«Ενα δελεαστικό στόρι». Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της ιστορίας με κεντρικά πρόσωπα τον άλλοτε κραταιό γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο και την 37χρονη, το 2008, συμβασιούχο Εύη Τσέκου.
Η απαγορευμένη σχέση που εξελίσσεται με φόντο ισχυρά κέντρα εξουσίας, οι καταγγελίες για έναν διαγωνισμό ραμμένο στα μέτρα «ημετέρων», που έμεινε όμως μετέωρος και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το ροζ DVD που έφτασε ώς το Μέγαρο Μαξίμου, η απόπειρα αυτοκτονίας του πρωταγωνιστή και η φυλάκιση για 202 ημέρες της πρωταγωνίστριας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για τη δημιουργία ενός σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας.
Η χθεσινή απολογία της 42χρονης σήμερα Εύης Τσέκου είχε απ’ όλα. Ομολογία της προσωπικής της σχέσης, την οποία είδε να γίνεται πρωτοσέλιδο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του Ζαχόπουλου, διάθεση αυτοκριτικής και παραδοχής ενός μεγάλου λάθους για το οποίο μετανιώνει οικτρά, παράπονο και θυμό γιατί εκείνος τη διέψευσε σε όλα τα επίπεδα, σαφείς αιχμές για υψηλές παρεμβάσεις σε έναν στημένο διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού και οσμή οικονομικού σκανδάλου.
Για περισσότερες από πέντε ώρες στάθηκε μπροστά στους δικαστές του Εφετείου της Αθήνας και με παραστατικό τρόπο περιέγραψε την ιστορία της που επί μήνες ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας δίνοντας τη δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν.
Λίγα βήματα πιο πίσω παρακολουθούσε την απολογία της ο Χρήστος Ζαχόπουλος, ο οποίος σε κάποιες στιγμές δεν έκρυβε τις ενστάσεις που είχε για όσα άκουγε.
Το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο της απολογίας της αφορούσε τη γνωριμία της με τον Χρ. Ζαχόπουλο, ο οποίος «ήταν στην ουσία ο υπουργός πάνω από τον υπουργό» όπως χαρακτηριστικά είπε. Μέσα από τις ατελείωτες ώρες συνεργασίας, ο ερωτισμός, που από την αρχή υπέβοσκε ανάμεσά τους, εξελίχθηκε σε προσωπική σχέση, σύμφωνα με την κατηγορούμενη.
Οταν στο υπουργείο Πολιτισμού προκηρύχθηκε διαγωνισμός για 148 θέσεις η Εύη Τσέκου έφτιαξε τα χαρτιά της –«με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι θα πετύχω». Μόνο που ο διαγωνισμός, όπως αντιλήφθηκε, «στην ουσία ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ανθρώπων που ήταν ήδη στο υπουργείο».
«Χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι ο Ζαχόπουλος μου είχε πει: “Εγώ θα σε τακτοποιήσω ο κόσμος να χαλάσει”». Οταν έμαθε ότι δεν ήταν στους επιτυχόντες, την παρέπεμψε στον Σπύρο Κλαδά, τότε πρόεδρο της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα. «Δυστυχώς μας έχουν ασκηθεί πιέσεις από πολύ υψηλά. Επαθα σοκ. Πρώτη πρώτη στη λίστα των επιτυχόντων ήταν η ανιψιά του Γιώργου Βουλγαράκη, ενώ πολύ ψηλά ήταν και η αρραβωνιαστικιά κομματάρχη της ΝΔ. Αν ο Ζαχόπουλος είχε νοιαστεί για μένα θα μπορούσε να το είχε κάνει, έδειξε όμως ότι αδιαφόρησε πλήρως», ισχυρίστηκε με παράπονο.
Πριν φτάσει στην κρίσιμη στιγμή της βιντεοσκόπησης της προσωπικής τους στιγμής που η ίδια έκανε λίγες ημέρες μετά τα γενέθλιά του στο σπίτι του στο Κολωνάκι, ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή από το δικαστήριο. «Δεν υπάρχει λογική. Δεν το δικαιολογώ. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Εχω μετανιώσει οικτρά» είπε χαρακτηρίζοντας την ενέργειά της «τρέλα, απερισκεψία, βαρίδι που δεν ήξερα τι να το κάνω…».
Την ίδια περίοδο είχαν φτάσει στ’ αυτιά της φήμες ότι «ο Ζαχόπουλος είχε άλλη σχέση με συμβασιούχο και μοίραζε υποσχέσεις τακτοποίησης». Πώς αισθάνθηκε; «Με είχε διαψεύσει σε όλα τα επίπεδα. Πήγα στο γραφείο του και έγινε καβγάς. Ηταν η οριστική ρήξη».
Κλείνοντας την πόρτα πίσω της, θέλησε να καταγγείλει τον Ζαχόπουλο ως εξωθεσμικό παράγοντα. Απευθύνθηκε στον εργατολόγο Χρήστο Νικολουτσόπουλο. Στο πλαίσιο των ενεργειών δημοσιοποίησης των καταγγελιών περί στημένου διαγωνισμού πήγαν πρώτα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου την άκουσαν μεν αλλά της ζήτησαν να συγκεντρώσει στοιχεία, ενώ δεν ενδιαφέρθηκαν για άλλες αποδείξεις.
Τελευταίος σταθμός ήταν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». «Ξετρελάθηκαν. Ολο σαν στόρι ήταν δελεαστικό». Της ζήτησαν να δουν την κασέτα που είχε μαγνητοσκοπήσει. «Εγώ αντέδρασα»πρόσθεσε «αλλά ο Χρ. Νικολουτσόπουλος μου είπε να μην ανησυχώ γιατί ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν φίλος. “Τrust me” (εμπιστεύσου με) ήταν η χαρακτηριστική φράση του». Στη συνέχεια η Εύη Τσέκου επιτέθηκε στη διεύθυνση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τη δημοσιοποίηση του περίφημου «ροζ DVD », που έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, η Τσέκου συνέδεσε ευθέως τη διακίνηση του συγκεκριμένου υλικού με την απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου.