Οι σχέσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ποτέ δεν ήταν οι καλύτερες και, όπως όλα δείχνουν, η Σύνοδος Κορυφής δεν βοήθησε καθόλου για να βελτιωθούν.
Μετά τη λήξη της Συνόδου ο Γιούνκερ, ένθερμος υποστηρικτής της βοήθειας προς την Ελλάδα και επικριτικός απέναντι στη σκληρή στάση των Βορειοευρωπαίων, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει ανανέωση της θητείας του ως προέδρου του Eurogroup το καλοκαίρι, επικαλούμενος επισήμως έλλειψη χρόνου για την άσκηση των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.
Νωρίτερα, είχε προκαλέσει ταραχή σε Βερολίνο και Παρίσι όταν ανέφερε πως σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα το κούρεμα του ελληνικού χρέους, τότε υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο – χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιο είναι αυτό το επονομαζόμενο Σχέδιο Β. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και έκανε λόγο για «περίεργη δήλωση». Ο Γιούνκερ όμως δεν πτοήθηκε και επανήλθε στο θέμα πιο διπλωματικά. «Δεν χρειάζεται να μιλήσω σε όλους για το Σχέδιο Β αν επισήμως λέμε (οι Ευρωπαίοι) ότι το Σχέδιο Α θα πετύχει. Είμαι πεπεισμένος ότι το Σχέδιο Α θα πετύχει».
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Η κόντρα και η παραίτηση – ουσιαστικά – του Γιούνκερ όμως φαίνεται ότι έχουν βαθύτερα αίτια, που πάνε δύο χρόνια πίσω. Σύμφωνα με το κεντρικό κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), εκτός από τον φόρτο εργασίας υπάρχει ακόμη ένας βασικός λόγος για την αποχώρηση του Γιούνκερ από την προεδρία του Eurogroup.
Ο ανταποκριτής του καναλιού επισήμανε από τις Βρυξέλλες ότι η άρνηση Μέρκελ και Σαρκοζί να στηρίξουν πριν από δύο χρόνια την υποψηφιότητά του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτέλεσε πλήγμα για τον Γιούνκερ, από το οποίο δεν έχει συνέλθει μέχρι και σήμερα. Οι Μερκοζί προτίμησαν να τοποθετήσουν στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι σχέσεις του με τον Σαρκοζί είχαν διαρραγεί και ότι ανάλογα τυπικές σχέσεις έχει και με τη Μέρκελ. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι για τους περισσότερους Γερμανούς ο Γιούνκερ θεωρείται χαρισματική προσωπικότητα και η απουσία του από την προεδρία του Eurogroup θα θεωρηθεί απώλεια.
ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΤΑΪΝΕΝ. «Εξαρτάται». Αυτό απάντησε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν θα υποστηρίξει τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, το όνομα του οποίου ακούγεται ανάμεσα σε άλλα για τη θέση του διαδόχου του στην προεδρία του Eurogroup.
«Πρέπει να είναι κάποιος που μπορεί να σκεφθεί μόνος του, που είναι διατεθειμένος να ακούσει τις απόψεις από τον Βορρά, τον Νότο, τη Δύση και την Ανατολή και από την ευρωζώνη. Δεν μπορεί να είναι κάποιος που ανήκει σε ένα ιδιαίτερα φανατικό στρατόπεδο», προσέθεσε με νόημα. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup αποδοκίμασε ως «φανατικό στρατόπεδο» τους Φινλανδούς, που μαζί με τους Ολλανδούς είναι οι πιο στενοί σύμμαχοι των Γερμανών και κρατούν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας.