Οι καθημερινές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου ξεδιπλώνουν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση κερδοσκόπων, οι οποίοι δεν διστάζουν να θέσουν ακόμη και σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Αυτό άλλωστε ήταν το κίνητρο πίσω από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα: αύξηση του κέρδους με όποιο κόστος για τους πολίτες.

Εκτός από την εξαπάτηση των καταναλωτών, οι οποίοι φαίνεται ότι εν αγνοία τους έχουν καταναλώσει πολλά κιλά αλογίσιο κρέας, το οποίο πλήρωσαν σαν μοσχαρίσιο, ανησυχία προκαλεί και η πιθανότητα το συγκεκριμένο κρέας που πέρασε στη διατροφική αλυσίδα και καταναλώθηκε όχι από επιλογή αλλά εν αγνοία των καταναλωτών, να είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο πρώτος υγειονομικός συναγερμός σήμανε στην Αγγλία, όταν στα μέσα του περασμένου μήνα οι επιστήμονες εντόπισαν ένα ιδιαίτερο ισχυρό παυσίπονο-αντιφλεγμονώδες που χορηγείται στα άλογα. Τότε προειδοποίησαν ότι η φαρμακευτική αυτή ουσία είναι πιθανόν να έχει περάσει στη διατροφική αλυσίδα με άγνωστες συνέπειες.

Ο κίνδυνος για τον ανθρώπινο οργανισμό από το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό τονίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας.

«Με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα φαίνεται ότι είναι κυρίως θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή. Τα δείγματα αλογίσιου κρέατος που εντοπίστηκαν με κάποιο ισχυρό φάρμακο είναι λίγα και η συγκέντρωση μικρή. Από τη στιγμή όμως που δεν ξέρουμε την προέλευσή τους, πώς και πού σφαγιάστηκαν, αλλά και πώς διακινήθηκαν, εγείρονται ακόμη περισσότερα ερωτήματα όσον αφορά τον πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αλλωστε πρόκειται για μια ιστορία που βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα σε όλη την Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας Κωνσταντίνος Φεγγερός λέει ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκε φάρμακο στο αλογίσιο κρέας υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική ουσία φαινυβουλταζόνη, διεθνώς γνωστή ως «bute», χορηγείται σε άλογα αγώνων και όχι σε ζώα που προορίζονται για τους καταναλωτές.

«Τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών –από τις τρελές αγελάδες και τις διοξίνες έως το αλογίσιο κρέας –ξεκινούν από την πίεση της αγοράς για φτηνές τιμές, αλλά και από το αίτημα των κολοσσών στη βιομηχανία τροφίμων που διακινούν τα προϊόντα τους διακρατικά για αύξηση των κερδών τους», υπογραμμίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων Μίνα Μπόρη.

Για παράδειγμα, αν και το τοπίο παρέμεινε θολό αφού ποτέ δεν βγήκε τελική ετυμηγορία, το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων συνδέεται με την κατανάλωση ακατάλληλων ζωοτροφών. Συγκεκριμένα, οι αγελάδες παρότι φυτοφάγες τρέφονταν με ζωοτροφές που περιείχαν σάρκες άλλων μηρυκαστικών (κρεατάλευρα). Στόχος η μείωση του κόστους της διατροφής και παράλληλα η επιτάχυνση της αύξησης του σωματικού βάρους των ζώων, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες.

Εκτός από τις ανεξέλεγκτες χωματερές και την καύση αποβλήτων, που αποτελούν κύρια πηγή μόλυνσης της διατροφικής αλυσίδας, οι μολυσμένες τροφές ζώων αποδείχτηκε επίσης ότι ευθύνονταν για το ξέσπασμα «επιδημιών» με κατανάλωση μολυσμένων κρεάτων και γαλακτοκομικών με διοξίνες. Ειδικότερα, για την εμφάνιση των διοξινών στο πιάτο του καταναλωτή βασικός ένοχος είναι τα βιομηχανικά έλαια (π.χ. το φθηνό χρησιμοποιημένο ορυκτέλαιο) τα οποία εμπλούτιζαν τις ζωοτροφές, αντί του ακριβότερου σογιέλαιου, για τη γρήγορη θρέψη των ζώων.

43%

έχει μειωθείτις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αγγλία η αγορά κατεψυγμένων μπιφτεκιών.Οι πωλήσεις στα έτοιμα γεύματα που χρειάζονται μόνον μερικές… στροφές στον φούρνο μικροκυμάτων πριν από την κατανάλωσή τους μειώθηκαν κατά 13%

€ 0,57

το κιλό αγοράζουνοι χονδρέμποροιτο αλογίσιο κρέας απόένα ρουμανικό σφαγείο, όταν το μοσχαρίσιο κοστίζει

3,40 ευρώ.Το αλογίσιο κρέας είναι ιδιαίτερα δελεαστικόγια τους κερδοσκόπους, καθώς η τιμή του είναι πολύ φθηνότερη