Οι δύο ποδοσφαιριστές αποτελούν φαινόμενα του ποδοσφαιρικού κόσμου, που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή, ακολουθώντας όμως διαφορετικά μονοπάτια.
Ο Μπέκαμ θεωρείται ο πρωταθλητής του μάνατζμεντ, είναι το pop idol του ποδοσφαίρου, ο αγαπημένος σταρ των εταιρειών. Η αξία του ονόματός του αγγίζει τα 265 εκατ. ευρώ και είναι τετραπλάσια της ομάδας του Παρί Σεν Ζερμέν (65 εκατ. ευρώ)! Ο Μέσι αποτελεί το πρότυπο των ποδοσφαιριστών και λατρεύεται από τους πιτσιρικάδες που ονειρεύονται να γίνουν κάποια μέρα σαν αυτόν.
Ο Μπεκς είναι η σταθερή αξία που ξέρει να μετατρέπει ακόμη και το αρνητικό σε θετικό. Ο αποκλεισμός του από την ολυμπιακή ομάδα της Βρετανίας ήταν μία απογοήτευση γι’ αυτόν, την οποία όμως κατάφερε να μετατρέψει σε ευκαιρία και να αυξήσει τη δημοτικότητά του λαμβάνοντας μέρος με στυλ α λα Τζέιμς Μποντ στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Η εμπλοκή του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως πρεσβευτή έφερε στην πόρτα του κι άλλες εταιρείες έτοιμες να πουν «yes» σε κάθε απαίτηση του απόλυτου σταρ, αυξάνοντας έτσι τον τραπεζικό του λογαριασμό τόσο ώστε να γίνει ξανά ο ποδοσφαιριστής με τα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο.
Το οξύμωρο με το φαινόμενο Μπέκαμ είναι πως η αναγνωρισιμότητά του δεν συνάδει με το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Λίγους μήνες προτού πεθάνει, ο Τζορτζ Μπεστ είχε αναρωτηθεί: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι του βρίσκουν; Δεν ξέρει να ντριμπλάρει, δεν είναι γρήγορος, δεν έχει αριστερό πόδι, δεν ξέρει να κάνει κεφαλιές. Μόνο ένα καλό δεξί πόδι διαθέτει».
Είχε δίκιο ο σπουδαίος Βορειοϊρλανδός. Και εμμέσως το αναγνωρίζει πολλές φορές και ο ίδιος ο Μπέκαμ. Ποτέ του δεν διεκδίκησε τίτλο σπουδαίου ποδοσφαιριστή. Διέθετε όμως την προσωπικότητα για να γίνει ο σημαιοφόρος της διεθνούς αθλητικής φιλοδοξίας που έτρεφε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάθε του βήμα ήταν σχεδιασμένο για να αυξάνει τη δημοτικότητά του. Οπως συνέβη το 2005 που ήταν μέλος της βρετανικής αποστολής στη Σιγκαπούρη, όπου το Λονδίνο κέρδισε το Παρίσι στην ψηφοφορία της ΔΟΕ και έλαβε το χρίσμα για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Επίσης έδωσε μάχη μαζί με τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ για να επιστρέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο στα αγγλικά γήπεδα για πρώτη φορά μετά το 1966. Η προσπάθεια απέτυχε αλλά ο Μπέκαμ ανέβασε κι άλλο τη δημοτικότητά του.
Ο Μπέκαμ αποτελεί fashion icon για τους Βρετανούς, που του έχουν απονείμει αρκετές φορές τον τίτλο του πιο καλοντυμένου άνδρα. Είναι σκλάβος της μόδας και ποτέ δεν το αρνήθηκε.
Τα λευκά πουκάμισα Dolce & Gabbana συνδυασμένα με σκισμένα τζιν, το πάντα καλοχτενισμένο μαλλί του, το αστραφτερό χαμόγελο, αποτελούν για τον ίδιο «μετοχές» στον χώρο της σόουμπιζ.
Κυκλοφορεί με σωματοφύλακες, κάνει παρέα με μερικούς από τους διασημότερους ανθρώπους, ταξιδεύει με ιδιωτικά αεροπλάνα, ζει σε υπερπολυτελή σπίτια που διαθέτουν υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα για να τον προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Εσχάτως ακολουθεί τη μόδα της φιλανθρωπίας χαρίζοντας τα έσοδά του από την Παρί Σεν Ζερμέν σε ιδρύματα για παιδιά. Βεβαίως, πίσω από αυτή την κίνηση κρύβεται η –επιτυχημένη όπως όλα δείχνουν –προσπάθειά του να αποφύγει τις παγίδες της Εφορίας, αφού θα κινδύνευε, με βάση τη γαλλική νομοθεσία, να την κάνει συνεταίρο όχι μόνο στα τρέχοντα έσοδά του αλλά και σε ολόκληρη την περιουσία του.