Λουκέτο στο εργοστάσιο της SCA Hellas στην Πάτρα όπου παράγονται τα προϊόντα χάρτου, οικιακής και ατοµικής χρήσης Delica βάζει ο πολυεθνικός όμιλος SCA από τη Σουηδία.
Η διοίκηση πρότεινε μειώσεις μισθών στο πλαίσιο της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013 έως 60%, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Οι εργαζόμενοι δεν συμφώνησαν και η εταιρεία αποφάσισε να προτείνει σε όλους πακέτο εθελουσίας εξόδου.
Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Γιάννης Σουβαλιώτης, η απόφαση για απόρριψη της πρότασης ελήφθη από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων. Ο κ. Σουβαλιώτης εκτιμά ότι το κλείσιμο ήταν ειλημμένη απόφαση από την εργοδοσία, η οποία ζήτησε από το προσωπικό να αποχωρήσει μέχρι τις 20 Μαρτίου ώστε να λάβει την αποζημίωση με την παλαιά νομοθεσία, δηλαδή χωρίς περικοπές.
Στο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Πατρών και στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα απασχολούνται περίπου 100 άτομα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της SCA Hellas, «μετά από διαπραγματεύσεις επί της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η SCA Hellas πρότεινε στους εργαζομένους εντός των διαπραγματεύσεων ένα νέο πακέτο αποδοχών. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου χαρτοποιίας και του γραφείου των Αθηνών, εκπροσωπούμενοι από τη διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων, δεν αποδέχθηκαν την πρόταση και αντιπαρέταξαν κινητοποιήσεις. Ως εκ τούτου, δεν διαβλέπουμε την ύπαρξη εναλλακτικής λύσης, πέρα από το να προσφέρουμε σε όλους τους εργαζομένους της SCA Hellas πακέτο εθελουσίας αποχώρησης με σημαντικά οφέλη και να σταματήσουμε τη λειτουργία του εργοστασίου χαρτοποιίας, ώστε να διατηρήσουμε την επιχείρηση βιώσιμη και ανταγωνιστική».
Για το πακέτο της εθελουσίας η SCA Hellas επισημαίνει ότι «έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τους προσφέρει σημαντικά υψηλότερες αποζημιώσεις, από αυτές που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Επίσης, τους προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες επανατοποθέτησης ώστε να τους βοηθήσει στη μετάβασή τους σε νέες θέσεις εργασίας ή στο επόμενο στάδιο στη ζωή τους, καθώς και ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη για θέματα υγείας, μέχρι και τις 31-12-2013».
Η μητρική εταιρεία υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να προωθεί τα προϊόντα με το σήμα Delica στην Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζει προς το παρόν αν θα τα παράγει σε κάποιο άλλο εργοστάσιο στην Ελλάδα ή σε μονάδα του εξωτερικού.
Υπενθυμίζεται ότι η SCA Σουηδίας εξαγόρασε τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της αμερικανικής Georgia Pacific το καλοκαίρι του 2012, στην οποία ανήκε το εργοστάσιο στην Πάτρα. Από τότε μέχρι σήμερα κρίθηκε ότι για να συνεχίσει να είναι βιώσιμο το εργοστάσιο θα πρέπει να γίνει προσαρμογή του κόστους για αυτό και προτάθηκαν οι μειώσεις στις αποδοχές.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος SCA Σουηδίας διατηρεί πολύχρονη και επιτυχημένη παρουσία στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής SCA Hygiene Products, η οποία εμπορεύεται τα σήματα TENA, Libero, Zewa και Libresse. Mάλιστα, από το 2009 μεγάλο μέρος των προϊόντων του σουηδικού ομίλου παράγεται στην Ελλάδα, σε εγχώριες μονάδες με τη μέθοδο του outsourcing. Οι πωλήσεις της SCA Hygiene Products διαμορφώθηκαν το 2012 στα 90 εκατ. ευρώ.