Με σφυριά, λοστούς και πυροσβεστήρες εκατοντάδες κουκουλοφόροι πελεκούσαν για ώρες την Κυριακή τις μαρμάρινες προσόψεις ξενοδοχείων, τραπεζών και εμπορικών καταστημάτων στο Κέντρο της Αθήνας, οπλίζοντας τα χέρια τους με 40 τόνους μάρμαρα.
Τα συνεργεία του δήμου χρειάστηκαν πάνω από έξι ώρες για να μαζέψουν τα μπάζα από τη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Στην εκκλησία της Καπνικαρέας κουκουλοφόροι είχαν ξεκολλήσει μέχρι και την κουπαστή της μάντρας σε μια απόπειρα να την κατακερματίσουν. Στην Πλατεία Συντάγματος έσπασαν παγκάκια και μαρμάρινες σχάρες. «Στα επεισόδια του Ιουνίου είχαμε απλώς πετροπόλεμο. Τώρα έχουν εξαφανιστεί ολόκληρα κομμάτια», λέει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς. Στους 14 μήνες της θητείας του δεν έχει αντικρίσει μεγαλύτερη καταστροφή. Τον Ιούνιο τα συνεργεία καθαριότητας είχαν συλλέξει 20 τόνους μάρμαρα, έπειτα όμως από συγκρούσεις δύο ημερών. Χθες, σε ένα απόγευμα, η ποσότητα ήταν διπλάσια και το κόστος των καταστροφών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία η αντικατάσταση των μαρμάρων από παλιότερα επεισόδια το 2011 κόστισε 150.000 ευρώ, στο εμπορικό κέντρο Attica την ίδια περίοδο στοίχισε 30.000 ευρώ και στο ξενοδοχείο Athens Plaza έπειτα από κάθε διαδήλωση τα έξοδα αποκατάστασης κυμαίνονταν από 5.000 έως 18.000 ευρώ. Οι φθορές όμως δεν ήταν μόνο στα μάρμαρα. Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι υπεύθυνοι της Μεγάλης Βρετανίας δέχονταν τηλεφωνήματα από το εξωτερικό για ακυρώσεις κρατήσεων. Υπολογίζουν ότι πέρυσι ο τζίρος τους μειώθηκε κατά τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από τα επεισόδια. Στο Athens Plaza η πληρότητα έπεφτε κατά 40% έπειτα από ημέρες συγκρούσεων. Η αντίστοιχη ζημιά στον τζίρο του ξενοδοχείου υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ για πέρυσι, ενώ το Plaza έχασε δύο εκδηλώσεις προγραμματισμένες στο διήμερο των κινητοποιήσεων. Σε παλιότερες μαζικές διαδηλώσεις τον Μάιο ή τον Οκτώβριο υπήρχαν διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην καταστροφική μανία της μειοψηφίας. Κάποιοι είχαν συγκρουστεί μαζί τους στο ύψος της Μεγάλης Βρετανίας, προσπαθώντας να σταματήσουν τους βανδαλισμούς. Προχθές όμως όταν νεαροί ξεσπούσαν σε προσόψεις τραπεζών εισέπρατταν επιδοκιμασίες από το πλήθος.
Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ. Το μάρμαρο, πέρα από όπλο στα χέρια των κουκουλοφόρων ή των αστυνομικών (που τα μάζευαν από τον δρόμο και τα πετούσαν εν αντίον τους), αποτελεί για την Αθήνα συνεκτικό κομμάτι με το παρελθόν και σύμβολο αστικής πολυτέλειας. Οπως παρατηρεί ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης, το μάρμαρο ήταν μια επένδυση επισημότητας σε μεταπολεμικές πολυκατοικίες, ωστόσο βρήκε και πιο ταπεινές χρήσεις σε πλάκες πεζοδρομίων και ρείθρα. Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς έχει αντιρρήσεις για το αν θα πρέπει να ντυθεί ξανά το Κέντρο με το ίδιο υλικό. Τα κατεστραμμένα σιντριβάνια στο Σύνταγμα δεν αποκαταστάθηκαν μετά τα επεισόδια του Ιουνίου. Ο κ. Βαρελάς σκέφτεται να προτείνει τη χρήση τσιμέντου που θα θρυμματίζεται πολύ εύκολα σε κάποιο χτύπημα. Ενα υλικό πιο φτηνό και όχι το ίδιο επικίνδυνο.