία Φυσικού Αερίου και τα Ελληνικά Πετρέλαια.