Φρένο στις διεκδικήσεις των βουλευτών για τα αναδρομικά τους βάζει με απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Τα αναδρομικά που δόθηκαν στους δικαστές με βάση παλαιότερη απόφαση του Μισθοδικείου αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον δικαστικό κλάδο, καθώς πρόκειται για έκτακτη παροχή που δεν συνδέεται με το μισθολόγιό τους και κατά συνέπεια δεν μπορεί οι αναδρομικές αποζημιώσεις να επεκταθούν και στους βουλευτές.
Με το σκεπτικό αυτό, κατά πλειοψηφία (2-1) οι διοικητικοί εφέτες απέρριψαν την προσφυγή του πρώην βουλευτή Σερρών της ΝΔ Ευγένιου Χαϊτίδη, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτοδίκως, ενώ παράλληλα κλείνουν τον δρόμο για την καταβολή αναδρομικών και άλλων συναδέλφων του, οι οποίοι εν μέσω κρίσης επέμειναν στη διεκδίκηση από την αναπροσαρμογή της βουλευτικής αποζημίωσης. Αντίθετα, ένα μέλος του δικαστηρίου και συγκεκριμένα ο πρόεδρος είχε τη γνώμη ότι ο πρώην βουλευτής πρέπει να λάβει το ποσό που διεκδικεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους εκατόν πενήντα και πλέον βουλευτές – πρώην και εν ενεργεία – που αρχικά είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, σαράντα τρεις από αυτούς έχουν ήδη παραιτηθεί από οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική αξίωση.
Το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό είχε κάνει δεκτή την προσφυγή του πρώην βουλευτή, ο οποίος διεκδικούσε συνολικά 401.152 ευρώ, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να του καταβάλει 202.494 ευρώ.
Η εφάπαξ έκτακτη παροχή που πήραν οι δικαστικοί λειτουργοί για τη χρονική περίοδο 2003-2007 είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με το μισθολόγιό τους, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης. Επιπλέον οι δικαστές έκριναν ότι η έκτακτη αυτή παροχή δόθηκε στους δικαστές λόγω φόρτου εργασίας που είχαν ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι υπηρετούν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Και επικαλούνται ότι είχαν μεγάλο όγκο υποθέσεων «λόγω της υποστήριξης των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι εισήχθησαν προς εκδίκαση μεγάλες κατηγορίες υποθέσεων, αφενός εξαιτίας της εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άσυλο, άδειες παραμονής), αφετέρου λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και της επίσπευσης και εκτέλεσης πολλών δημοσίων έργων και διοικητικών συμβάσεων εν γένει».
Πάντως, μετά την ανατροπή των δεδομένων που έφερε για τον πρώην βουλευτή η απόφαση του Εφετείου, εκείνος έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει και σε ανώτερο δικαστήριο που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).