Ο αρραβωνιαστικός μου είναι 29 ετών και έχει εξάρτηση από τον τζόγο. Τον έχω βοηθήσει πολύ οικονομικά και ψυχολογικά, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί μόνος του να το αντιμετωπίσει χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Ο εθισμός στον τζόγο είναι μία παθολογική εξάρτηση που ενέχει πολλούς κινδύνους, τόσο ψυχολογικούς όσο και οικονομικούς. Όπως ο τοξικομανής, έτσι και ο τζογαδόρος ζει με τις παρενέργειες ενός εθισμού, βυθιζόμενος στα πλοκάμια μίας σχεδόν περιθωριοποιμένης ζωής – μίας ζωής που στοιχειώνεται από τον εθισμό του.

Δυσφορία, σύγχυση, ντροπή, κατάχρηση αλκοόλ, ατέλειωτοι δανεισμοί χρημάτων τον εγκλωβίζουν σε ένα αδιέξοδο που και πάλι μόνο μέσα από τον τζόγο θα επιδιώξει να αμβλύνει. Θλίβεται και δυστυχεί, αποσυρόμενος από την προσπάθεια να ζήσει φυσιολογικά. Πρόκειται για μια κατάσταση που τείνει να χειροτερεύει με τον χρόνο.

Ο αρραβωνιαστικός σας είναι εγκλωβισμένος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, τον οποίο εσείς δεν θαμπορέσετε να σπάσετε. Μόνο ο ίδιος και μόνο με την κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια μπορεί να τα καταφέρει.

Όσο πιο πολύ προσπαθείτε εσείς να λύσετε το πρόβλημα, τόσο πιο άδεια και ματαιωμένη είστε καταδικασμένη να νιώθετε. Σταματήσετε λοιπόν να χρηματοδοτείτε τον εθισμό του και βάλτε όρια στην σχέση. Παρακινήστε τον να δει έναν ειδικό, με την ανάλογη απαίτηση που χρήζει ο ρόλος σας, και εν ανάγκη θέστε το ως προϋπόθεση για την δυνατότητα της σχέσης αυτής να λειτουργήσει στο μέλλον.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1