Είναι πολλά τα λεφτά στην ποπ. Και νέοι εκατομμυριούχοι «εμφανίζονται» και αλλάζουν τα δεδομένα στο χρηματιστήριο της μουσικής, καθώς πωλήσεις, εισπράξεις από περιοδείες, ταινίες και διαφημίσεις φέρνουν νέους πρωταγωνιστές μπροστά… με τους συνήθεις υπόπτους να ακολουθούν. Ο Μπόνο των U2 και η Lady Gaga, για παράδειγμα, υποχωρούν μπροστά στο άστρο της Τέιλορ Σουίφτ.

Μαζί με την 22χρονη της κάντρι-ποπ, το αγαπημένο κορίτσι των Αμερικανών που κερδίζει συμπάθειες πια σε όλο τον κόσμο, φρεσκάρεται η μπαλάντα και λάμπει η κάντρι σαν μουσική για όλα τα γούστα.

Tα πράγματα έχουν αλλάξει. Στη δεκαετία του ’50 ήταν αδιανόητο για μια γυναίκα της κάντρι να είναι το πρώτο όνομα σε μια περιοδεία. Ο Ρόι Εϊκαφ το είχε πει καθαρά και ξάστερα αυτό στον μάνατζερ της Κίτι Γουέλς. Tότε.

Σήμερα η Τέιλορ Σουίφτ όχι μόνο ηγείται περιοδείας, αλλά οδηγεί και την ποπ κουλτούρα σε νέα μονοπάτια. Αν υπολογίσει κανείς τους αριθμούς (εκατομμύρια φαν και πωλήσεις), η Τέιλορ είναι φαινόμενο. Και στα 22 της χρόνια έχει δρόμο να εξελιχθεί σε κάτι… πιο φαινόμενο από αυτό που ήδη είναι.

Ηδη «γυναίκα της χρονιάς» στη μουσική, με βραβεία Γκράμι, με έσοδα σε επίπεδα ρεκόρ, εντυπωσιακές σε αριθμό πωλήσεις μουσικής, ταινίες και άλλα πολλά, αφού η Σουίφτ μπορεί να «πουλήσει» τα πάντα. Από καλλυντικά, εξώφυλλα και γοητεία ώς το μετρημένο προφίλ του «καλού κοριτσιού» – απάντηση στις εξαλλοσύνες της Lady Gaga. Και με ενδυματολογικές προτάσεις που φοριούνται όλες τις ώρες.

Ολοι έχουν καλές σχέσεις με την Τέιλορ Σουίφτ. Ο Κάνιε Γουέστ που κάποια στιγμή σε απονομή βραβείων τη διέκοψε για να διαμαρτυρηθεί υπέρ της Μπιγιονσέ, ζήτησε μετά συγγνώμη. Και όταν η Τέιλορ πρότεινε στη Νίκι Μινάζ να τραγουδήσει μαζί της στη σκηνή, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έσπευδαν κι άλλοι δίπλα της, από τον Τζάστιν Μπίμπερ ώς τον Ασερ. Ναι, την αγαπούν και οι ράπερ.

Αν λέει κάτι αυτό (λέει!), η Σουίφτ εκπροσωπεί τη νέα γενιά των 20άρηδων πολυεκατομμυριούχων σταρ με στρατιές από followers στο twitter. Μήπως έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας; Μπορεί, αλλά έχει και ταλέντο. Και μια σπάνια αθωότητα, όπως παρατηρεί η Στίβι Νικς, η μεγάλη κυρία του ροκ και των Fleetwood Mac. «Το κορίτσι αυτό γράφει τραγούδια που θέλει όλος ο κόσμος να τραγουδήσει», λέει, «σαν τον Νιλ Ντάιμοντ και τον Ελτον Τζον. Τραγουδάει, συνθέτει, παίζει εκπληκτικά κιθάρα». Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Να είναι και καλλονή; Είναι!

Οι θαυμαστές της δεσποινίδος από την Πενσιλβάνια των ΗΠA – που έχει ήδη τη δική της κούκλα στην αγορά – φτάνουν ώς την άλλη άκρη του κόσμου, εκεί που λίγοι σταρ της κάντρι, με εξαιρέσεις τύπου Γκαρθ Μπρουκς, έχουν πρόσβαση. Στο κάτω κάτω, η Σουίφτ, όπως και η Αντέλ, τραγουδάει για ραγισμένες καρδιές και δύσκολες σχέσεις. Και αυτά συμβαίνουν παντού.