Πιο αβέβαιο από ποτέ μοιάζει το γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η οικονομική «καραντίνα» στην οποία μπαίνει η Κύπρος αλλά και η «συγγνώμη» του Ισραήλ προς την Τουρκία διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην περιοχή. Ενδεικτική είναι η σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων για το Κυπριακό, η οποία γίνεται με το βλέμμα στη διεκδίκηση μεριδίου στην ενεργειακή πίτα της περιοχής. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι όσοι ομνύουν στην καλή συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία ως γνώμονα για το μέλλον της περιοχής, η οποία θα μπορούσε και με τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου να οδηγήσει σε μέλλον συνεργασίας και… συνεκμετάλλευσης.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ. Το σκεπτικό αυτό, που απηχεί, όμως, πολλές από τις κυρίαρχες απόψεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετέφερε και στη χθεσινή συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ. Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, αναφερόμενος στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μακροπρόθεσμα η Κύπρος από το φυσικό αέριο, υπογράμμισε ότι η καλή συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία είναι οδηγός προς την κατεύθυνση ενός μέλλοντος συνεργασίας, από το οποίο πρέπει να επωφεληθεί και η Κύπρος.
Εξάλλου ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε επίσημες τοποθετήσεις του, είχε δεσμευθεί ότι με τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και την επίλυση του Κυπριακού τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο θα μοιράζονταν και στους Τουρκοκυπρίους. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική θέση κινείται στην ίδια γραμμή, ότι το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να λυθεί ώστε και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν από τον ενεργειακό πλούτο του νησιού.
Ενδεικτικό των απόψεων που διακινούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι το πρόσφατο άρθρο του πρώην ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέ Σολάνα στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». Σε αυτό ο Σολάνα υποστηρίζει ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να συνδράμει στην προσπάθεια του νησιού για ανάκαμψη, ενώ υπογραμμίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε οφέλη και για την Ελλάδα και την Τουρκία. Οπως το έθεσε, «η λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στην εμβάθυνση της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία με τη σειρά της θα προσφέρει ικανοποιητικό αριθμό οικονομικών ευκαιριών, σχετικών με την ανάπτυξη διασυνοριακών θαλασσίων αποθεμάτων της περιοχής του φυσικού αερίου».
Ως τότε, ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν σε Αθήνα και Λευκωσία οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα βήματα που θα ακολουθήσει το Ισραήλ στην πορεία επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Αυτό κυρίως λόγω των πληροφοριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και οι οποίες κάνουν λόγο για μυστικές συνομιλίες Τελ Αβίβ και Αγκυρας για πιθανότητα μεταφοράς του φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωναν διπλωματικές πηγές, θα ακυρωνόταν η όποια σκέψη για εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο, ο οποίος μέσω Κύπρου και Ελλάδας θα μετέφερε το φυσικό αέριο της περιοχής στις ευρωπαϊκές αγορές, και συνεπώς θα ακυρώνονταν και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία. Οι ίδιες πηγές έλεγαν, πάντως, ότι η Αθήνα δεν πρέπει να βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα για την επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ – Αγκυρας, η οποία είχε προβλεφθεί από την ελληνική πλευρά. Το ρήγμα στις σχέσεις είναι πολύ βαθύ, γι’ αυτό και εξηγούσαν ότι είναι πολύ νωρίς να προδικαστεί η οποιαδήποτε εξέλιξη, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, πολύ δε περισσότερο την επανεκκίνηση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.