Ο μικρόκοσμος των καραγκιοζοπαιχτών έχει τον δικό του κώδικα. «Θες πιο δυναμικό τον Βεληγκέκα», συμβούλευε ο παλιός παίκτης και ερευνητής του θεάτρου σκιών Κώστας Τσίπηρας τον νεότατο Κωνσταντίνο Ντούμπα. Πιο δίπλα ο παλιότερος όλων Θανάσης Σπυρόπουλος μονολογούσε χαμογελώντας: «Θέλει να χαϊδεύεις το καλαμπούρι, θέλει χρωματισμούς η φωνή».
Το πρώτο φεστιβάλ Καραγκιόζη συσπείρωσε παλιούς και νέους και διοργανώθηκε από το Πανευρωπαϊκό Σωματείο Θεάτρου Σκιών που υπάρχει παράλληλα με το παλιότερο Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών με πρόεδρο τον Πάνο Καπετανίδη.
Μάλιστα, στο Πανευρωπαϊκό Σωματείο που ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο συμμετέχουν και καλλιτέχνες από χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία. «Το κάναμε διότι ο Καραγκιόζης δεν πρέπει να σβήσει. Εχουμε τις δικές μας δυσκολίες, είμαστε στο ΤΕΒΕ, ενώ δεν είμαστε επιχειρηματίες και πληρώνουμε ένα σωρό λεφτά», μου λέει ο Θανάσης Σπυρόπουλος.
Αντέχει όμως ο Καραγκιόζης εν μέσω κρίσης; «Εκανα πιο φτηνές τις παραστάσεις, τρία ευρώ από πέντε, για να μπορεί να έλθει η οικογένεια», σημείωσε στα «ΝΕΑ» ο Θ. Σπυρόπουλος που φέτος κλείνει 60 χρόνια πίσω από τον μπερντέ.
Ο Κώστας Τσίπηρας, πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Σωματείου Θεάτρου Σκιών, από την άλλη πλευρά είναι αρχιτέκτονας – μηχανικός, αλλά έχει γράψει δύο βιβλία για το θέατρο σκιών, ενώ και ο ίδιος έχει βιοποριστεί ως καραγκιοζοπαίχτης. «Αρχισα να παίζω από 18 ετών πλάι στον Κωνσταντίνο Νταμαδάκη ή Καρεκλά στο Λουτράκι, ενώ όταν πέρασα στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης φτιάξαμε μια ομάδα για τον Καραγκιόζη και μέσα στη χούντα παίζαμε παραστάσεις περνώντας αντιδικτατορικά μηνύματα. Δεν θέλουμε να υπάρχουν μόνο ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες που να βιοπορίζονται από το θέατρο σκιών», είπε και μας περιέγραψε παράλληλα τα ύφη των τεχνιτών: «Σήμερα υπάρχουν η σχολή του λάρυγγα, η σχολή της πραγματικής φωνής (αθηναϊκή σχολή), τα λαϊκά παιδιά (στα βήματα των παλιών μαστόρων) και οι πιο λόγιοι και επαγγελματίες, όπως ο Αθως Δανέλλης και ο Ηλίας Καρελλάς».
Πλάι του ο 27χρονος Τάσος Γεωργίου μόλις έχει βγει από τον μπερντέ και βιοπορίζεται αποκλειστικά από τον Καραγκιόζη. «Εξαιτίας των παλιών παικτών μάθαμε. Εγώ μαθήτευσα από έντεκα ετών δίπλα στον Μάνθο Αθηναίο. Τον χειμώνα δίνω παραστάσεις σε σχολεία, νηπιαγωγεία και εκδηλώσεις, ενώ το καλοκαίρι περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα», μας λέει λίγο πριν ξαναπιάσει τις φιγούρες και ερμηνεύσει τους αθάνατους λαϊκούς ρόλους.