Η παρουσία και μόνο ενός ανθρώπου σε κλειστό χώρο μπορεί να τον επιβαρύνει με 37 εκατομμύρια βακτήρια! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, τα εκατομμύρια αυτά μικρόβια βρίσκονται συνήθως στο πάτωμα και προέρχονται από άλλους ανθρώπους. Κάθε φορά που κάποιος εισέρχεται σε κλειστό χώρο παίρνει και αφήνει ένα μεγάλο μικροβιακό φορτίο.
«Ζούμε μέσα σε μία μικροβιακή σούπα και το κύριο συστατικό της είναι οι δικοί μας μικροοργανισμοί», λέει ο Τζόρνταν Πετσία, επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Γέιλ και κύριος ερευνητής στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Ιndoor Air».
«Κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι συσσωρεύουν πάνω τους ό,τι μικροοργανισμούς εναποτίθενται στα πατώματα. Η σκόνη στο δάπεδο αποτελεί τη βασική πηγή των βακτηρίων που αναπνέουμε».
Αρκετές προγενέστερες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στην ποικιλία των μικροβίων που είναι παρόντα σε χώρους που γεμίζουν καθημερινά από την ανθρώπινη παρουσία. Η συγκεκριμένη έρευνα από το Γέιλ είναι η πρώτη που αποτιμά τον όγκο του μικροβιακού φόρτου που επισωρεύει σε κλειστό χώρο ένας και μόνο άνθρωπος.
Ο Πετσία και οι συνεργάτες του υπολόγισαν και ανέλυσαν τα βιολογικά σωματίδια σε μία ισόγεια αίθουσα του πανεπιστημίου για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών. Τις μισές μέρες η αίθουσα γέμιζε εν μέρει από ανθρώπους ενώ τις υπόλοιπες μέρες ήταν συνεχώς κλειστή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν κλειστά.
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι οι άνθρωποι που εισέρχονταν στον χώρο για διάφορες δουλειές αύξαναν τις συγκεντρώσεις μικροοργανισμών στον αέρα, δηλαδή τον αριθμό των μυκήτων και των βακτηρίων κάθε διαμετρήματος.
Ειδικότερα, το 18% απ’ όλες τις εκπομπές βακτηρίων στην αίθουσα προερχόταν από ανθρώπους, είτε επρόκειτο για καινούργια βακτήρια ή για άλλα που προϋπήρχαν. Οι ανθρώπινες εκπομπές βακτηρίων ήταν μεγαλύτερες από εκείνες των φυτών ή άλλων πηγών.
Επιπλέον από τις 15 ποικιλίες βακτηρίων που εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία στον χώρο και εξετάστηκαν διαπιστώθηκε ότι οι τέσσερις εξ αυτών είχαν άμεση συσχέτιση με τους ανθρώπους και κυρίως με το δέρμα, όπως το Propionibacterium που αναπτύσσεται βαθιά μέσα στους πόρους του δέρματος και τρέφεται με το σμήγμα που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες.
Ο καθηγητής Πετσία λέει ότι τα δωμάτια που έχουν χαλιά φαίνεται να διατηρούν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες μικροοργανισμών, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι τα χαλιά και οι μοκέτες πρέπει να αφαιρούνται από τους κλειστούς χώρους. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα βακτήρια που κατοικοεδρεύουν σε κλειστούς χώρους, δηλαδή λιγότερο από το 0,1%, είναι μολυσματικό, ανέφερε.
Κατά τους ειδικούς, η κατανόηση της δυναμικής και του περιεχομένου των βιολογικών αερολυμάτων στους κλειστούς χώρους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συσκευών που θα τροφοδοτούν τα κτίρια με καλύτερη ποιότητα αέρα. «Τις περισσότερες μολυσματικές ασθένειες τις κολλάμε σε κλειστούς χώρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Αμερικανοί περνούν σχεδόν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους».