Μπορεί ένα παιδί σχολικής ηλικίας να εθιστεί στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών;

Η συστηματική και παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε ένα παιδί. Ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την εξάρτηση είναι τα αγόρια ηλικίας 8 – 18 ετών. Συνήθη συμπτώματα της εξάρτησης είναι:

*Η κατανάλωση σταδιακά περισσότερου χρόνου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

*Η έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες και η αγωνιώδης προσμονή της επόμενης στιγμής που θα ασχοληθεί με αυτά.

*Η ανοχή (ανάγκη για περισσότερο χρόνο χρήσης).

*Οι εμμονές ή οι φαντασιώσεις με θέματα και ρόλους που διαδραματίζονται στην πλοκή ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού, τρέμουλο, άγχος, ανησυχία, αϋπνία, εφιάλτες (συμπτώματα που παρουσιάζονται με τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης τους).

*Η απομόνωση από τους συνομήλικους.

*Η σταδιακή μείωση του κινήτρου του παιδιού για το σχολικό διάβασμα και η σοβαρή πτώση της σχολικής του επίδοσης.

Οι γονείς πρέπει να απαγορεύουν στα παιδιά τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών;

Οι έρευνες συγκλίνουν ότι η αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση και ανοχή απέναντι στη βία και σε κοινωνικό αποκλεισμό, ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι εσωστρεφές, με καταπιεσμένη επιθετικότητα και μεγαλώνει σε βίαιο περιβάλλον. Προτείνουμε στους γονείς:

*Να μιλούν και να μοιράζονται με τα παιδιά τους τις ανησυχίες τους.

*Να μη χρησιμοποιήσουν την απαγόρευση ως λύση, καθότι το απαγορευμένο εύκολα μετατρέπεται σε γοητευτικό αντικείμενο και μαγνητίζει την περιέργεια των παιδιών.

*Να κατανοήσουν ότι η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι σημείο των καιρών μας και να το αποδεχτούν, προσπαθώντας όμως να ελέγξουν την ποιότητα της θεματολογίας τους (λιγότερη βία) και την διάρκεια έκθεσης του παιδιού τους σε αυτά.

*Να ωθήσουν τα παιδιά τους σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες (π.χ. τέχνη, διάβασμα, αθλητισμός), που θα αντισταθμίσουν και θα ελαχιστοποιήσουν την επιρροή της κατάχρησης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

*Να μιλούν στα παιδιά για τη σκοτεινή πλευρά και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης βίας.

*Να έχουν «ανοιχτές τις κεραίες τους» για ίχνη εξάρτησης ώστε να αναζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο.

H Mυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D.), myrsi@hol.gr