Ο Πέτρος και η Χρυσή Γουλανδρή, εφοπλιστικό ζεύγος από την Ανδρο, απέκτησαν έξι παιδιά: την Ντόντα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Κωνσταντίνο, τον Βασίλη και τον Νίκο (που ήταν δίδυμοι και τους φώναζαν «Νικολοβάσιλα»). Πλέον ζει μόνο η Ντόντα.

Μεγάλες ελληνικές οικογένειες, όπως οι Λαιμού, Εμπειρίκου, συνδέονται με το γενεαλογικό δέντρο των Γουλανδρήδων.

Η Ντόντα, σύζυγος του καθηγητή Καρδιολογίας Ευτύχη Βορίδη, είχε παντρευτεί σε πρώτο γάμο τον εφοπλιστή και σπουδαίο συλλέκτη Γιώργο Εμπειρίκο.

Η σύζυγος του Γιάννη ήταν η Μαρία Λαιμού, αδελφή του Κώστα Λαιμού, του επονομαζόμενου «Goldfinger» –αφού οι γνωρίζοντες λένε ότι είχε μεγαλύτερη περιουσία από τον Ωνάση.

Ο Γιώργος παντρεύτηκε μια εντυπωσιακή Αγγλίδα και ο Γιάννης τη Χάιντι, ένα εκπάγλου καλλονής μοντέλο του Ζιβανσί.

Η Ντόλυ (Αικατερίνη) που παντρεύτηκε τον Νίκο, πρόεδρο του Ολυμπιακού στη δεκαετία του 1970, ήταν κόρη του επίσης εφοπλιστικού ζεύγους Ιωάννη Κουμάνταρου και Φλώρας Νομικού. Είναι δε πρώτα ξαδέλφια με τον Σταύρο Νιάρχο, αφού η μητέρα του Ευγενία ήταν η αδελφή του πατέρα της. Το πάθος της για τη διάδοση του πολιτισμού του Αιγαίου ήταν η αιτία να ιδρύσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 1986.

Τα ονόματα του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή έχουν συνδεθεί με τον πολιτισμό και τις τέχνες στην Ελλάδα λόγω του Ιδρύματος που έχει το όνομά τους αλλά και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο. Και τα δύο εγκαινιάστηκαν το 1979.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε και παντρεύτηκε το 1950 στη Νέα Υόρκη. Η Ελίζα Καραδόντη (η οικογένειά της είχε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) γοήτευσε τον Βασίλη Γουλανδρή όχι μόνο με την κλασική ελληνική ομορφιά της, αλλά και λόγω της κοινής αγάπης τους για τις τέχνες, κυρίως τις εικαστικές.

Ηταν μέλη πολλών μουσείων, ζούσαν μεταξύ Ανδρου, Νέας Υόρκης, Λωζάννης και Παρισιού, και συμμετείχαν με πάθος στις σημαντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο.

ΤΟ «Paloma». Και αν όλα αυτά ακούγονται κάπως αόριστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σκάφος τους, το περίφημο «Paloma». Δεν είχε απλώς πίνακες του Πικάσο. Ο ίδιος ο μεγάλος ισπανός ζωγράφος είχε ζωγραφίσει το εσωτερικό του και προς τιμήν της κόρης του ονομάστηκε «Paloma».

To σκάφος πουλήθηκε μετά τον θάνατο της Ελίζας το 2000 σε στενό φίλο του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σε αυτό έκανε τις πρώτες διακοπές του το 2007, μετά τις εκλογές που τον έφεραν στην προεδρία.

ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ. Οταν ο Βασίλης Γουλανδρής παντρεύτηκε την Ελίζα, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν κουτσομπολιά στην τότε κλειστή αθηναϊκή χάι σοσάιτι. Η Ελίζα δεν προερχόταν από εξαιρετικά πλούσια οικογένεια. Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι εκείνη ήταν που έστρεψε όλο το σόι προς τις καλές τέχνες.

Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι ο πρώτος άνδρας της Ντόντας ήταν ο Γιώργος Εμπειρίκος, η συλλογή του οποίου –η αξία της υπολογίζεται σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια και την κληρονόμησαν τα παιδιά που απέκτησε ο εφοπλιστής με τη μοναχοκόρη των Γουλανδρήδων –περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τους «Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν που πουλήθηκαν στο Εμιράτο του Κατάρ αντί 250 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για αγορά πίνακα σε συναλλαγή εκτός δημοπρασίας.

Οι εφοπλιστικές εταιρείες και λοιπές επιχειρήσεις έχουν περάσει σήμερα στα χέρια των τριών Peter, αφού σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση τα αγόρια έχουν πάρει τα ονόματα του παππού και των πατεράδων τους. Είναι ο Peter Nick, γιος του Νίκου, ο Peter John, γιος του Γιάννη και ο Peter George, γιος του Γιώργου.

Ο Peter John υπήρξε ο μεγάλος έρωτας της Χριστίνας Ωνάση.