Η πρόταση για την υποψηφιότητά της έχει συμβολικό χαρακτήρα και η ίδια η ενδιαφερόμενη είπε πως την τιμά, παρότι δεν συμφωνεί πολιτικά με το κόμμα που την πρότεινε – κυρίως επειδή η ίδια υποστηρίζει το Ισραήλ. Η 73χρονη «κυνηγός των ναζί» Μπεάτε Κλάρσφελντ είναι η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) για την προεδρία της Γερμανίας.

Η Κλάρσφελντ δεν έχει πρακτικά καμία πιθανότητα να κερδίσει στις 18 Μαρτίου τον 73χρονο Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους της αντιπολίτευσης. Η Αριστερά, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως από πρώην κομμουνιστές της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, αντιτάσσεται στην υποψηφιότητα αυτού του ανατολικογερμανού πρώην πάστορα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή μετά την επανένωση υπήρξε ο πρώτος υπεύθυνος για τα αρχεία της Στάζι, της μυστικής Αστυνομίας της πρώην ΓΛΔ. Από το Παρίσι όπου ζει η Κλάρσφελντ δήλωσε «ευτυχής» για την πρόταση της υποψηφιότητάς της.

Η Μπεάτε Κλάρσφελντ και ο σύζυγός της, ο Σερζ, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον εντοπισμό Ναζί που είχαν πάρει μέρος στο Ολοκαύτωμα, αλλά δεν λογοδότησαν μετά τον πόλεμο. Οταν τους εντόπιζαν, ενημέρωναν τις Αρχές για να τους συλλάβουν. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους ήταν η σύλληψη του Κλάους Μπάρμπι, ενός πρώην αξιωματικού της Γκεστάπο που ήταν γνωστός ως ο «Χασάπης της Λυών». Στη δεκαετία του 1970 ο Μπάρμπι ζούσε στη Βολιβία με ψευδώνυμο. Το 1983 συνελήφθη και εκδόθηκε στη Γαλλία, όπου καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε από το 1942 ως το 1944 στην κατεχόμενη Λυών. Καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα στη φυλακή από λευχαιμία.

Η Μπεάτε-Αουγκούστε Κίντσελ, όπως είναι το πατρικό της, γεννήθηκε στο Βερολίνο και το 1960 πήγε στο Παρίσι για να εργαστεί ως εσωτερική σε μια οικογένεια. Εκεί συνάντησε τον μελλοντικό σύζυγό της, τον γάλλο δικηγόρο Σερζ Κλάρσφελντ, ο οποίος είναι Εβραίος και ο πατέρας του είχε εκτοπιστεί στο Αουσβιτς. Σήμερα διευθύνει μαζί του την ένωση Γιοι και Κόρες Εκτοπισμένων Εβραίων της Γαλλίας. Στη Γερμανία έγινε διάσημη το 1968 χαστουκίζοντας δημόσια τον Χριστιανοδημοκράτη τότε καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ κατά τη διάρκεια συνεδρίου του κόμματός του. Η Κλάρσφελντ αποκάλυψε ότι ο Κίζινγκερ ήταν μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ και προπαγανδιστής των Ναζί. Για την επίθεσή της εναντίον του καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με αναστολή. Το ζεύγος Κλάρσφελντ ξετρύπωσε επίσης στη Συρία τον Αλόις Μπρίνερ, υπεύθυνο για τον εκτοπισμό 128.500 Εβραίων, ο οποίος θεωρείται σήμερα νεκρός, ενώ αποκάλυψε επίσης το ναζιστικό παρελθόν του Κουρτ Βαλντχάιμ, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και στη συνέχεια προέδρου της Αυστρίας.