Ο σκίουρος είναι το hi tech θηλαστικό του δάσους. Οπως προειδοποιεί και η σύνθετη ονομασία του από τις λέξεις σκιά και ουρά, κάθεται στη σκιά της ουράς του και δεν τον ενοχλεί ο ήλιος όπου κι αν βρεθεί. Γι’ αυτό και δεν μαυρίζει ποτέ, παρά μόνο αποκτά βαθυκόκκινο χρώμα στη ράχη. Δεύτερο εξελικτικό gadget που έχει αναπτύξει είναι ότι τον χειμώνα, όταν κάνει ψοφόκρυο στα δάση της Μακεδονίας και της Θράκης όπου κυρίως ζει, βγάζει τρίχες στα πέλματα.
Το καλοκαίρι με τη ζέστη οι τρίχες αφαιρούνται αυτομάτως και περπατά ξυπόλυτος. Τρίτον, μόλις δει άνθρωπο καταλαβαίνει αμέσως ότι ήρθε η ώρα του φαγητού. Το ίδιο καταλαβαίνει και το τσακάλι αλλά με τη φάτσα που έχει δεν μπορεί να πλησιάσει άνθρωπο για να το ταΐσει επειδή θα του κόψει τη χολή.
Αντιθέτως ο σκίουρος έχει επιλύσει τέτοια ζητήματα και μπορεί να έρθει κοντά για να τον ταΐσουν. Απλώς έχει ένα μικρό θέμα με την όραση και μπορεί να μπερδέψει το φαγητό με τα δάχτυλα και αν συμβεί αυτό θα είναι άσχημο επειδή ο σκίουρος δαγκώνει ακόμη πιο άσχημα κι ας είναι μια σταλιά.
Περίπου μια σταλιά γιατί ο κόκκινος σκίουρος που ζει σε όλη την Ελλάδα (στη Λέσβο ζει και ένας άλλος, ο περσικός σκίουρος, ανατολίτης αυτός) μπορεί να φθάσει σε μέγεθος τα 50 εκατοστά. Ο σκίουρος στο Μανχάταν είναι πιο μικρός και καλύτερα εκπαιδευμένος να τρώει από ανθρώπινο χέρι καθώς ξεχωρίζει το ανθρώπινο δάχτυλο από το λουκάνικο του χοτ ντογκ.
Επειδή όπως είπαμε είναι high tech θηλαστικό και γεννά 3-7 μικρά δύο φορές τον χρόνο, έχει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο τον οποίο δεν γεμίζει με αέρα κοπανιστό αλλά με φαΐ. Ο σκίουρος δεν μπορεί να χωνέψει την κυτταρίνη και καταναλώνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Ενας μικρός εκνευρισμός τον διακατέχει την άνοιξη επειδή τα αγαπημένα του καρύδια δεν είναι διαθέσιμα μιας και τότε αρχίζουν να φυτρώνουν, οπότε κι αυτός ξεσπάει στα μπουμπούκια δέντρων.
Σιγά όμως μην αρκεστεί σε αυτά. Καθότι τρωκτικό, τρώει ό,τι τρώγεται και ό,τι δεν τρώγεται για να ακονίσει τα δόντια του. Δεν αφήνει τίποτα αμάσητο. Είναι δηλαδή να μην έχεις αυθαίρετο ξυλόσπιτο στο δάσος δίπλα σε φωλιά σκίουρων. Εχει δε τέτοια λιγούρα που μέχρι και σε μετασχηματιστές υψηλής τάσης μπαίνει για να βρει τροφή προκαλώντας μπλακάουτ.
Οι τεχνικοί που σπεύδουν, τους βγάζουν από εκεί είτε ψητούς είτε ζωντανούς από τον σβέρκο.