Το γενετικό υλικό μιας γυναίκας η οποία έζησε μέχρι τα 115 της χρόνια χαρτογράφησαν ολλανδοί επιστήμονες, ελπίζοντας να φωτίσουν τα μυστικά της μακροζωίας.
Η γυναίκα αυτή, που ήταν η γηραιότερη στον κόσμο όταν πέθανε, είχε μυαλό πολύ νεώτερο από την ηλικία της και καμία ένδειξη άνοιας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι έφερε γονίδια που προστατεύουν από την άνοια.
Οι επιστήμονες, που παρουσίασαν τα κατ’ αρχήν ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής, στον Καναδά, λένε πως η γυναίκα αυτή διέθετε αρκετές σπάνιες μεταλλαγές στα γονίδιά της, τις οποίες τώρα μελετούν για να δουν ποιος ήταν ο ρόλος τους στην μακροζωία της.
Η γυναίκα, που είναι γνωστή ως W115 διότι οι επιστήμονες δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά της, είχε εκφράσει την επιθυμία να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το σώμα της μετά θάνατον για την προαγωγή της ιατρικής έρευνας.
Όπως είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χένε Χόλστετζ, από το Τμήμα Κλινικής Γενετικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU στο Άμστερνταμ, οι μετά θάνατον εξετάσεις που έγιναν στην W115 δεν αποκάλυψαν καμία ένδειξη άνοιας στον εγκέφαλό της ή αθηροσκλήρωσης, που αποτελεί την κύρια αιτία καρδιοπάθειας.
Η W115 είχε γεννηθεί πρόωρα και δεν αναμενόταν να επιζήσει. Ωστόσο έζησε 100 ολόκληρα χρόνια δίχως να αρρωστήσει. Στα 100 της παρουσίασε καρκίνο του μαστού, τον οποίο και ξεπέρασε, ενώ πέθανε τελικά στα 115 της από καρκίνο του στομάχου.
Στα 113 της είχε υποβληθεί σε τεστ νοητικών λειτουργιών και οι επιδόσεις της έδειξαν πως είχε τη νοητική οξύτητα που θα περίμενε κανείς από μια γυναίκα ηλικίας… 60-75 ετών!
Ο δρ Χόλστετζ και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν πως το γονιδίωμά της βρίσκεται στην διάθεση άλλων ερευνητών, για να προαχθεί ακόμα πιο γρήγορα η ιατρική επιστήμη, έτσι όπως η θανούσα ήθελε.
Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA έγινε για πρώτη φορά πραγματικότητα πριν από σχεδόν 11 χρόνια και έκτοτε έχει χαρτογραφηθεί το DNA αρκετών ανθρώπων, αλλά όλοι ήταν πολύ νεώτεροι απ’ ό,τι η W115.