Αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση η συντήρηση του θέματος του δημοψηφίσματος, σε σχέση πάντα με τον χρόνο διενέργειάς του αλλά και το περιεχόμενό του.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ανέφερε χθες στη Βουλή ότι το δημοψήφισμα θα αγγίξει θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ μιλώντας αργότερα στα «ΝΕΑ» άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως δεν θα καθυστερήσει η διεξαγωγή του και ότι θα γίνει «σε εύλογο χρονικό διάστημα από τώρα».

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί στην παρούσα φάση να «παγώσει» τη συζήτηση γύρω από το δημοψήφισμα. Ετσι, χθες ο εκπρόσωπός της και υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει ακόμη κυβερνητική απόφαση για δημοψηφίσματα», αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι η διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής». Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος απέδωσε τις αναφορές Καστανίδη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και όχι των άμεσων προτεραιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προβληματίζεται περισσότερο για το γεγονός ότι ο κ. Καστανίδης περιγράφει το πιθανό ερώτημα ενός δημοψηφίσματος σε σχέση με την οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά προβλήματα και όχι τόσο για τον χρόνο διενέργειάς του.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή (μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ), προβλέπεται η προκήρυξη με Προεδρικό Διάταγμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και το αποτέλεσμά του θα είναι δεσμευτικό για κρίσιμο εθνικό θέμα όταν στην ψηφοφορία έχει λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους (και εφόσον εγκριθεί από το 51% των ψηφισάντων), ενώ για ψηφισμένα νομοσχέδια απαιτείται στην ψηφοφορία να μετέχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.