Φλερτ

Το φλερτ με τη Ρωσία, αλλά και με άλλες δυνάμεις, όπως η… Κίνα, φαίνεται ότι έκαναν την Κύπρο να ξανασκεφθεί τη συμφωνία με Ελλάδα και Ισραήλ. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν πηγές της ενεργειακής αγοράς, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την «ένθερμη» υποστήριξη των Κυπρίων στην κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στο νησί έναντι της μεταφοράς με αγωγό των ποσοτήτων που ανακαλύφθηκαν προς Ελλάδα και από εκεί προς Ευρώπη.

«Ενδιαφέρον υπάρχει από πολλούς, μεταξύ των οποίων και της CNOOC, κρατικής εταιρείας της Κίνας», είχε πει πρόσφατα ο κύπριος υπουργός Εμπορίου Νίκος Συλικιώτης, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την αγορά του Οικοπέδου 12 από Κινέζους.

Κύκλοι της αγοράς πάντως σχολιάζουν ότι οι Κινέζοι είναι δύσκολοι στις διαπραγματεύσεις τους. Επί δύο και πλέον χρόνια παζαρεύουν την αγορά 60 δισ. κυβικών μέτρων από τη ρωσική Γκαζπρόμ, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν κολλήσει «στη χαμηλή τιμή που προσφέρουν», όπως έγραψε πρόσφατα το Bloomberg. «Ισως η Ευρώπη να είναι καλύτερη αγορά για το κυπριακό αέριο από ό,τι η Κίνα», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές…

Μετά τις εκλογές

Για μετά τις εκλογές μετατίθεται η κατοχύρωση του διαγωνισμού για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και στην υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Το ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», εξηγώντας ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη και των 5 κομμάτων της σχετικής διακομματικής επιτροπής.

Παράλληλα, εξήγγειλε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 1 εκατ. ευρώ από την πώληση του πακέτου των σεισμικών δεδομένων στις εταιρείες που θα προσέλθουν στον διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές, Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός Κόλπος.

Δωρεάν συμβουλές

Εξειδικευμένοι οικονομικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν εντελώς δωρεάν να σώσουν επιχειρήσεις από το λουκέτο, προτείνοντας λύσεις και βάζοντας σε τάξη θέματα φορολογίας, ασφάλισης, υποχρεώσεις προς τράπεζες κτλ.

Η υπηρεσία αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πρόγραμμα που προωθεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), στην προσπάθειά της να ανακόψει τη φόρα των λουκέτων που πλήττει την αγορά και να βοηθήσει μικρομεσαίους επιχειρηματίες να ξεπεράσουν την κρίση, μήπως και μπει φρένο στην επιδημία λουκέτων στην αγορά.

Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 68.000 σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 2011 σε σύγκριση με το 2010, οδηγώντας στην απώλεια 135.000 θέσεων εργασίας. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι τουλάχιστον δυσοίωνες, καθώς άλλες 63.000 μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται πολύ κοντά στο οριστικό κλείσιμο έως το τέλος του 2012.

Αγρίεψαν

Πιο αποτελεσματική ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2011, αφού επέβαλε πρόστιμα για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας συνολικά σε 209 περιπτώσεις έναντι 151 το 2010. Αυξημένα ήταν και τα πρόστιμα που επέβαλε, τα οποία ανήλθαν σε 2,605 εκατ. ευρώ έναντι 2,597 εκατ. ευρώ το 2010.

Αναλυτικά, το 2011 επεβλήθησαν πρόστιμα σε 56 ΑΕΠΕΥ (426.000 ευρώ), σε 9 ΑΕΔΑΚ (48.000 ευρώ), σε 58 εισηγμένες (528.500 ευρώ), σε 22 άλλα φυσικά πρόσωπα (177.500 ευρώ) και σε 64 φυσικά πρόσωπα 1,42 εκατ. ευρώ.

Παραμένει άγνωστο τι ποσό θα καταλήξει στα ταμεία της Επιτροπής, αφού οι «παραβάτες» προσφεύγουν στα δικαστήρια και ώσπου να βγει οριστική δικαστική απόφαση καταβάλλουν στην Επιτροπή ένα μικρό ποσοστό του συνολικού προστίμου.

Προς απογραφή

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας περίπου 200.000 επιχειρήσεις όλων των μορφών θα πρέπει να αυτοαπογραφούν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η απογραφή θα γίνει με τη μεθοδολογία του Taxis, ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη διασταύρωση των εμπορικών στοιχείων.

Μάλιστα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλος ο όγκος των στοιχείων που θα καταγραφούν, αυτό θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες, τόση είναι η προθεσμία που θα τεθεί, ενώ για την τεχνική αρτιότητα του πληροφορικού συστήματος το οποίο θα τα φιλοξενήσει μένει να αποδειχθεί αν όντως υπάρχει.