«Θέλουμε να δείξουμε καθαρά, σε ποιο σημείο το βιβλίο αυτό, με τις καταστροφικές συνέπειες, είναι παράλογο», είπε σχετικά με το έργο αυτό που αποτέλεσε τη βάση της πολιτικής της γενοκτονίας του Τρίτου Ράιχ.
Ο στόχος είναι επίσης να καταστήσουμε όσο το δυνατό «λιγότερο εμπορικά ελκυστική» κάθε μελλοντική εκδοσή του.
Μέχρι το 2015, το περιφερειακό κρατίδιο της Βαυαρίας κατέχει τα δικαιώματα για το βιβλίο που γράφτηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή το 1924, μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος.
Τα δικαιώματα θα πρέπει να περάσουν στο Δημόσιο στα τέλη του 2015, 70 χρόνια μετά το θάνατο του Χίτλερ.
Από το 2016 και μετά, θα είναι δυνατή η αναπαραγωγή του βιβλίου χωρίς τη συγκατάθεση του κρατιδίου της Βαυαρίας, εκτός από τις περιπτώσεις της «υποκίνησης φυλετικού μίσους”», διευκρίνισε ο Σέντερ.
Η Βαυαρία είχε μπλοκάρει οποιαδήποτε αναδημοσίευση του συνόλου, ή μέρους, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη εκμετάλλευση του κειμένου από νεοναζιστικές ομάδες.
Στις αρχές Μαρτίου, ένα περιοδικό που εκδίδεται από τον Βρετανό Πίτερ Μακ Γκί το «Zeitungszeugen», είχε θελήσει να αναδημοσιεύσει τμήματα του αμφιλεγόμενου βιβλίου, αλλά η γερμανική Δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει τη δημοσίευση αυτή, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό θα εξυπηρετούσε τα γραπτά του ίδιου του δικτάτορα.
Η πρωτοβουλία του Μακ Γκί είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στη Γερμανία, Ντίτερ Γκράουμαν, ο οποίος είχε πει ότι «δεν αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο αυτό».
«Το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρξει έκδοση, αλλά αν πρέπει να υπάρξει, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από τις παιδαγωγικές παρατηρήσεις των ιστορικών», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ερωτηθείς σήμερα για το σχέδιο του κρατιδίου της Βαυαρίας, το Κεντρικό Συμβούλιο δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Περίπου 10 εκατομμύρια αντίτυπα είχαν εκδοθεί στα γερμανικά μέχρι το 1945, σύμφωνα με τον ιστορικό Ιαν Κερσοου. Από το 1936, «Ο Αγών μου» είχε γίνει το γαμήλιο δώρο του κράτος προς τα ζευγάρια των νεονύμφων.