Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στην Προκαταρκτική Επιτροπή οι εξαδέλφες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου υποστηρίζουν πως δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με τον πρώην υπουργό. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, εκείνος έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό στα 18 του χρόνια και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1998, ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, εντάχθηκε σε πολιτικό χώρο διαφορετικό από εκείνον του πατέρα/πεθερού τους Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Διαβάστε Επίσης
Περιμένοντας το ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του υπουργού
Τη βίαιη προσαγωγή των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική θα εξετάσει η Επιτροπή, μετά τη χθεσινή άρνησή τους να καταθέσουν. Κάτι τέτοιο θα συζητηθεί στην Προκαταρκτική εφόσον τα στοιχεία που θα προκύψουν από το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους τέσσερις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου (Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους Ανδρέα Ρωσσώνη και Συμεών Σικιαρίδη) είναι επιβαρυντικά.
Με υπομνήματά τους οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, επικαλούμενοι το σχετικό άρθρο της Ποινικής Δικονομίας –υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον «απόλυτο σεβασμό» τους προς το Κοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες –δίνουν αρνητική απάντηση στην πρόσκληση για κατάθεση που τους είχε απευθύνει η Επιτροπή, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η εμπλοκή τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ οφείλεται σε «ατυχείς συμπτώσεις» και ότι οι υποψίες εναντίον τους είναι… «αβάσιμες».
Ειδικότερα, οι δύο εξαδέλφες του κ. Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους επισημαίνουν ότι έχουν κληθεί και εξεταστεί ως ύποπτοι από τους οικονομικούς εισαγγελείς και για αυτόν τον λόγο «η ελεύθερη εκτίμηση κάθε απάντησής τους είναι δυνατόν να δώσει λαβή κατηγορίας εναντίον τους». Μάλιστα, αναφερόμενες στον εξάδελφό τους, υποστηρίζουν ότι ουδέποτε μίλησαν μαζί του για την επίμαχη λίστα και τονίζουν πως «στις 28/12/2012 –που έγινε γνωστή η διαγραφή των ονομάτων τους από την λίστα –μας διαβεβαίωσε τηλεφωνικώς ότι δεν επιχείρησε ουδεμία επέμβαση ποτέ». Οι τέσσερις συγγενείς του πρώην υπουργού απέστειλαν στην Επιτροπή και τις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσαν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. Σε αυτές επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «το νομίμως φορολογηθέν εισόδημά τους καλύπτει πολλαπλασίως το ποσό της κρίσιμης αποτίμησης του επίμαχου λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ».
Μετά τις νέες εξελίξεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης επικοινώνησε με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο προκειμένου να ζητήσει την άμεση ενημέρωση των μελών της Προκαταρκτικής για την ακριβή ημερομηνία που θα σταλεί στην Επιτροπή το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Στασινόπουλος φέρεται να του είπε πως θα του δώσει σήμερα συγκεκριμένη ημερομηνία και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, χρειάζεται να εξεταστούν ορισμένες τελευταίες λεπτομέρειες για να είναι ακριβές το πόρισμα.
Τα μέλη της Προκαταρκτικής, αφότου λάβουν το πόρισμα του ΣΔΟΕ και εφόσον τα στοιχεία είναι επιβαρυντικά, θα προχωρήσουν σε επανακλήτευση των τεσσάρων μαρτύρων,.
Ηδη από χθες, πάντως, υπήρξαν φωνές στην Προκαταρκτική που ζητούσαν τη βίαιη προσαγωγή των τεσσάρων μαρτύρων. Συγκεκριμένα, σε αίτημα που υπέβαλε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, παρουσιάζει το επιχείρημα ότι «ο μάρτυρας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 209 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν έχει δικαίωμα σιωπής».
Τους χώρισαν οι πολιτικές ιδεολογίες
Τελευταία Νέα