Για έναν μήνα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και ακούσματα έχουν την τιμητική τους και όχι με την προγονόπληκτη οπτική άλλων εποχών. Εδώ, οι πιο νωπές τάσεις έχουν θέση με συμπράξεις κλαρίνων από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη απόψε στο Bios, μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο με τον δάσκαλο του παραδοσιακού τραγουδιού Χρόνη Αηδονίδη στις 9 Σεπτέμβρη ενώ από αύριο η καρδιά των κρουστών χτυπάει στον νομό Κορινθίας. Αφού μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη, η «Κρουστοπανήγυρις» συγκεντρώνει καλλιτέχνες από την χώρα μας και το εξωτερικό (128 έλληνες καλεσμένοι, 9 από άλλες χώρες, 50 ντόπιοι και 18 καθηγητές) σε μια γιορτή σε όλο τον νομό της Πελοποννήσου.
Το αποψινό δρώμενο, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε, απευθύνεται στους ρέκτες του κλαρίνου. Δεξιοτέχνες από Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία και Ρωσία ρίχνουν για μια βραδιά τα σύνορα και ενώνουν τις μουσικές υπό τον τίτλο «Clarinet meets Klarino», ανιχνεύοντας τις εκλεκτικές συγγένειες και διαφορές τους. Ο δεξιοτέχνης Σταύρος Παζαρέντζης θα είναι η ελληνική συμμετοχή με καταγωγή από την Νάουσα Ημαθίας. Κόλλησε το μικρόβιο της μουσικής από εφτά ετών και θα παίξει στο Bios έχοντας στο βιογραφικό του πολλές συμπράξεις με τούρκους σολίστες. Μαζί του ο πολυοργανοπαίκτης, συνθέτης και τραγουδιστής από Σερβία Σλόμπονταν Τουρκούλια, ο τούρκος μετρ του μπάσου κλαρινέτου Ογκούζ Μπουγιουκμπερμπέρ, ο ιταλός Κλάουντιο Πουντίν, ο εξέχων κρουστός, ντράμερ και συνθέτης ρώσος Μπόντεκ Γιάνκε, ο γερμανός συνθέτης της τζαζ Στέφεν Σορν και ο ρουμάνος κλαρινετίστας Σέργκιου Μπαλουτέλ.
Μακριά από το Bios, κρουστά θα ακουστούν από αύριο σε διάφορα σημεία του νομού Κορινθίας. Αιτία, η 10η «Κρουστοπανήγυρις» υπό τον μετρ του είδους Νίκο Τουλιάτο. Μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, το πανηγύρι των κρουστών θα περιλαμβάνει συναυλίες, παραστάσεις, δρώμενα, μαθήματα, σεμινάρια, εκδρομές, κατασκηνώσεις ενώ θα κορυφωθεί με δύο συναυλίες: στις 27 Σεπτεμβρίου η Ελλη Πασπαλά, ο Τάκης Φαραζής, ο Νίκος Τουλιάτος θα συμπράξουν με τον ιταλό Σιμόνε Μοντσέλι και τους εκ Βουλγαρίας Ελίτσα Τοντόροβα και Μίροσλαβ Ιβάνοφ. Στις 30 Σεπτεμβρίου οι Canto Antico θα δώσουν συναυλία ιταλικής παραδοσιακής μουσικής.
Η (αμιγώς) ελληνική παραδοσιακή/δημοτική μουσική θα στήσει την δική της γιορτή, στις 9 Σεπτέμβρη, στο Ηρώδειο, με 200 συντελεστές από ακριτικές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, χορευτικούς συλλόγους, χορωδούς από 5 έως 50 ετών και την συμμετοχή των Γιώτα Νέγκα, Πέτρου Γαϊτάνου και Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου.
Στο κέντρο ο χαμηλών τόνων δάσκαλος της παράδοσης και τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης. Ο οποίος επισήμανε στα «ΝΕΑ» το μεγάλο ενδιαφέρον της νεολαίας τα τελευταία χρόνια για το παραδοσιακό τραγούδι: «Ημασταν στα αζήτητα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ιδρύθηκαν σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα- μόνο 80 σύλλογοι από Θράκη υπάρχουν στην Αθήνα – και μουσικά σχολεία. Είμαστε καλύτερα από όλες τις εποχές. Νέοι μουσικοί ξεφυτρώνουν κατά δεκάδες, έχουμε μια επιστροφή στη ρίζα ίσως και από αναδίπλωση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Ο λαός συσπειρώνεται στα δύσκολα. Ο Σύλλογος Χρόνης Αηδονίδης που έχουμε στην Αλεξανδρούπολη διατηρεί τέσσερα χορευτικά τμήματα, από πέντε ετών μέχρι πενήντα».
«Παράδοση σημαίνει ρίζα, ιστορία. Δεν χάνεται αυτό. Τα τραγούδια της αναφέρονται στην καθημερινότητα, την Ιστορία, στα έθιμα, στην θρησκεία», καταλήγει ο Χρόνης Αηδονίδης που θα ανοίξει την συναυλία στο Ηρώδειο με ένα μοιρολόι του γάμου, ένα τραγούδι που πάντα τον συγκινεί και αναφέρεται στον αποχωρισμό της νύφης από τη μάνα της.