Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι η ογκούμενη ανεργία, η οποία για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας ξεπέρασε το 20%. Οσοι δεν φύγουν εκτός Ελλάδος για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό θα αποκοπούν για πολλά χρόνια από την αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να υποστούν τέτοια αποξένωση από την παραγωγή που δύσκολα θα επανενταχθούν. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα νέο κύμα ανισότητας και φτώχειας, ακόμα και όταν επανέλθει η ανάπτυξη. Τα φαινόμενα αυτά έχουν συμβεί εκτεταμένα σε όσες χώρες δοκιμάστηκαν από μακρά ανεργία, όπως η Αγγλία τη δεκαετία του 1980, και κανείς δεν μπορεί να τα αγνοεί. Κάτι πρέπει να γίνει γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα.

Μια από τις λίγες δυνατότητες που απομένουν είναι τα σχέδια επανεκκίνησης της ανάπτυξης που εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζει κανείς ότι αυτή τη φορά επιτέλους θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες. Το ερώτημα όμως είναι πού ακριβώς θα πάνε τα χρήματα που υποσχέθηκαν; Εάν κατευθυνθούν απλώς και μόνο για να στηρίξουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων καμιά εγγύηση δεν υπάρχει ότι η απασχόληση θα αυξηθεί. Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης χρειάζονται νέες επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες με συγκεκριμένες δεσμεύσεις δημιουργίας θέσεων εργασίας. Μεγάλα έργα στην περιφέρεια και νέες επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς.

Η ενίσχυση ρευστότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων πρέπει να γίνει μόνο στον βαθμό που δεν εγγυώνται απλώς τη διατήρηση της απασχόλησης αλλά δεσμεύονται και να την αυξήσουν. Ετσι άλλωστε θα αυξηθεί και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και ο δικός τους κύκλος εργασιών. Η βιωσιμότητά τους θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο αν μειώσουν τις τιμές για να διευρύνουν την εγχώρια ζήτηση που έχει υποστεί καθίζηση από τη μακρά ύφεση. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ένας νέος κύκλος παραγωγής και απασχόλησης. Διαφορετικά, αν η ανεργία συνεχίσει να καλπάζει, καμιά ένεση ρευστότητας δεν θα μπορεί να σώσει ούτε τις επιχειρήσεις ούτε την οικονομία συνολικά.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός