Η Γκουλνάρα Καρίμοβα είναι μια γυναίκα που διαθέτει (ή νομίζει πως διαθέτει) πολλά ταλέντα. Η μεγαλύτερη θυγατέρα του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το… 1991, όχι μόνο ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας της, αλλά έχει και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Μόλις κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο της στα αγγλικά με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, Γκουγκούσα.

Στο μεταξύ, η ελβετική Δικαιοσύνη έχει αρχίσει ποινική έρευνα εις βάρος δύο Ουζμπέκων, συνεργατών του ομίλου της Κόκα-Κόλα στο Ουζμπεκιστάν. Κατηγορούνται για κατάχρηση και ξέπλυμα χρημάτων και έχει αποδειχθεί η σχέση τους με την οικογένεια Καρίμοφ και ιδιαίτερα με την Γκουλνάρα – ευλόγως, αφού η Coca-Cola Uzbekistan δημιουργήθηκε από τον πρώην σύζυγό της και αποτελεί τμήμα της αυτοκρατορίας της…

Εκτός από τις οικονομικές δραστηριότητές της, η 40χρονη Καρίμοβα προΐσταται επίσης όλων των φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Ουζμπεκιστάν, ενώ ταυτόχρονα σταδιοδρομεί ως δημιουργός μόδας και κοσμημάτων, καθώς και ως σταρ της ποπ. Η πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της στα αγγλικά προκάλεσε σαρκασμό στη Δύση. Τα κομμάτια δίνουν την εντύπωση πως ηχογράφησε «τα ουρλιαχτά των δύστυχων που υποβάλλονται σε βασανιστήρια επειδή είχαν το θράσος να αμφισβητήσουν τη βιωσιμότητα της ολοκληρωτικής κλεπτοκρατίας», έγραψε κάποιος στο Amazon. «Από πότε το ψιθύρισμα χαρακτηρίζεται “τεσιτούρα μέτζο σοπράνο”;», αναρωτήθηκε ένας άλλος.

Στο Ουζμπεκιστάν όμως, πολλοί νέοι, ιδιαίτερα τα κορίτσια, θαυμάζουν την Καρίμοβα. Είναι «η μεγαλύτερη σταρ του κόσμου» λέει η Ντινάρα, η οποία έσπευσε να αγοράσει το CD στην αλυσίδα δισκοπωλείων Nirvana – που ανήκει στην Καρίμοβα. Αλλοι θαυμάζουν την προσωπικότητά της και την πολιτική της συγκρότηση. Αμερικανοί διπλωμάτες την είχαν χαρακτηρίσει «το πιο μισητό πρόσωπο στο Ουζμπεκιστάν», όμως φαίνεται πως έχει και αρκετούς θαυμαστές. Κάποιοι εκφράζουν μάλιστα ικανοποίηση για την ελευθερία της έκφρασης στο Ουζμπεκιστάν, επισημαίνει ο ιστότοπος της αντιπολίτευσης Uznews, αρνούμενοι να δουν την πραγματικότητα των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή ή την εξορία (σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η χώρα βρίσκεται στην 157η θέση μεταξύ 179 στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου).

Για τον Uznews, η κατάσταση αυτή οφείλεται στην πλύση εγκεφάλου που υφίστανται οι πολίτες στο Ουζμπεκιστάν. Πάρτε έναν νέο από οπουδήποτε στη χώρα, εγκαταστήστε τον σ’ ένα κάπως άνετο δωμάτιο ξενοδοχείου, γεμίστε του το κεφάλι με ιστορίες για τα εξαιρετικά ταλέντα της Καρίμοβα, φορτώστε τον με δουλειά ώστε να μην του μένουν ο καιρός ούτε οι δυνάμεις για κριτική σκέψη και υποσχεθείτε του ότι η Γκουλνάρα θα λύσει όλα τα προβλήματα της γενέτειράς του, αλλά μόνον αν αυτός τη βοηθήσει. «Δεν πιστεύω λέξη απ’ αυτά που λένε οι δυτικοί δημοσιογράφοι», θα πει κι αυτός, όπως λέει η νεαρή Ντινάρα. «Η Γκουλνάρα είναι η καλύτερη».