Ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει γίνει διάσημος μόνον για τις μεγαλοφυείς επενδυτικές κινήσεις του. Εξίσου…ιστορικές χαρακτηρίζονται και οι ατάκες, που έχει πει κατά καιρούς, για την οικονομία, τα χρηματιστήρια και τις μετοχές. Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής από την Ομάχα γνωρίζει από τα μικρά χρόνια του τους κανόνες της αγοράς, καθώς απέκτησε τις τρεις πρώτες μετοχές στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών.
Σήμερα διευθύνει ο 83χρονος Μπάφετ μία οικονομική αυτοκρατορία με επενδύσεις σε εταιρείες διαφόρων κλάδων. Τελευταία του κίνηση είναι η πρόθεση εξαγοράς του ομίλου τροφίμων Heinz, για τον οποίο φέρεται διατεθειμένος να πληρώσει 28 δισ. ευρώ. To γνωστότερο προϊόν του ομίλου Heinz είναι η κέτσαπ, όμως ο Μπάφετ κέρδισε τα πρώτα του χρήματα. Αρχικά μοιράζοντας εφημερίδες και αργότερα νοικιάζοντας παιχνίδια φλίπερ και πουλώντας μεταχειρισμένα μπαλάκια του γκολφ. Ο Μπάφετ γνωρίζει, όσο ελάχιστοι άλλοι, να συμπιέζει το απόσταγμα τόσων εμπειριών στις λίγες λέξεις μίας ατάκας. Ιδού ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες.
– «Ο πιο χαζός λόγος για να αγοράσεις μία μετοχή, είναι επειδή ανεβαίνει».
– «Οποιος ακολουθεί τις συμβουλές των χρηματιστών, μπορεί επίσης να ρωτήσει έναν κομμωτή, να του συστήσει ένα νέο κούρεμα».
– «Αν κατέχει κάποιος καλές μετοχές, θα ήταν τρελό να τις πουλήσει εξαιτίας μίας πτώσης της τιμής τους. Εγώ ψάχνω επιχειρήσεις, τις οποίες καταλαβαίνω και είμαι πεπεισμένος για τις μελλοντικές προοπτικές τους».
– «Κίνδυνος δημιουργείται, όταν δεν γνωρίζουν οι επενδυτές τι κάνουν».
– «Πλούσιος γίνεσαι, όταν επενδύεις σε εταιρείες, που κοστίζουν λιγότερο από την αξία τους».
– «Συγκεντρώστε τις επενδύσεις σας. Αν διαθέτετε ένα χαρέμι με σαράντα γυναίκες, δεν θα γνωρίσετε καμία από αυτές καλά».
– «Κανόνας πρώτος: Δεν χάνουμε ποτέ χρήματα. Κανόνας δεύτερος: Μην ξεχνάς ποτέ τον πρώτο κανόνα».
– «Επένδυσε μόνον σε μία μετοχή εταιρείας της οποίας καταλαβαίνεις το αντικείμενο».
– «Ο χρόνος είναι φίλος των υπέροχων επιχειρήσεων και εχθρός των μέτριων εταιρειών».
– «Αν μας έδινε η ιστορία όλες τις απαντήσεις, τότε η λίστα Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο θα απαρτιζόταν από βιβλιοθηκάριους».
– «Θα πρέπει να επενδύουμε σε φίρμες, τις οποίες θα μπορεί να διοικήσει ακόμη και ένας εντελώς ηλίθιος, γιατί κάποια ημέρα θα συμβεί ακριβώς αυτό».
– «Μία μετοχή, την οποία δεν είσαι διατεθειμένος να κρατήσεις για δέκα χρόνια, δεν επιτρέπεται να την κατέχεις ούτε για δέκα λεπτά».
– «Το ερώτημα, πώς γίνεσαι πλούσιος, είναι εύκολο να απαντηθεί. Αγόρασε ένα δολάριο, αλλά μην πληρώσεις περισσότερα από 50 σεντ για αυτό».
– «Είναι οδυνηρό, να κάθεσαι πάνω σε τόσο πολλά χρήματα. Ακόμη πιο οδυνηρό όμως είναι να κάνεις κάτι χαζό με αυτά».
– «Διεξάγεται πόλεμος των τάξεων, η τάξη μου νικά, αν και δεν θα έπρεπε».
– «Το μέλλον δεν είναι ποτέ ξεκάθαρο. Ήδη πρέπει να πληρώσεις ένα υψηλό αντίτιμο για λίγη ασφάλεια. Γιαυτό είναι η ανασφάλεια ο φίλος των μακροπρόθεσμων επενδυτών».
– Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για μετοχές, όταν κάνουν το ίδιο και όλοι οι άλλοι. Ο καλύτερος χρόνος είναι όμως, όταν δεν ενδιαφέρεται κανένας.
– «Είναι καλύτερα να έχεις περίπου δίκιο, παρά να πλανάσαι θανατηφόρα».
– «Δεν προσπαθώ ποτέ, να κερδίσω χρήματα με μετοχές. Αγοράζω με την πεποίθηση, ότι το χρηματιστήριο θα μπορούσε να κλείσει την επόμενη ημέρα για πέντε χρόνια».
– «Δεν σκέφτομαι, αν πάει μία αγορά προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ασχολούμαι μόνον, αν μπορώ να αγοράσω μία επιχείρηση σε αποδεκτή τιμή. Δεν βλέπω τον εαυτό μου σαν ένα τμήμα “της αγοράς των ταύρων”, αλλά σαν συνιδιοκτήτη σε θαυμάσιες φίρμες. Πρέπει να αγοράσω σε μία τιμή, που με κάνει ευτυχισμένο».
– «Η επένδυση δεν είναι κάποιο παιχνίδι, στο οποίο νικά εκείνος με δείκτη ευφυίας 160 τον άλλον με iQ 130. Η σωφροσύνη είναι σημαντική».
– «Μην αγοράζεις ποτέ μία μετοχή, αν δεν μπορείς να συμβιβαστείς με την ιδέα, ότι η τιμή της θα μειωθεί στα μισά».
– «Αγοράστε φτηνά, μην πουλάτε ποτέ!»
– «Οσο αποδίδουν οι επενδύσεις μας 15% κάθε χρόνο, δεν έχω ανησυχίες για τα αποτελέσματα των τριμήνων».
– «Ποτέ δεν σκέφτομαι, τι θα κάνει το χρηματιστήριο. Δεν γνωρίζω, πώς θα μπορούσε να προβλέψει κάποιος το χρηματιστήριο ή τα επιτόκια ή την ανάπτυξη. Και δεν έχω καμία ιδέα, αν θα βρίσκεται το χρηματιστήριο σε δύο χρόνια ψηλότερα ή χαμηλότερα».