Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα σήμαινε ανθρωπιστική καταστροφή καθώς δεν θα μπορούσε να κάνει τις αναγκαίες εισαγωγές τροφίμων για τον πληθυσμό της, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Φανερά κουρασμένος από τη συμμετοχή του στη διαδήλωση κατά της γερμανίδας Καγκελαρίου –συνέπεσαν τυχαία οι δύο γερμανικές επισκέψεις! –στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα (από όπου και η φωτογραφία), ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς επανέλαβε με έμφαση ότι η «συνταγή» για την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λάθος, όμως παραδέχτηκε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ σημαίνει την απόλυτη καταστροφή.
Γιατί το Die Linke δεν ψηφίζει τα πακέτα στήριξης υπέρ της Ελλάδας;
«Επειδή τα πακέτα στήριξης στην πραγματικότητα οδηγούν την Ελλάδα στη φτώχεια. Σημαίνουν μείωση συντάξεων και μισθών, αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, αυξάνουν αντί να μειώνουν την οικονομική και κοινωνική μιζέρια».
Πώς πιστεύετε ότι η Ελλάδα, η οποία είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, θα μπορούσε να επιβιώσει αν δεν είχε αυτά τα πακέτα στήριξης;
«Εχουμε δύο προτάσεις: η μία είναι περικοπή χρέους για την Ελλάδα· και η άλλη, η ΕΚΤ ή άλλη δημόσια τράπεζα να δίνει απευθείας δάνεια στην Ελλάδα».
Τι μπορεί να γίνει τώρα; Με ποιους συσχετισμούς στην Ευρώπη η Αριστερά θα μπορούσε να περάσει τις θέσεις της, από τη στιγμή που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κυβερνητική τροχιά;
«Αυτό είναι όντως ένα πρόβλημα, επειδή η ευρωπαϊκή πολιτική για το χρέος οδηγεί την Ελλάδα σε μια επιλογή που σημαίνει μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει ροή δανείων προς την Ελλάδα, το ελληνικό κράτος θα πτωχεύσει· και αν υπάρξει, αυτό σημαίνει περικοπές μισθών και συντάξεων. Οπότε θα καταστραφεί πλήρως η ελληνική οικονομία».
Οπότε τι απάντηση δίνει το κόμμα σας για το πρόβλημα της Ελλάδας;
«Τέσσερα σημεία: σχέδιο Μάρσαλ προς την Ελλάδα, περικοπή χρέους, απελευθέρωση από την παγίδα των επιτοκίων και αντισταθμιστικούς μηχανισμούς για το ευρώ, επειδή ένα ενιαίο νόμισμα όταν έχουμε διαφορετικές οικονομικές καταστάσεις και διαφορετική παραγωγικότητα ισχυροποιεί τους ισχυρούς και αδυνατίζει τους αδύναμους. Σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς να θυμίσω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4%-5% πριν από λίγα χρόνια».
Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα δώσει 10 δισ. ευρώ μέσω της KFW για αναπτυξιακά προγράμματα. Πώς το σχολιάζετε;
«Με 10 δισ. ευρώ δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου από τη μιζέρια. Δεν είναι παρά μια σταγόνα στην καυτή πέτρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όλο το κόνσεπτ οξύνει την κρίση».
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση;
«Θα έπρεπε να φορολογήσει τους εκατομμυριούχους. Στη Ελλάδα η ανισοκατανομή του πλούτου είναι ακόμη πιο έντονη, αφού οι πλούσιοι μετέφεραν πάνω από 250 δισ. στο εξωτερικό. Θα ήταν καλύτερα να φορολογηθούν μέσω ενός φόρου ή μιας εισφοράς επί της περιουσίας».
Είναι αυτό αρκετό;
«Προς το παρόν δεν θα αρκούσε, επειδή το χρέος είναι αρκετά υψηλό, όμως θα άμβλυνε την κατάσταση. Πιθανόν η Ελλάδα να χρειαζόταν τη βοήθεια άλλων χωρών προκειμένου να ελέγξει τις ροές των κεφαλαίων προς το εξωτερικό».
Οι δημοσκοπήσεις στη χώρα σας έδειξαν στροφή υπέρ της επιστροφής στο μάρκο. Μήπως έτσι είναι καλύτερα, και η Ελλάδα στη δραχμή;
«Φοβάμαι ότι αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλους μας. Η Ελλάδα θα είχε μια ανθρωπιστική καταστροφή, επειδή στηρίζεται στις εισαγωγές και επειδή δεν θα μπορούσε να αγοράσει τρόφιμα για τον πληθυσμό της. Στη Γερμανία θα είχαμε υπερτίμηση 50%-60% του μάρκου, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εθνική οικονομία, έχει προχωρήσει πάρα πολύ η παγκοσμιοποίηση. Αλλά χρειαζόμαστε αντισταθμιστικούς μηχανισμούς και ένα κοινωνικό σύμφωνο».
Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα;
«Είναι χαρισματικός και πολύ ικανός πολιτικός, ο οποίος μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από αυτή τη μιζέρια. Ανθρωπος που σκέπτεται πολύ και βλέπει τον κίνδυνο ενδυνάμωσης ακροδεξιών δυνάμεων. Πιστεύω ότι πρόκειται για έναν ηγέτη που οι Ελληνες μπορούν να τον εμπιστευτούν».