Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η υπό τον Βασίλη Γκαγκάτση τότε Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε αποφασίσει να δημιουργήσει φακέλους με κάρτες υγείας των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, γιατί ορισμένοι αιφνίδιοι θάνατοι είχαν χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Το σχέδιο ήταν πράγματι φιλόδοξο, καθώς οι ερασιτέχνες δεν είχαν καμιά κάλυψη. Ετσι, προβλεπόταν η δημιουργία ιατρικών σταθμών στις κατά τόπους ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων, όπου θα γίνονταν οι ιατρικοί έλεγχοι των παικτών. Αρχικά οι ενώσεις το ήθελαν, στην πορεία όμως το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε και ούτε λειτούργησε από τους κατά τόπους δήμους. Επίσης, υπήρξαν πολλές φωνές ότι δεν ήταν σύμφωνο με τον νόμο. Με βάση πάντως τις καταγγελίες και όσα ανεγράφησαν στον Τύπο, η ΕΠΟ υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2005 σύμβαση με την εταιρεία OPEDEK ώστε να δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα παρακολούθησης υγείας. Μάλιστα, η ΕΠΟ πήρε και επιχορήγηση ύψους 1 εκατ. ευρώ από την ΟΥΕΦΑ , ενώ η σύμβαση παρέμεινε σε ισχύ με την εταιρεία PC Systems και όταν η προηγούμενη εταιρεία απορροφήθηκε.
Το σίγουρο είναι πως έγιναν λιγότεροι έλεγχοι από το προβλεπόμενο και εδώ ελέγχεται η ΕΠΟ γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Ο Σοφοκλής Πιλάβιος, πρόεδρος της ΕΠΟ από το 2009 μέχρι το 2012, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση επί όλων αυτών, τουλάχιστον για την ώρα. Ο κ. Γκαγκάτσης, προκάτοχος του κ. Πιλάβιου στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ, είπε στα «ΝΕΑ»: « Το πρόγραμμα από το 2007 μέχρι το 2008 εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 22 ενώσεις. Η επόμενη διοίκηση εκτελούσε τη σύμβαση και υπήρξε επέκταση το 2010, ενώ το έργο είχε σταματήσει. Εγώ υπέγραψα τη συμφωνία, αλλά η εφαρμογή της δεν ήταν δική μου ευθύνη. Αλλωστε αποχώρησα το 2008. Ηταν ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο».