Στην ενότητα «Η κοινωνική ζωή», το exploringbyzantium.gr συνεχίζει το ταξίδι του στον χρόνο και αυτή τη φορά μάς προσγειώνει σε κοινωνικές δραστηριότητες, που δεν επιβεβαιώνουν ακριβώς την εικόνα ενός αυστηρού θεοκρατικού κράτους. Στον Ιππόδρομο διεξάγονταν αγώνες δρόμου αντοχής, ιππικοί αγώνες και αρματοδρομίες και ο λαός είχε την ευκαιρία, μέσα από την ελευθερία της ανωνυμίας του πλήθους, να επευφημήσει τον αυτοκράτορα ή να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Στα λουτρά, κέντρα κοινωνικής ζωής αλλά και τόπους συνάντησης, ιδιαίτερα οι γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν πολλές ευκαιρίες για δημόσιες εμφανίσεις, μπορούσαν να απολαύσουν το μπάνιο τους, να συναντήσουν φίλους και να ενημερωθούν.
Στα διάφορα θεάματα, σε θέατρα, καπηλειά ή δρόμους, κυριαρχούσε το «μιμοθέατρο» αλλά και γελωτοποιοί, ταχυδακτυλουργοί, ακροβάτες ή εκπαιδευμένα ζώα. Τα πανηγύρια, γιορτές στη μνήμη αγίων στον περίβολο των ναών τους, ήταν ευκαιρία για χορούς, τραγούδια ή φαγητό, αλλά και για εμποροπανηγύρεις.
Κάπου εδώ το ταξίδι πλησιάζει στο τέλος του. Στο μεταξύ, ο «ταξιδιώτης από το μέλλον» μπορεί να έχει κάνει και μερικές στάσεις σε ενότητες όπως «Βυζαντινών πολεμικά» (συνταγή για υγρό πυρ, χειροσίφωνες, οχυρωματικά έργα αλλά και δομή του στρατού), «Μορφές επικοινωνίας» (τα ταξίδια, οι κίνδυνοι και οι απολαύσεις τους, τα πλοία και η κατασκευή τους) ή «Επιστήμη και τεχνολογία» (από αστρονομία και μαθηματικά μέχρι βοτανική και ζωολογία).
Ενδεχομένως να χρειαζόταν γλώσσα λιγότερο ακαδημαϊκή, δεν πειράζει όμως. Είναι σημαντικό ότι το site έχει και αγγλική εκδοχή για χρήση εκτός συνόρων. Και για να το ξεκαθαρίσουμε άλλη μία φορά: διαδικτυακή πλατφόρμα είναι, όχι χρονομηχανή. Συγχρηματοδοτημένη από τα επιχειρησιακά προγράμματα Ψηφιακή Σύγκλιση, Μακεδονία – Θράκη, Κρήτη και Νήσοι του Αιγαίου, Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ηπειρος και Αττική. Με φορέα υλοποίησης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και ανάδοχο το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.