Στη μέση του καβγά βρέθηκε αυτή την εβδομάδα ο ΟΠΑΠ, η πολύφερνος νύφη, καθώς πέρα από τα γνωστά έως σήμερα τυχερά παιχνίδια, προικίζεται στο αμέσως επόμενο διάστημα με τα 35.000 VLTs (τα γνωστά φρουτάκια), το άνοιγμα στο Διαδίκτυο, ενώ διεκδικεί με σημαντικές αξιώσεις τη μονοπωλιακή άδεια για τα κρατικά λαχεία και το ξυστό, ενδεχομένως και τον ΟΔΙΕ.

Τα τυχερά παιχνίδια είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας αυτή την περίοδο, μια επένδυση που έχει – κατά την εκτίμηση ειδικών και αναλυτών – …χρήμα με ουρά. Αρα, είναι σε ένα βαθμό εύλογο, όσοι εντός ή εκτός Ελλάδας είχαν κατά το παρελθόν ασχοληθεί μ’ αυτή τη δουλειά, να θεωρούν ότι δικαιούνται να βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι.

Με αυτή τη λογική τις προηγούμενες ημέρες ο ΟΠΑΠ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά έντονη επίθεση, με αφορμή τον διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο, την εταιρεία που θα υποστηρίζει στο εξής τεχνολογικά όλα τα παιχνίδια της. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική του φάση το τελευταίο εξάμηνο, και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει.

Ενα από τα σημεία της αντιπαράθεσης που αναθερμαίνεται κατά καιρούς αφορά την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Intralot το 2010 και τη μήνυση της κυπριακής Glory Technology, που κατήγγειλε τον οργανισμό για μεθοδεύσεις. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε εξαγορά του 20% της Glory Technology το 2003 με απώτερο σκοπό να αποκτήσει αυτονομία σε τεχνολογικά ζητήματα. Από την πλευρά της η κυπριακή εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ΟΠΑΠ απέκτησε στενούς δεσμούς με την Intralot, παρά το γεγονός ότι ήταν συμβατική του υποχρέωση να προτιμά την Glory Technology όταν οι προσφορές έχουν ισοδύναμη αξία.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ. Ηταν 1η Αυγούστου 2010 όταν ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την έγκριση Μνημονίου Συνεργασίας με την Intralot για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος τεχνολογίας για 1+1 χρόνο. Τρεις μήνες μετά κατατέθηκε η πρώτη ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη νομιμότητα της παράτασης. Εως τον Μάιο του 2011 κατατέθηκαν συνολικά 5 ερωτήσεις για την εν λόγω σύμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο, εκ των οποίων τις 3 υπέβαλε ο προσκείμενος στη Δημοκρατική Συμμαχία ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στην απάντησή του με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2011 ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ επεσήμανε ότι «από τις διαθέσιμες πληροφορίες η Επιτροπή αντιλαμβάνεται πως οι παρατάσεις της σύμβασης του 2007 (η πρώτη εκ των οποίων προβλεπόταν ρητώς στη σύμβαση του 2007) χρησιμεύουν στο να καλυφθεί η χρονική απόσταση και να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας των παιχνιδιών έως την ολοκλήρωση της εν εξελίξει ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών». Επιπλέον, σε άλλο σημείο της απάντησής του, σημείωσε για την αρχική σύμβαση με την Intralot ότι η Επιτροπή τη διερεύνησε «το 2007 στο πλαίσιο της υπόθεσης 2008/4888 και την έθεσε στο αρχείο, μεταξύ άλλων, βασιζόμενη στη δέσμευση των ελληνικών Αρχών ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ θα συμμορφωνόταν στο μέλλον με τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης στις προμήθειές της».

Ανάμεσα στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών περιλαμβανόταν και η εξής: προτίθεται η Επιτροπή να ζητήσει την εν λόγω σύμβαση στο σύνολό της από τις ελληνικές Αρχές; Το κείμενο της συμφωνίας η οποία παρέχει δικαίωμα προτίμησης της Intralot και στην επόμενη σύμβαση που θα υπογράψει ο ΟΠΑΠ αρκεί να κάνει προσφορά με έκπτωση ύψους 3% σε σχέση με τον μειοδότη εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα στην ιστοσελίδα του χωρίς να περιλαμβάνονται τα παραρτήματα του ιδιωτικού συμφωνητικού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ο καβγάς φούντωσε για τα καλά στα μέσα της εβδομάδας: σε απάντησή του σε ρεπορτάζ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, ο ΟΠΑΠ εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση με τίτλο «Σύννομες και χρήσιμες οι παρατάσεις της σύμβασης με την Intralot απαντά ο επίτροπος της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ». Σε αυτήν η διοίκηση του Οργανισμού ανέφερε ότι «συνιστά πρόκληση – και γεννά πολλά ερωτηματικά – ακόμη και η πρόθεση όσων σήμερα επιχειρούν να δημιουργήσουν επικοινωνιακής αφετηρίας εντυπώσεις, αποβλέποντας προφανώς στην αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα αναδείξει τον νέο πάροχο». Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τον νέο πάροχο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ ο επίτροπος στην απάντησή του έγραφε πως δεν έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή παρατυπίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής προσφορών. «Η απάντηση του κ. Μπαρνιέ δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2011 αλλά (περιέργως) δεν δημοσιοποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές κατ’ αντίστοιχο τρόπο που είχαν κάνει με τις ερωτήσεις τους», επισημαινόταν στην ανακοίνωση του ΟΠΑΠ.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Σκυλακάκης δημοσίευσε στο site του κείμενο όπου ανέφερε ότι η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ είναι ανακριβής, επειδή ο Μπαρνιέ στην απάντησή του πουθενά δεν ισχυρίζεται ότι η παράταση της σύμβασης το 2010 είναι «σύννομη».

Πάντως στην επίσημη απάντηση του επιτρόπου περιλαμβάνεται και ο κωδικός του συγκεκριμένου ερωτήματος περί «αναθέτουσας Αρχής». Που σημαίνει ότι προφανώς ο κ. Μπαρνιέ θεωρεί πως έχει ήδη απαντήσει.